Kapusta pak choi - co to jest?
Kapusta pak choi to podgatunek kapusty właściwej pochodzący z Azji Wschodniej. Aktualnie uprawia się ją w Ameryce Północnej, Chinach i Europie. Jest bardzo zdrowa, to źródło:
- witaminy C,
- witaminy A,
- beta-karotenu,
- kwasu foliowego,
- żelaza,
- wapnia.
Kapusta pak choi zawiera także cenny chlorofil i dużą ilość antyoksydantów, kwasy omega 3 i kwas alfa-linolenowy. To idealne warzywo dla osób na diecie, charakteryzuje ją niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika.
Kapusta pak choi - przepisy
Przepisy na dania z kapustą pak choi to proste receptury, z którymi poradzą sobie nawet osoby bez dużej wprawy w gotowaniu.
1. Pak choi w najprostszej odsłonie wegetariańskiej, czyli z tofu i orzeszkami
Przygotuj składniki:
- 3 główki pak choi
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 150 g tofu
Dip:
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka cukru
Posypka: prażone na suchej patelni orzeszki ziemne
Przygotowanie:
- Kapustę przekrój wzdłuż na pół, umyj i gotuj na parze (mniej więcej 4 minuty). Tofu pokrój w kostkę.
- Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej roślinny i smaż tofu aż będzie rumiane (mniej więcej 2 minuty), delikatnie przewrócić je na drugą stronę i poczekaj aż zarumieni się także z tej strony.
- Pod koniec smażenia tofu na patelnię dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę, a potem dołóż pozostałe składniki sosu (sos sojowy, mąka ziemniaczana, olej sezamowy, woda, cukier). Daj składnikom chwilę, sos zgęstniał.
- Sos i tofu połóż na talerz z pak choi, posyp uprażonymi orzeszkami ziemnymi (możesz też rozetrzeć je wcześniej w moździerzu).
2. Wersja dla mięsożerców z makaronem chow mein i kurczakiem
Przygotuj składniki:
- 100 g chińskiego makaronu pszennego chow mein
- 2 kapusty pak choi
- 2 cebule dymki lub 1/2 zwykłej, małej cebuli
- 1 pierś kurczaka
- 8 orzeszków nerkowca
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- odrobina soli i pieprzu (najlepiej białego)
Dip:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki wody
Posypka: szczypiorek, chili i ziarna sezamu
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu i przepłucz go zimną wodą.
- Kapustę pak choi przekrój wzdłuż na pół, a następnie na jeszcze mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj w piórka.
- Czystą pierś kurczaka pokrój na małe kawałki i posyp je mąką ziemniaczaną.
- Wymieszaj wszystkie składniki dipu. Szczypiorek i chili posiekaj na bardzo cienkie plasterki.
- W woku lub na głębokiej patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzej olej. Podsmażaj przez chwilę same orzechy nerkowca a potem dodaj cebulę, imbir i również chwilę je smaż.
- Czas na dodanie kurczaka. Podsmaż go na nieco większym ogniu przez ok. 2 – 3 minuty. Dodaj. kapustę pak choi i i mieszając smaż kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
- Wlej na patelnię sos i porządnie wymieszaj. Dodaj ugotowany makaron i podsmaż jeszcze mieszając zawartość patelni przez ok. 2-3 minuty.
- Zdejmij danie z ognia, skrop je olejem sezamowym. Nałóż na talerze, możesz dodatkowo posypać je szczypiorkiem, chili i nasionami sezamu.
Co zrobić z kapusty pak choi?
Najpierw podstawy: liście kapusty odcinamy od głąba, dokładnie myjemy je pod bieżącą wodą, sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Teraz możemy zaczynać gotowanie!
Co zrobić z pak choi? To świetna baza do surówki, czy dodatek do głównego dania, ale może pełnić funkcję samodzielnej przystawki i być podana w formie ciepłej kolacji. Nie możesz sobie tego wyobrazić? Pomyśl o kapuście chińskiej jako o czymś, co może zastąpić szpinak czy jarmuż.
Kapustę pak choi możesz podać na surowo, usmażyć ją, udusić, ugotować albo przerobić na zupę.
Zobacz wideo Kiszonki to świetna sprawa