Czy zielone szparagi się obiera? Co z końcówkami? Oto krótka instrukcja obsługi

Jak się robi szparagi zielone? Trzeba je obierać? Jak przygotować je do obróbki termicznej? W jaki sposób przyrządzić? Na początek sezonu na szparagi czeka wiele osób. Nic dziwnego, to w końcu jedno z najsmaczniejszych wiosennych warzyw. Potrzebna instrukcja obsługi? Mamy kilka wskazówek.

Zielone szparagi to jedno z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw. Nie dość, że są zdrowe i smaczne, to można podawać je na wiele różnych sposobów – jako osobne danie, jako dodatek do obiadu, w risotto, z makaronem… Szparagi można zapiekać, gotować, a także blanszować. Sprawdź nasze porady.

Czy zielone szparagi się obiera?

Gdy mówimy o białych szparagach, odpowiedź jest jasna: należy je obierać. W wypadku zielonych sprawa jest trochę bardziej skomplikowana. Wszystko zależy od ich świeżości oraz grubości poszczególnych szparagów. Jeśli kupiliśmy cienkie, świeżutkie, nie ma potrzeby ich obierać. Wystarczy je dokładnie umyć (szczególną uwagę zwracając na główkę, w której często gromadzi się piach!). Jeżeli końcówki są lekko zdrewniałe, białawe, należy je odłamać. Gdy zielone szparagi są grube i widać zdrewnienie, należy je obrać (pomijając główkę!) i odłamać końcówki.

Zobacz wideo Oto jedna z propozycji dań ze szparagami. Uczta dla oczu i żołądka!

Jak gotować zielone szparagi?

Gotowane szparagi to doskonały dodatek do obiadu. Można je też podawać jako osobną potrawę. Świetnie smakują posypane solą lub podane z jajkiem w koszulce. Z kolei szparagi z sosem holenderskim to prawdziwy kulinarny rarytas. Jak gotować te warzywa? Po przygotowaniu – umyciu, odłamaniu końcówek i ewentualnym obraniu – należy włożyć je do wysokiego garnka wypełnionego wodą. Wkładamy je tak, aby główki, zwrócone w górę, znajdowały się ponad powierzchnią wody. To najbardziej miękka część warzywa i bez problemu ugotuje się na parze. W sklepach można znaleźć specjalne garnki z koszyczkiem, przeznaczone właśnie do gotowania szparagów. Jak długo powinny się gotować? Zwykle wystarczy im około 10 minut – warto sprawdzić widelcem, czy są miękkie. Ugotowane szparagi należy odcedzić i podawać od razu.

Jak upiec szparagi?

Pieczenie szparagów to kolejny sposób na ich przygotowanie. Do pieczenia warzywa te przygotowujemy w taki sam sposób, jak do gotowania. Szparagi można piec solo lub z dodatkami: owinięte w plastry boczku, z pomidorkami koktajlowymi czy z jajkiem. Najlepiej zrobić to w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je oliwą lub olejem (jeżeli pieczemy je w boczku, warto ograniczyć dodatkowy tłuszcz), doprawiamy (a także dodajemy dodatki) i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Zamiast naczynia żaroodpornego można użyć zwykłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Jak blanszować szparagi?

Zielone szparagi to doskonały dodatek do różnego rodzaju makaronów, sałatek czy risotto. Do tego typu dań najlepiej sprawdzą się blanszowane szparagi – będą jędrne i chrupiące. Blanszowanie to jeden ze sposobów pozwalający na zachowanie jak największej ilości witamin w warzywie. Zielone szparagi kroimy na kawałki i wrzucamy na 2 minuty do wrzącej wody. Następnie wyjmujemy je i natychmiast przelewamy lodowatą wodą. Szparagi warto lekko osolić do smaku. W takiej formie, po osuszeniu, śmiało możemy je dodać do risotto, makaronu czy sałatki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.