Czy chleb irlandzki rzeczywiście pochodzi z Irlandii, czy to nazwa nadana bez związku z miejscem, gdzie jest wypiekany? Czym się charakteryzuje takie pieczywo? Tajemniczy chleb irlandzki znany jest niekiedy jako chleb kryzysowy lub chleb sodowy - już sama nazwa wskazuje kluczowy składnik. Sprawdźcie, jak go upiec!
Tym razem nie mamy cienia wątpliwości - tak, przepis pochodzi z Irlandii. Według tradycyjnej receptury nie używa się drożdży ani zakwasu, dzięki czemu przygotowanie chleba nie zajmuje dużo czasu - niecierpliwi mogą spróbować gotowego pieczywa już po godzinie. Do ciasta dodaje się za to sodę oraz maślankę, dzięki czemu ciasto dobrze wyrasta i jest pulchne. Co ciekawe, tradycyjny chleb irlandzki pieczony był w okrągłej formie, a na wierzchu należało wyciąć krzyż. Według legend poprzez naznaczenie chleba krzyżem można było pozbyć się wróżek oraz uchronić przed złymi mocami.
Składniki:
* Jeżeli preferujesz kanapki na słodko, możesz zmniejszyć ilość soli dodawanej do ciasta.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i sodę, następnie je mieszamy. Robimy w mące dołek i wlewamy maślankę. Dłonią mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż połączą się w luźne, miękkie ciasto. Irlandzkiego chleba nie należy długo wyrabiać. Ciasto formujemy w kulę (w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki) i układamy w formie lub na papierze do pieczenia. Robimy nacięcie obejmujące brzegi chleba i oprószamy go mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Po wyjęciu należy sprawdzić, czy chleb uderzony w spodnią część wydaje głuchy dźwięk. Jeśli tak - studzimy go, a potem kroimy na kromki.