Eklery były jednym z zadań w piątek edycji programu Masterchef Junior. W siódmym odcinku serii młodzi kucharze i kucharki musieli wykazać się w słodkiej konkurencji przygotowanej przez Anię Starmach. Jurorka zdradziła swój przepis i sposób na przygotowanie eklerów. Podajemy wersję inspirowaną jej recepturą.
Składniki:
Na ciasto:
Na kremy:
Na polewy:
Zrób ciastka z ciasta parzonego: Na patelni lub w garnku rozpuszczamy masło i zagotowujemy je z wodą. Wsypujemy mąkę i cały czas podgrzewając, mieszamy, aby ciasto się zaparzyło, składniki dobrze połączyły. Powinno mieć konsystencję masy na kopytka i inne kluski ziemniaczane. Potem przekładamy je do miski i czekamy, aż ostygnie – możemy je wciąż mieszać, aby było dobrze napowietrzone. Do ostudzonego ciasta wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Gdy będzie gładkie i jednolite, przekładamy je do rękawa cukierniczego lub do szprycy kuchennej. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i wyciskamy kawałki ciasta o długości kilku cm. Należy pamiętać o odpowiednich odległościach, ponieważ ciasto spuchnie podczas pieczenia! Pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 200 st. C.
Zrób krem z mascarpone na trzy sposoby według Ani Starmach: Śmietankę ubij na sztywną pianę i wymieszaj z serkiem mascarpone. Podziel ją na trzy części: do jednej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, do drugiej ziarenka wanilii oraz cukier puder, a do trzeciej posiekaną chałwę i pokruszone orzechy.
Przyrządź polewy: 100 ml śmietanki podgrzej w garnuszku, dodaj 2 łyżki masła i dobrze połącz. Czekoladę zetrzyj na tarce i dodaj do ciepłej masy, wymieszaj. Na patelnię wysyp cukier, dodaj łyżkę wody i podgrzewaj go, aż zbrązowieje. Wtedy zdejmij garnek z ognia, dodaj pozostałe 2 łyżki masła i 100 ml śmietanki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze chwilę, aż wszystko się połączy.
Przygotuj eklerki: Każde ciastko przekrój w połowie i wyłóż na nie szprycą porcję kremu, a po wierzchu polej polewą.
Krem z mascarpone w różnych wydaniach to najlepsze nadzienie do eklerów. Kiedy połączysz śmietankę i mascarpone, możesz dodać do nich różne dodatki: mus owocowy, cynamon, drobne owoce (np. jagody lub maliny), sok i skórkę z cytryny czy masło orzechowe. Dobierz do nich odpowiednie polewy lub posyp cukrem pudrem! Eklery będą bardzo ciekawe w smaku, gdy przygotujesz je na słono. Dobrym pomysłem jest nadzianie ich pastą jajeczną, pastą z awokado lub drobno posiekanych pieczarek.