Zalega ci czerstwe pieczywo? Mamy pomysł, co z nim zrobić. Przygotuj knedle tyrolskie

Świeże pieczywo je się z przyjemnością, jednak gdy sczerstwieje, nie jest już takie smaczne. W żadnym wypadku to nie znaczy, że należy je wyrzucić! Mamy dla was pyszną propozycję na danie obiadowe z wykorzystaniem czerstwego pieczywa - knedle tyrolskie z boczkiem. Jak je przyrządzić?

Knedle tyrolskie to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które mają problem z czerstwiejącym pieczywem. Macie już dosyć podawania go po obsmażeniu w jajku lub robienia kolejnych worków z bułką tartą? Przyrządźcie knedle po tyrolsku. Pyszne tradycyjne danie rodem z Austrii to prawdziwa kuchnia less waste.

Knedle tyrolskie z boczkiem – przepis

Składniki:

  • 500 g czerstwego pieczywa,
  • 3 jajka,
  • 1 cebula,
  • 150 g boczku,
  • szklanka mleka,
  • 50 g masła,
  • łyżka mąki pszennej lub bułki tartej,
  • sól i pieprz do smaku

Do podania: bulion warzywny lub mięsny

Knedle tyrolskie z boczkiem – sposób przygotowania

Wieczorem, na dzień przed przygotowywaniem obiadu, pokrój czerstwe pieczywo w kostkę i wsyp do miski. Odstaw na noc. Następnego dnia zalej je kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstaw, aby zmiękło. W tym czasie pokrój w kostkę boczek, a cebulę w piórka. Mięso wrzuć na patelnię i smaż przez kilka minut, a gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli, całą zawartość patelni odstaw do przestudzenia.

Do namoczonego pieczywa wbij jajka, pozostałe mleko, dodaj podsmażony boczek i cebulę (razem z tłuszczem), masło, sól i pieprz. Wyrabiaj je ręką przez kilka minut. Powinno być na tyle gęste, by dało się uformować z niego kulki. Jeśli jest za rzadkie, dodaj mąkę lub bułkę tartą. Z ciasta uformuj knedle. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj do niej knedle i gotuj przez 10-15 minut. Jeżeli rozpadają się podczas gotowania, należy zagęścić ciasto. Po ugotowaniu podawaj je z gorącym rosołem.

Zobacz wideo Czerstwy chleb możesz także wykorzystać do przygotowania pysznej zapiekanki z pomidorami.

Nie jesz mięsa, ale chcesz zrobić tyrolskie knedle? Nic prostszego! Przygotuj je z dodatkiem szpinaku i sera.

Knedle tyrolskie ze szpinakiem i serem – przepis

Składniki:

  • 250 g czerstwego pieczywa,
  • 250 g szpinaku w liściach (świeżego lub rozmrożonego),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki tartego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki masła + odrobina oleju roślinnego

Tyrolskie knedle ze szpinakiem i serem – sposób przygotowania

Wieczorem, dzień przed przygotowywaniem knedli, pokrój czerstwe pieczywo w kostkę i odstaw na noc do miski. Następnego dnia zalej je kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstaw, aby zmiękło.

Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem odrobiny oleju. Zeszklij na nim cebulę, a potem wrzuć liście szpinaku oraz rozdrobniony czosnek. Duś, aż szpinak zwiędnie. Całą zawartość patelni odstaw do przestudzenia. Do pieczywa dolej pozostałe mleko, wbij jajka i dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wsyp starty ser. Wszystko wymieszaj i formuj knedle – jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj trochę mąki lub bułki tartej. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Knedle gotuj we wrzątku przez 10-15 minut. Podawaj z masłem, posypane porcją sera lub jako dodatek do sosu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.