Wiele osób ma spore wątpliwości co do tego, czy mrożone warzywa są zdrowe. Uspokajamy – tak, śmiało można je jeść, bowiem mrożenie pozwala zachować znaczną część obecnych w nich witamin i wartości odżywczych. Co więcej, niekiedy mrożone warzywa mogą być zdrowsze od tych świeżych z ogródka. Jeśli zostały zamrożone krótko po zebraniu, zachowują więcej witamin niż te, które po zebraniu długo leżą, zanim zostaną zjedzone (więcej o tym: Mrożonki zdrowsze od świeżych warzyw? Doniesienia badaczy).
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zielony groszek rozmroź i ugotuj do miękkości (zwykle potrzebuje gotowania przez około 10-15 minut). Wystudź go i przesyp do dużej miski. Dodaj obrane ząbki czosnku, wlej oliwę i sok z cytryny, a potem wszystko zblenduj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a potem dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki i wszystko wymieszaj. Podawaj na kanapkach
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj w przyprawie curry. Potem w garnku lub na głębokiej patelni podsmaż mięso na rozgrzanym oleju, aż się przyrumieni. Wtedy dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż razem z mięsem, aż się zeszkli. Wrzuć rozmrożone warzywa, wlej mleczko kokosowe i dodaj pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś na niewielkim ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj do ugotowanego ryżu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebule pokrój w piórka i zeszklij na odrobinie oleju, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki i podsmaż do miękkości. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj masłem. Wysyp ugotowany makaron, dodaj cebulę i pieczarki oraz rozmrożone warzywa i wszystko wymieszaj. W miseczce rozkłóć jajka i połącz je ze słodką śmietanką. Dodaj rozdrobniony czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz. Tak przygotowanym sosem zalej wszystkie składniki zapiekanki. Wstaw ją do piekarnika i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180*C. Potem wyjmij zapiekankę i posyp po wierzchu tartym żółtym serem. Piecz jeszcze przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści. Podawaj na gorąco.