Grill na balkonie? Odradzamy. Ale mamy coś w zamian. Oto garść wskazówek, co i jak grillować w domu

Grill na balkonie z pewnością pojawił się w myślach wielu zapalonych majówkowiczów, którzy w tym roku nie mogą wyjechać na działkę. Niestety mamy złe wieści - taki grill nie tylko przeszkadza sąsiadom, lecz także (a raczej przede wszystkim) jest nielegalny, ponieważ stanowi zagrożenie pożarowe. Za rozpalanie grilla na balkonie policja może nałożyć mandat w wysokości nawet 500 zł. Czy to oznacza, że musimy zrezygnować z opieczonej kiełbaski czy soczystej karkówki? Wcale nie. Oto alternatywne rozwiązania, które nie nastręczą nikomu problemów.

Wiemy, że nic nie równa się grillowi na świeżym powietrzu, ale uwierzcie - sezon da się świętować także w domowym zaciszu. Przecież w głównej mierze chodzi o pyszne jedzenie, a sposób, w jakie je przygotujecie, może imitować prawdziwe grillowanie.

Grillowanie w domu? Żaden problem

Jednym z rozwiązań jest grill elektryczny. Takiego urządzenia można używać w domu, jest też znacznie wygodniejszy od klasycznego sprzętu na węgiel czy drewno. Wystarczy go włączyć i ustawić odpowiednią moc - bez mozolnego układania stosiku węgielków, szukania podpałki, która "przecież gdzieś tu była" i wyczekiwania, aż pojawi się żar i będzie można grillować jedzenie.

Warto też wykorzystać patelnię grillową. To alternatywa tańsza od elektrycznego grilla, a pozwala na przygotowanie równie smacznych potraw do złudzenia przypominających te z rusztu, z wyjątkiem dymnego zapachu. Chyba nie trzeba dodawać, że dania przygotowane na takiej patelni są też zdrowsze od tych z grilla. Zobacz także: Mięso z grilla plus piwo to bardzo zły pomysł, podobnie jak pieczenie kiełbasy na "skwarkę". W ogóle z kiełbasy lepiej zrezygnować. Jak wybrać odpowiednią patelnię i jak na niej smażyć? Pisaliśmy o tym w osobnym artykule.

Innym rozwiązaniem jest grill na płytę indukcyjną. Działa na takiej samej zasadzie, co patelnia grillowa, jednak jest większy - zwykle na dwa palniki. Dzięki temu pozwala także na grillowanie jedzenia w dwóch różnych temperaturach. Więcej o tym urządzeniu znajdziecie tu: Grill na płytę indukcyjną, czyli sposób na grillowanie bez wychodzenia z domu. Czy warto go kupić? Sprawdzamy.

Zobacz wideo Zaskakujący deser z grilla - ciepłe lody w rożku!

Co można zgrillować w domu?

Sprzęt to jedno, ale najważniejsze jest jedzenie. Co przygotować w domu, by poczuć się jak na działce? Dokładnie to samo! Na patelni grillowej, grillu elektrycznym i grillu na kuchenkę można przygotować takie dania, jak na klasycznym urządzeniu na węgiel, drewno czy gaz. Karkówka, kaszanka, kiełbasa, skrzydełka i szaszłyki to produkty, które najbardziej kojarzą się z grillowaniem. Surowe mięsa można zamarynować w rozmaitych przyprawach, kiełbasę ponacinać, a kaszankę zawinąć w folię razem z piórkami cebuli i kawałkami jabłek. Na grilla świetnie sprawdzą się także warzywa, na przykład papryka, którą wystarczy przeciąć, wyjąć gniazdo nasienne, natrzeć oliwą oraz solą i położyć na ruszcie czy plastry cukinii obsypane wegetą domowej roboty albo warzywne szaszłyki (więcej o warzywnych daniach na grilla: Grill wegetariański - co przyrządzić dla tych, którzy nie jedzą mięsa? [PRZEPISY].

Więcej o:
Copyright © Agora SA