Masz zapas mrożonych warzyw? Przygotuj z nich znakomitą pastę lub curry [PRZEPISY]
Czy mrożone warzywa są zdrowe?
Wiele osób ma spore wątpliwości co do tego, czy mrożone warzywa są zdrowe. Uspokajamy – tak, śmiało można je jeść, bowiem mrożenie pozwala zachować znaczną część obecnych w nich witamin i wartości odżywczych. Co więcej, niekiedy mrożone warzywa mogą być zdrowsze od tych świeżych z ogródka. Jeśli zostały zamrożone krótko po zebraniu, zachowują więcej witamin niż te, które po zebraniu długo leżą, zanim zostaną zjedzone (więcej o tym: Mrożonki zdrowsze od świeżych warzyw? Doniesienia badaczy).
Mrożone warzywa – przepisy
Pasta na kanapki z zielonego groszku
Składniki:
- 300 g mrożonego groszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml oliwy,
- 2 łyżeczki soku z cytryny,
- 1/2 pęczka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zielony groszek rozmroź i ugotuj do miękkości (zwykle potrzebuje gotowania przez około 10-15 minut). Wystudź go i przesyp do dużej miski. Dodaj obrane ząbki czosnku, wlej oliwę i sok z cytryny, a potem wszystko zblenduj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a potem dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Podawaj na kanapkach
Curry z mrożonych warzyw
Składniki:
- 400 g mrożonych warzyw (np. brokuł, marchewka, groszek, fasolka, brukselka, kalafior itd.),
- 200 g mięsa z piersi kurczaka,
- puszka mleczka kokosowego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki pasty curry (żółtej lub zielonej),
- łyżka przyprawy curry,
- sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w przyprawie curry. Potem w garnku lub na głębokiej patelni podsmaż mięso na rozgrzanym oleju, aż się przyrumieni. Wtedy dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż razem z mięsem, aż się zeszkli. Wrzuć rozmrożone warzywa, wlej mleczko kokosowe i dodaj pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do ugotowanego ryżu.
Zapiekanka warzywno-makaronowa
Składniki:
- 400 g mrożonych warzyw (np. brokuł, ziemniaki, kukurydza, papryka, groszek),
- 200 g pieczarek,
- 250 g ugotowanego makaronu,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
- 150 g sera żółtego,
- łyżeczka suszonego oregano,
- łyżeczka suszonej bazylii,
- sól i pieprz do smaku,
- olej roślinny
Sposób przygotowania:
Cebule pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i podsmaż do miękkości. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wysyp ugotowany makaron, dodaj cebulę i pieczarki oraz rozmrożone warzywa i wszystko wymieszaj. W miseczce rozkłóć jajka i połącz je ze słodką śmietanką. Dodaj rozdrobniony czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalej wszystkie składniki zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180*C. Potem wyjmij zapiekankę i posyp po wierzchu tartym żółtym serem. Piecz jeszcze przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj na gorąco.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku