Ciasto a la drożdżowe z dwóch składników to prawdziwy hit. Jak je zrobić? Podpowiadamy

Lubicie proste, ale pyszne przepisy? My bardzo! Smaczne potrawy można przygotować również w krótkim czasie z niewielkiej liczby składników. Dziś mamy dla was przepis na najprostsze ciasto, które z powodzeniem zastąpi ciasto drożdżowe na przykład na chleb lub pizzę. Jak je zrobić? Sprawdźcie.

Hitem Internetu stał się przepis na pyszne i proste ciasto, z którego możecie przygotować bajgle, bułki czy ciasto do pizzy. Receptura stała się znana jako ciasto z dwóch składników. Do jego użycia potrzebny jest tylko jogurt grecki i mąka samorosnąca. Czym jest mąka samorosnąca? Jak ją przygotować w domu?

Mąka samorosnąca – baza do prostego ciasta

W sklepach za granicą można ją dostać bez problemu. W Polsce taki produkt jest trudno dostępny. Czy to oznacza, że musimy zrezygnować ze zrobienia ciasta z tego przepisu? Bynajmniej! Mąkę samorosnącą możecie zrobić własnoręcznie, a jej zapas trzymać w szczelnie zamkniętym pudełku. Wtedy zrobienie ciasta nie będzie żadnym problemem.

Mąka samorosnąca – przepis

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki soli

Jak zrobić mąkę samorosnącą?

Wszystkie składniki wymieszaj dokładne w naczyniu. Jeżeli chcesz zrobić więcej takiej mąki, skorzystaj z podanych proporcji, a ilości dobierz wedle potrzeby.

Ciasto a la drożdżowe – jak je zrobić?

Składniki:

  • porcja mąki samorosnącej (patrz przepis wyżej),
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego

Ciasto, które zastąpi drożdżowe – sposób przygotowania

Porcję mąki samorosnącej wymieszaj z łyżkami jogurtu greckiego. Ciasto powinno być elastyczne i móc dać się wyrabiać, ale nie może się kleić. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub jogurtu. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aby je napowietrzyć – wtedy będzie pulchniejsze i lepiej wyrośnie. Jeżeli przygotowujesz z niego bajgle lub bułki, piecz je przez około 35 minut w temperaturze 180 st. C. Jeśli używasz go jako ciasta do pizzy, w tej samej temperaturze piecz je przez 20 minut. Możesz go użyć do cynamonowych ślimaków, podpłomyków czy precelków.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.