Co zrobić z wygazowanym piwem? Mamy kilka inspiracji, by nic się nie zmarnowało

Co zrobić z wygazowanym piwem? Jeśli myślicie, że jedynym rozwiązaniem jest wylanie go do zlewu, chcemy was wyprowadzić z błędu. Wygazowane piwo może stać się składnikiem różnych dań. Jakich? Sprawdźcie nasze przepisy - gdy je poznacie, na pewno już nigdy nie wylejecie piwa do zlewu.

Chyba nikt nie przepada za wygazowanym piwem. Jeżeli zdarza się wam nie dopić trunku lub po prostu po otwarciu okazuje się, że nie jest zbyt smaczny, nie wylewajcie go! W połączeniu z innymi składnikami może stać się elementem bardzo smacznego dania. Co zrobić z wygazowanym piwem? Podpowiadamy.

Piwne ciasto naleśnikowe – przepis

Składniki:

  • półtorej szklanki piwa,
  • dwa jajka,
  • szklanka mąki,
  • pięć łyżek oleju + olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Piwne ciasto naleśnikowe - sposób przygotowania

Wszystkie składniki zmiksuj w dużej misce. Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta na naleśniki. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, a jeśli za gęste - piwo lub wodę.

Z takiego ciasta możesz usmażyć naleśniki i podawać je z wytrawnymi dodatkami lub wykorzystać do smażenia warzyw, kurczaka czy owoców morza. Pokrojonego na kawałki kurczaka, obrane i oczyszczone krewetki lub różyczki brokuła zanurz w piwnym cieście naleśnikowym i smaż na głębokim tłuszczu.

Zobacz także: Naleśniki - dlaczego pierwszy nigdy nie wychodzi? Wyjaśniamy, jak przerwać złą passę.

Piwna marynata do mięs – przepis

Składniki:

  • szklanka piwa,
  • trzy łyżki musztardy,
  • dwie łyżeczki płynnego miodu,
  • dwa ząbki czosnku,
  • trzy łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • szczypta chilli.

Piwna marynata do mięs - sposób przygotowania

W naczyniu wymieszaj piwo, musztardę, miód i sok z cytryny. Dodaj przyprawy oraz rozdrobniony czosnek i połącz składniki.

W takiej marynacie możesz przygotować każdy rodzaj mięsa do grillowania, smażenia czy pieczenia. Pamiętaj, że aby produkt dobrze przeszedł smakiem i aromatem marynaty, musi być w niej umieszczony dłuższy czas i pozostawiony w chłodnym miejscu. Plastry mięsa można marynować przez jedną, dwie godziny, ale już duży kawałek do pieczenia powinien spędzić w marynacie nawet dwie doby.

Zobacz wideo Na bazie piwa możesz przygotować także wyjątkowe piwne pączki. W sam raz do kawy albo - cóż - piwa.

Serowy dip z piwem - przepis

Składniki:

  • pół szklanki piwa,
  • szklanka starego sera cheddar,
  • 150 g serka śmietankowego do kanapek lub serka topionego,
  • łyżka masła.

Serowy dip z piwem - sposób przygotowania

W garnuszku rozpuść masło, dodaj starty cheddar, serek śmietankowy lub topiony, wlej piwo. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez 15-20 minut na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Dopraw do smaku wedle uznania.

Tak przygotowany dip serowy jest doskonałym dodatkiem do naczosów, czipsów, pieczonych warzyw lub innych przekąsek. Możesz go także wykorzystać do wzbogacenia smaku domowych burgerów, tostów i zapiekanek.

Do czego użyć przeterminowanego piwa?

To tylko niektóre ze sposobów na wykorzystanie wygazowanego piwa. A czy przeterminowane piwo nadaje się do spożycia? Nie zalecamy picia go ani dodawania do dań. Nie oznacza to jednak, że taki trunek nadaje się już tylko do wylania! Przeterminowane piwo może stanowić doskonałą płukankę do włosów. Można je wykorzystać także do odrdzewiania oraz czyszczenia złotej biżuterii (nie należy jednak czyścić nim kamieni!). W ogrodzie zaś sprawdzi się jako odżywka do trawy oraz skutecznie zwabi ślimaki do pułapki.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.