Jak mrozić warzywa w domu? Jest kilka ważnych zasad

Mrożenie warzyw to doskonały sposób na ich przechowywanie. Można to zrobić własnoręcznie. Dzięki temu nie będziesz co drugi dzień biegać do sklepu po warzywa lub kupować ich tylko w formie mrożonek czy przetworów. Jak mrozić warzywa w domu? Mamy garść porad!

Jak mrozić warzywa?

Planujesz ograniczyć wizyty w sklepie? Masz dostęp do świeżych warzyw doskonałej jakości lub w dobrej cenie i zastanawiasz się, jak przechowywać zapasy? Mrożenie warzyw to świetna metoda ich przechowywania – jeśli tylko masz odpowiednio duży zamrażalnik. Jak mrozić warzywa? Czy wszystkie nadają się do mrożenia? Podpowiadamy!

Które warzywa można mrozić, a których nie?

Większość warzyw można z powodzeniem zamrozić bez obawy, że stracą smak i właściwości. Niekiedy należy liczyć się z tym, że ich konsystencja może nie być tak dobra jak wtedy, gdy są świeże. Zwykle jednak mrożone warzywa trafiają do zup, sosów czy przecierów, gdzie konsystencja nie jest aż tak ważna. Jakie warzywa nie nadają do mrożenia? Proces ten może źle wpłynąć na ogórki, sałatę, rzodkiewkę, seler naciowy, czosnek i cebulę. Po rozmrożeniu będą przypominać zgniłe warzywa i zdecydowanie nie będą smaczne. Czosnek ponadto może zgorzknieć. Jeżeli seler, czosnek lub cebula pojawiają się w gotowym daniu, którego nadmiar mrozisz, nie przejmuj się – tylko surowym może to zaszkodzić. Nie mrozimy również ugotowanych ziemniaków.

Jest też grupa warzyw, które można zamrozić, ale po rozmrożeniu raczej należy je przygotować na ciepło. To pomidory, papryka, cukinia czy pieczarki. Zrobisz z nich pyszne zapiekanki, zupy i zupy krem czy sosy.

Zobacz wideo Może cię równiez zainteresować mrożenie ziół. Oto kilka myków.

Jak mrozić warzywa: blanszować czy nie?

Większość pozostałych warzyw można bez problemu zamrozić. Wiele z nich należy wcześniej zblanszować. Dzięki temu lepiej zachowają swoją konsystencję, a także wygląd i smak. Czym jest blanszowanie? To technika polegająca na włożeniu kawałków warzyw (drobne warzywa – w całości) do wrzątku na około 2 minuty, a potem zanurzeniu ich w lodowatej wodzie. Po zblanszowaniu można mrozić: kalafior, brokuł, szpinak, jarmuż, bób, fasolkę, brukselkę, kapustę białą, czerwoną, włoską, bakłażan, kolby kukurydzy czy groszek. Można, ale nie trzeba przed mrożeniem blanszować marchewki, pora, buraków czy dyni. Zasmażane buraczki również można spokojnie zamrozić, dynię natomiast warto wcześniej upiec i zrobić z niej puree.

Zobacz także: Dlaczego zamrożony kalafior sinieje i jak tego uniknąć? Wyjaśniamy.

Po zblanszowaniu warzyw należy je osuszyć i przełożyć do foliowych woreczków lub pudełek do przechowywania żywności. Dobrym pomysłem jest przygotowanie od razu mieszanek do konkretnych dań, na przykład warzyw do curry, do zupy kalafiorowej czy do ulubionej zapiekanki.

Jak mrozić warzywa: kilka zasad

Niezależnie od tego, jakie warzywa mrozisz, pilnuj kilku zasad. Do mrożenia wybieraj warzywa zdrowe i ładne – nie mroź na przykład tych, od których została odkrojona nadpsuta część. Zamroź je, gdy są jeszcze świeże – wtedy będą najsmaczniejsze. Przed mrożeniem umyj je dokładnie i osusz (dotyczy to także warzyw blanszowanych!). Jeżeli chcesz, by warzywa zachowały najlepszą konsystencję i kształt, nie upychaj ich do pudełek i zadbaj o odpowiednią ilość miejsca w zamrażalniku.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.