Zupa chrzanowa Magdy Gessler - jak ją zrobić? Podpowiadamy

Zupa chrzanowa Magdy Gessler to pyszna propozycja na pierwsze danie. Choć kojarzy się głównie z Wielkanocą, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją także nie od święta. Jak się za to zabrać? Sprawdźcie przepis.

Zupa chrzanowa Magdy Gessler - pomysł na pierwsze danie

Co na obiad? To chyba jedno z najczęstszych pytań, które zadajemy w kuchni. Dziś rozwiewamy wątpliwości pyszną propozycją od słynnej restauratorki. Jak ją zrobić?

Zupa chrzanowa Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 4-5 ziemniaków
  • 1-2 słoiczki chrzanu
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 250 ml śmietany 22-proc.
  • 4 cienkie kromki chleba razowego
  • łyżka oliwy
  • sól, cukier i pieprz wedle uznania

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  2. Następnie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a zupę blendujemy na gładką masę. Dodajemy sporą ilość chrzanu i śmietanę. Doprawiamy dolą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i wyłączamy palnik.
  3. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy, często mieszając, aż grzanki staną się chrupiące i rumiane.
  4. Gotową zupę rozlewamy do głębokich talerzy i posypujemy grzankami.

Zupa czosnkowa Magdy Gessler

A może macie ochotę na inną wyjątkową propozycję od restauratorki? Hitem jest zupa czosnkowa Magdy Gessler. Ten przepis zainspirował już setki osób nie tylko dlatego, że jest pyszny, lecz także bardzo prosty.

Zupa czosnkowa Magdy Gessler - przepis

Składniki:

  • 8 ząbków czosnku
  • cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 40 g wędzonego boczku
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • czerstwe pieczywo na grzanki
  • oliwa z oliwek
  • tarty parmezan

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno kroimy, przekładamy na patelnię rozgrzaną z masłem i smażymy, aż zmiękną. Przekładamy je do gotującego się bulionu.
  2. W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a boczek w drobne kawałki. Oba składniki wkładamy do bulionu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie blendujemy zupę na gładką masę.
  3. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. W tym celu chleb kroimy w kostkę i wkładamy na patelnię rozgrzaną z odrobiną oliwy. Smażymy, aż się zarumienią.
  4. Zupę czosnkową rozlewamy do głębokich talerzy, posypujemy grzankami i parmezanem.
Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.