Chleb irlandzki zwany też kryzysowym czy sodowym. Bez drożdży ani zakwasu. Jak go zrobić? [PRZEPIS]
Czy chleb irlandzki rzeczywiście pochodzi z Irlandii, czy to nazwa nadana bez związku z miejscem, gdzie jest wypiekany? Czym się charakteryzuje takie pieczywo? Tajemniczy chleb irlandzki znany jest niekiedy jako chleb kryzysowy lub chleb sodowy - już sama nazwa wskazuje kluczowy składnik. Sprawdźcie, jak go upiec!
Irlandzki chleb sodowy - skąd się wziął?
Tym razem nie mamy cienia wątpliwości - tak, przepis pochodzi z Irlandii. Według tradycyjnej receptury nie używa się drożdży ani zakwasu, dzięki czemu przygotowanie chleba nie zajmuje dużo czasu - niecierpliwi mogą spróbować gotowego pieczywa już po godzinie. Do ciasta dodaje się za to sodę oraz maślankę, dzięki czemu ciasto dobrze wyrasta i jest pulchne. Co ciekawe, tradycyjny chleb irlandzki pieczony był w okrągłej formie, a na wierzchu należało wyciąć krzyż. Według legend poprzez naznaczenie chleba krzyżem można było pozbyć się wróżek oraz uchronić przed złymi mocami.
Irlandzki chleb na sodzie i maślance - przepis
Składniki:
- 450 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
- 400 ml maślanki,
- dwie łyżeczki soli*,
- czubata łyżeczka sody oczyszczonej.
* Jeżeli preferujesz kanapki na słodko, możesz zmniejszyć ilość soli dodawanej do ciasta.
Irlandzki chleb sodowy: sposób przygotowania
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i sodę, następnie je mieszamy. Robimy w mące dołek i wlewamy maślankę. Dłonią mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż połączą się w luźne, miękkie ciasto. Irlandzkiego chleba nie należy długo wyrabiać. Ciasto formujemy w kulę (w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki) i układamy w formie lub na papierze do pieczenia. Robimy nacięcie obejmujące brzegi chleba i oprószamy go mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Po wyjęciu należy sprawdzić, czy chleb uderzony w spodnią część wydaje głuchy dźwięk. Jeśli tak - studzimy go, a potem kroimy na kromki.
Irlandzki chleb sodowy - wskazówki
- Tradycyjny chleb irlandzki nie jest niestety zbyt trwałym produktem i na następny dzień będzie już czerstwy, niesmaczny. Można go jednak wykorzystać do przygotowania grzanek i tostów. Jeśli wiemy, że porcja upieczonego chleba będzie za duża, możemy po ostudzeniu przekroić go na pół i część zamrozić na później.
- Chleb irlandzki można przygotować również z mąki pełnoziarnistej. Najlepiej wymieszać ją z mąką pszenną w proporcji pół na pół.
- Zamiast maślanki do ciasta można dodać kefir lub zsiadłe mleko w takiej samej ilości jak w przepisie.
- Chleb irlandzki jest bardzo smaczny z dodatkiem ziaren (na przykład z pestkami dyni lub słonecznika) bądź z suszoną żurawiną.
- Jeśli ciasto na chlebek ma luźniejszą konsystencję i nie trzyma kształtu, można go upiec w keksówce. Najlepiej wysmarować ją olejem i wysypać odrobiną bułki tartej bądź płatków owsianych przed pieczeniem.
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Skórka cytrynowa dobra nie tylko do ciast. Wrzuć ją do mikrofalówki lub zalej octem
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Awantury o kaszę ciąg dalszy. Badacze pokazują palcem. Producent się broni
-
Superproste ciasto, które posmakuje wszystkim? Szykujcie marmoladę
- Dlaczego rosół mętnieje? Powodów jest kilka [PORADNIK]
- Jeśli byłeś dzieckiem w PRL-u, to na pewno pamiętasz te smaki dzieciństwa
- Nowość w Pizza Hut - Twój Box, czyli pizza i 2 dodatki
- Polskie ziemniaki na frytki - nowość na Ryneczku Lidla!
- Wielkanoc 2021 w małym gronie? Minister Niedzielski przedstawił możliwy scenariusz