Zupa chrzanowa Magdy Gessler - jak ją zrobić? Podpowiadamy | Jak ugotować? Haps.pl
Zupa chrzanowa Magdy Gessler - jak ją zrobić? Podpowiadamy
REKLAMA
olaru
Zupa chrzanowa Magdy Gessler to pyszna propozycja na pierwsze danie. Choć kojarzy się głównie z Wielkanocą, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować ją także nie od święta. Jak się za to zabrać? Sprawdźcie przepis.
Fot. sutsaiy / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Zupa chrzanowa Magdy Gessler - pomysł na pierwsze danie
Co na obiad? To chyba jedno z najczęstszych pytań, które zadajemy w kuchni. Dziś rozwiewamy wątpliwości pyszną propozycją od słynnej restauratorki. Jak ją zrobić?
REKLAMA
Zupa chrzanowa Magdy Gessler - przepis
Składniki:
duży pęczek włoszczyzny bez kapusty
4-5 ziemniaków
1-2 słoiczki chrzanu
2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
250 ml śmietany 22-proc.
4 cienkie kromki chleba razowego
łyżka oliwy
sól, cukier i pieprz wedle uznania
Sposób przygotowania:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Następnie wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a zupę blendujemy na gładką masę. Dodajemy sporą ilość chrzanu i śmietanę. Doprawiamy dolą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i wyłączamy palnik.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy, często mieszając, aż grzanki staną się chrupiące i rumiane.
Gotową zupę rozlewamy do głębokich talerzy i posypujemy grzankami.
Zupa czosnkowa Magdy Gessler
A może macie ochotę na inną wyjątkową propozycję od restauratorki? Hitem jest zupa czosnkowa Magdy Gessler. Ten przepis zainspirował już setki osób nie tylko dlatego, że jest pyszny, lecz także bardzo prosty.
Zupa czosnkowa Magdy Gessler - przepis
Składniki:
8 ząbków czosnku
cebula
2 ziemniaki
2 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła
40 g wędzonego boczku
sól, pieprz, majeranek do smaku
czerstwe pieczywo na grzanki
oliwa z oliwek
tarty parmezan
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno kroimy, przekładamy na patelnię rozgrzaną z masłem i smażymy, aż zmiękną. Przekładamy je do gotującego się bulionu.
W międzyczasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a boczek w drobne kawałki. Oba składniki wkładamy do bulionu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie blendujemy zupę na gładką masę.
W międzyczasie przygotowujemy grzanki. W tym celu chleb kroimy w kostkę i wkładamy na patelnię rozgrzaną z odrobiną oliwy. Smażymy, aż się zarumienią.
Zupę czosnkową rozlewamy do głębokich talerzy, posypujemy grzankami i parmezanem.