Ciasto a la drożdżowe z dwóch składników to prawdziwy hit. Jak je zrobić? Podpowiadamy

Lubicie proste, ale pyszne przepisy? My bardzo! Smaczne potrawy można przygotować również w krótkim czasie z niewielkiej liczby składników. Dziś mamy dla was przepis na najprostsze ciasto, które z powodzeniem zastąpi ciasto drożdżowe na przykład na chleb lub pizzę. Jak je zrobić? Sprawdźcie.

Hitem Internetu stał się przepis na pyszne i proste ciasto, z którego możecie przygotować bajgle, bułki czy ciasto do pizzy. Receptura stała się znana jako ciasto z dwóch składników. Do jego użycia potrzebny jest tylko jogurt grecki i mąka samorosnąca. Czym jest mąka samorosnąca? Jak ją przygotować w domu?

Mąka samorosnąca – baza do prostego ciasta

W sklepach za granicą można ją dostać bez problemu. W Polsce taki produkt jest trudno dostępny. Czy to oznacza, że musimy zrezygnować ze zrobienia ciasta z tego przepisu? Bynajmniej! Mąkę samorosnącą możecie zrobić własnoręcznie, a jej zapas trzymać w szczelnie zamkniętym pudełku. Wtedy zrobienie ciasta nie będzie żadnym problemem.

Mąka samorosnąca – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki soli

Jak zrobić mąkę samorosnącą?

Wszystkie składniki wymieszaj dokładne w naczyniu. Jeżeli chcesz zrobić więcej takiej mąki, skorzystaj z podanych proporcji, a ilości dobierz wedle potrzeby.

Ciasto a la drożdżowe – jak je zrobić?

Składniki:

  • porcja mąki samorosnącej (patrz przepis wyżej),
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego

Ciasto, które zastąpi drożdżowe – sposób przygotowania

Porcję mąki samorosnącej wymieszaj z łyżkami jogurtu greckiego. Ciasto powinno być elastyczne i móc dać się wyrabiać, ale nie może się kleić. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub jogurtu. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aby je napowietrzyć – wtedy będzie pulchniejsze i lepiej wyrośnie. Jeżeli przygotowujesz z niego bajgle lub bułki, piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Jeśli używasz go jako ciasta do pizzy, w tej samej temperaturze piecz je przez 20 minut. Możesz go użyć do cynamonowych ślimaków, podpłomyków czy precelków.

Zobacz wideo
Więcej o:
Komentarze (10)
Ciasto a la drożdżowe z dwóch składników to prawdziwy hit. Jak je zrobić? Podpowiadamy
Zaloguj się
  • pm28501

    Oceniono 4 razy 4

    genialny przepis! w dodatku ze zdjęciem agencyjnym, które pasuje do niego jak pięść do nosa.
    jakie będzie zdziwienie, kiedy bajgle z przepisu nie będą wyglądać jak te ze zdjęcia... coś jak produkt z mcdonald's - zamawiasz zestaw ze zdjęcia, a dostajesz bułczana z wkładką do butów.

  • cezaryk

    Oceniono 4 razy 4

    Jak z jednego składnika zrobić na obiad: kopytka, kurczak, buraczki zasmażane i fasolkę?
    – Kup gotowe danie w sklepie, podgrzej w mikrofali.
    Voilà

    Ciasto sodowe nazywać à la drożdżowym. Gratuluję odwagi.

  • krzysztof_ptk

    Oceniono 3 razy 3

    Mąka samorosnąca... ja znam sklepy w których kupuje się całą gotową pizzę.
    A własna pizza rośnie w piekarniku i pachnie.

  • von-koza

    Oceniono 2 razy 2

    Ok. Można. Tylko po co?
    Akurat do bułek czy pizzy to nie lepiej zrobić normalne ciasto drożdżowe?

  • adas.michnik

    Oceniono 3 razy 1

    Nie stalo sie hitem internetu tylko hitem mikrocefali redakcyjnych na calym swiecie takich jak osobnik ALEKO.

  • przemo_opole

    Oceniono 3 razy 1

    A ja znam kraje, gdzie chcieliby kupić normalną mąkę, ale nie mogą, bo idioci od marketingu wymyślili to cudactwo...
    A Wy powielacie te bzdury:(
    Z dwóch składników poza tym zrobiły się cztery, czyli powoli zbliżamy się do normy, bo z dwóch ciasta się nie zrobi.

  • gosiewizm

    0

    Pizza na proszku do pieczenia fuuuuj

  • delewar11

    0

    Stwierdzam że ,,redachtor" jest samorozwijającym się idiotą.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX