Grill na płytę indukcyjną, czyli sposób na grillowanie bez wychodzenia z domu. Czy warto go kupić? Sprawdzamy

Grill na płytę indukcyjną to dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają możliwości rozpalenia tradycyjnego grilla na dworze. W ten sposób można przygotowywać zarówno pyszne kiełbaski, jak i grillować warzywa, ryby czy mięso. Jaki grill na płytę indukcyjną wybrać? Podpowiadamy kilka rozwiązań!

Możliwości zorganizowania grilla mogą być w tym roku ograniczone. Jeśli mimo wszystko nie chcesz, aby ominął cię sezon grillowy, dobrym rozwiązaniem może być przygotowanie grilla w gronie domowników, bez konieczności kupowania węgla, podpałki i innych akcesoriów. Jeśli posiadasz płytę indukcyjną, mamy dla ciebie kilka rozwiązań. Sprawdź, na co warto zwrócić uwagę, kupując grill na płytę indukcyjną!

Płyta grillowa na kuchenkę indukcyjną

Najlepszym rozwiązaniem, pozwalającym na grillowanie w domu o każdej porze roku, jest zakup płyty grillowej. To specjalna płyta, którą wystarczy postawić na kuchence, rozgrzać i przygotowywać pyszne dania. Z powodzeniem zgrillujesz na niej warzywa, mięso, ryby i inne produkty. Płyty grillowe wykonywane są przede wszystkim z żeliwa, zwykle posiadają także powłokę zapobiegającą przywieraniu. Przed zakupem takiej płyty zastanów się, gdzie planujesz jej używać. Te płyty, które mają dwoje uszu, mogą również służyć do grillowania w piekarniku – trzeba jednak zwrócić uwagę na jej wymiary, aby były dopasowane do piekarnika. Większość takich produktów może być stosowana na kuchenkach indukcyjnych, niektóre również w na tradycyjnych oraz na ognisku. Jeśli lubisz biwakowanie, rozważ zakup płyty, którą będzie można położyć także na ognisku!

Zobacz wideo Zobacz także praktyczne myki, które sprawdzą się podczas grillowania.

Jak grillować, używając płyty na kuchenkę indukcyjną?

Taką płytę należy postawić na kuchence i rozgrzać ją. Większość płyt grillowych ma na tyle dużą powierzchnię, że mieści się na dwóch palnikach. Rozgrzewając jeden na pełną moc, a drugi na częściową, można osiągnąć różne temperatury w różnych miejscach płyty. W najgorętszych miejscach można grillować na przykład duże kawałki mięsa, a na mniejszych – warzywa lub ryby.

Grill na indukcję: patelnia grillowa

Innym rozwiązaniem jest zakup patelni grillowej – sporego naczynia z charakterystycznymi dla grilla rowkami. Można ją dostać w wersji ceramicznej, żeliwnej, granitowej oraz aluminiowej. Patelnię aluminiową lub ceramiczną można dostać niedrogo, zakup granitowej lub żeliwnej jest bardziej kosztowny, ale produkt jest trwalszy i lepszej jakości – to inwestycja na lata. Wybierając patelnię grillową, należy sprawdzić, na jakie kuchenki się nadaje (na opakowaniu znajdują się odpowiednie symbole) i czy można ją myć w zmywarce (zwykle nie zaleca się tego przy patelniach żeliwnych i granitowych). To równie dobre rozwiązanie co płyta grillowa na indukcję, ale nie pozwoli na jednoczesne grillowanie tak wielu produktów.

Uwaga! Jeśli zdecydujesz się na produkt – płytę czy patelnię – z żeliwa, trzeba pamiętać, że należy czyścić go i konserwować w odpowiedni sposób. Do czyszczenia nie należy używać detergentów ani tym bardziej ostrych narzędzi. Płytę lub patelnię trzeba konserwować co jakiś czas olejem roślinnym. Więcej o tym, jak dbać o patelnię żeliwną znajdziesz w tym artykule.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.