Zalega ci czerstwe pieczywo? Mamy pomysł, co z nim zrobić. Przygotuj knedle tyrolskie
Knedle tyrolskie to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które mają problem z czerstwiejącym pieczywem. Macie już dosyć podawania go po obsmażeniu w jajku lub robienia kolejnych worków z bułką tartą? Przyrządźcie knedle po tyrolsku. Pyszne tradycyjne danie rodem z Austrii to prawdziwa kuchnia less waste.
Knedle tyrolskie z boczkiem – przepis
Składniki:
- 500 g czerstwego pieczywa,
- 3 jajka,
- 1 cebula,
- 150 g boczku,
- szklanka mleka,
- 50 g masła,
- łyżka mąki pszennej lub bułki tartej,
- sól i pieprz do smaku
Do podania: bulion warzywny lub mięsny
Knedle tyrolskie z boczkiem – sposób przygotowania
Wieczorem, na dzień przed przygotowywaniem obiadu, pokrój czerstwe pieczywo w kostkę i wsyp do miski. Odstaw na noc. Następnego dnia zalej je kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstaw, aby zmiękło. W tym czasie pokrój w kostkę boczek, a cebulę w piórka. Mięso wrzuć na patelnię i smaż przez kilka minut, a gdy wytopi się tłuszcz, dodaj cebulę. Smaż, aż cebula się zeszkli, całą zawartość patelni odstaw do przestudzenia.
Do namoczonego pieczywa wbij jajka, pozostałe mleko, dodaj podsmażony boczek i cebulę (razem z tłuszczem), masło, sól i pieprz. Wyrabiaj je ręką przez kilka minut. Powinno być na tyle gęste, by dało się uformować z niego kulki. Jeśli jest za rzadkie, dodaj mąkę lub bułkę tartą. Z ciasta uformuj knedle. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, wrzucaj do niej knedle i gotuj przez 10-15 minut. Jeżeli rozpadają się podczas gotowania, należy zagęścić ciasto. Po ugotowaniu podawaj je z gorącym rosołem.
Nie jesz mięsa, ale chcesz zrobić tyrolskie knedle? Nic prostszego! Przygotuj je z dodatkiem szpinaku i sera.
Knedle tyrolskie ze szpinakiem i serem – przepis
Składniki:
- 250 g czerstwego pieczywa,
- 250 g szpinaku w liściach (świeżego lub rozmrożonego),
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki tartego sera,
- sól i pieprz do smaku,
- 2-3 łyżki masła + odrobina oleju roślinnego
Tyrolskie knedle ze szpinakiem i serem – sposób przygotowania
Wieczorem, dzień przed przygotowywaniem knedli, pokrój czerstwe pieczywo w kostkę i odstaw na noc do miski. Następnego dnia zalej je kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Odstaw, aby zmiękło.
Na patelni rozgrzej masło z dodatkiem odrobiny oleju. Zeszklij na nim cebulę, a potem wrzuć liście szpinaku oraz rozdrobniony czosnek. Duś, aż szpinak zwiędnie. Całą zawartość patelni odstaw do przestudzenia. Do pieczywa dolej pozostałe mleko, wbij jajka i dodaj szpinak. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wsyp starty ser. Wszystko wymieszaj i formuj knedle – jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaj trochę mąki lub bułki tartej. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Knedle gotuj we wrzątku przez 10-15 minut. Podawaj z masłem, posypane porcją sera lub jako dodatek do sosu.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku