Masz zapas mrożonych warzyw? Przygotuj z nich znakomitą pastę lub curry [PRZEPISY]

Masz w zamrażalniku zapas mrożonych warzyw i zastanawiasz się, do czego je wykorzystać? Sprawdź, jakie są nasze propozycje na dania z mrożonych warzyw. Opcji jest naprawdę wiele! Mrożone warzywa - przepisy na pyszne potrawy.

Czy mrożone warzywa są zdrowe?

Wiele osób ma spore wątpliwości co do tego, czy mrożone warzywa są zdrowe. Uspokajamy – tak, śmiało można je jeść, bowiem mrożenie pozwala zachować znaczną część obecnych w nich witamin i wartości odżywczych. Co więcej, niekiedy mrożone warzywa mogą być zdrowsze od tych świeżych z ogródka. Jeśli zostały zamrożone krótko po zebraniu, zachowują więcej witamin niż te, które po zebraniu długo leżą, zanim zostaną zjedzone (więcej o tym: Mrożonki zdrowsze od świeżych warzyw? Doniesienia badaczy).

Mrożone warzywa – przepisy

Pasta na kanapki z zielonego groszku

Składniki:

  • 300 g mrożonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml oliwy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zielony groszek rozmroź i ugotuj do miękkości (zwykle potrzebuje gotowania przez około 10-15 minut). Wystudź go i przesyp do dużej miski. Dodaj obrane ząbki czosnku, wlej oliwę i sok z cytryny, a potem wszystko zblenduj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a potem dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Podawaj na kanapkach

Curry z mrożonych warzyw

Składniki:

  • 400 g mrożonych warzyw (np. brokuł, marchewka, groszek, fasolka, brukselka, kalafior itd.),
  • 200 g mięsa z piersi kurczaka,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki pasty curry (żółtej lub zielonej),
  • łyżka przyprawy curry,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w przyprawie curry. Potem w garnku lub na głębokiej patelni podsmaż mięso na rozgrzanym oleju, aż się przyrumieni. Wtedy dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż razem z mięsem, aż się zeszkli. Wrzuć rozmrożone warzywa, wlej mleczko kokosowe i dodaj pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do ugotowanego ryżu.

Zobacz wideo Zobacz także inne pomysły na wykorzystanie curry w kuchni.

Zapiekanka warzywno-makaronowa

Składniki:

  • 400 g mrożonych warzyw (np. brokuł, ziemniaki, kukurydza, papryka, groszek),
  • 200 g pieczarek,
  • 250 g ugotowanego makaronu,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki,
  • 150 g sera żółtego,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny

Sposób przygotowania:

Cebule pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i podsmaż do miękkości. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wysyp ugotowany makaron, dodaj cebulę i pieczarki oraz rozmrożone warzywa i wszystko wymieszaj. W miseczce rozkłóć jajka i połącz je ze słodką śmietanką. Dodaj rozdrobniony czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalej wszystkie składniki zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180*C. Potem wyjmij zapiekankę i posyp po wierzchu tartym żółtym serem. Piecz jeszcze przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj na gorąco.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.