Nesperas - co to za owoce i jak je jeść? Sprawdzamy

Nesperas, znane również jako loquat, to owoce mało popularne w naszym kraju. Gdy pojawiają się w ofercie różnych sklepów, budzą nie lada ciekawość. Nesperas - co to za owoce? Jak smakują? W jaki sposób je jeść? Sprawdźcie.

Nesperas to owoce drzewa zwanego nieśplikiem japońskim, miszpelnikiem japońskim lub kosmatką japońską. W naturze rośnie w Chinach, na największą skalę uprawiane jest w Japonii, ale występuje także w Hiszpanii, USA, Chile, Indiach, Algierze, we Włoszech i na Krymie. Drzewa są wysokie, mają podłużne ciemnozielone liście i gałęzie pokryte meszkiem, kwitną na biało i wydają niewielkie pomarańczowe owoce, znane właśnie jako loquat bądź nesperas.

Nesperas – jak wyglądają?

Nesperas to niewielkie (3-5 cm), owalne owoce w kolorze pomarańczowym. Ich kształt nieznacznie przypomina gruszkę. Są w kolorze pomarańczowym lub pomarańczowożółtym, niekiedy mają czerwony rumieniec. Ich cienka skórka jest pokryta delikatnym meszkiem. Mają pięciokomorowe gniazdo nasienne, w którym mieszczą się spore brązowe nasiona. Miąższ owocu jest żółty lub żółtopomarańczowy i dosyć twardy.

Jak smakują nesperas? Jak je jeść?

Twarde owoce nesperas są dosyć słodkie z cierpkim posmakiem. Ich smak można porównać do dojrzałych śliwek. Są jednak bardziej soczyste i aromatyczne. Nesperas można jeść na surowo. Niektórzy obierają je ze skórki, ale nie jest to konieczne – śmiało można je jeść bez obierania. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, można z nich przygotowywać dżemy (zawierają bardzo dużo pektyn), nalewki, galaretki lub pyszną salsę. Można je także wykorzystać do ciasta (wtedy najlepiej wybrać lekko niedojrzałe owoce).

Zobacz wideo Jeśli lubisz egzotyczne smaki, nasze curry z pewnością pokochasz. Zobacz, jak je zrobić.

Nesperas – wartości odżywcze i zastosowanie

Nesperas to źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Przede wszystkim zawierają magnez, potas, witaminę A i B6. Dostarczają też dużo błonnika i są niskokaloryczne – w 100 g owoców jest 47 kalorii, jeden owoc ma ich zaledwie cztery. Ponadto nesperas wykazują działanie przeciwzapalne oraz wykrztuśne. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowane są przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz problemach z układem pokarmowym.

Chutney z owoców nesperas – przepis

Składniki:

  • 10 owoców nesperas,
  • 1 cebula,
  • mały kawałek imbiru (ok. 1 cm),
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli

Chutney z owoców nesperas – sposób przygotowania

Owoce nesperas umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj drobno, imbir zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kmin rzymski, musztardę i curry. Podsmaż przyprawy, mieszając. Wrzuć cebulę i duś, aż zmięknie. Potem dodaj czosnek i pokrojone owoce nesperas. Zmniejsz ogień i wszystko wymieszaj. Dodaj ocet, cukier, chilli, imbir, sól i duś przez pół godziny, aż chutney zgęstnieje. Po przestudzeniu chutney jest gotowy do podania. Doskonale smakuje do mięs i pasztetów – również wegetariańskich – oraz serów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.