Chleb irlandzki zwany też kryzysowym czy sodowym. Bez drożdży ani zakwasu. Jak go zrobić? [PRZEPIS]

Irlandzki chleb sodowy to bardzo prosty wypiek, do którego nie są potrzebne ani drożdże, ani zakwas. To jedna z najprostszych i najszybszych metod na upieczenie domowego chleba. Wypiek z irlandzkiej receptury jest równie pyszny, co dobrze nam znany chleb na zakwasie czy z dodatkiem drożdży. Jak go upiec?

Czy chleb irlandzki rzeczywiście pochodzi z Irlandii, czy to nazwa nadana bez związku z miejscem, gdzie jest wypiekany? Czym się charakteryzuje takie pieczywo? Tajemniczy chleb irlandzki znany jest niekiedy jako chleb kryzysowy lub chleb sodowy - już sama nazwa wskazuje kluczowy składnik. Sprawdźcie, jak go upiec!

Irlandzki chleb sodowy - skąd się wziął?

Tym razem nie mamy cienia wątpliwości - tak, przepis pochodzi z Irlandii. Według tradycyjnej receptury nie używa się drożdży ani zakwasu, dzięki czemu przygotowanie chleba nie zajmuje dużo czasu - niecierpliwi mogą spróbować gotowego pieczywa już po godzinie. Do ciasta dodaje się za to sodę oraz maślankę, dzięki czemu ciasto dobrze wyrasta i jest pulchne. Co ciekawe, tradycyjny chleb irlandzki pieczony był w okrągłej formie, a na wierzchu należało wyciąć krzyż. Według legend poprzez naznaczenie chleba krzyżem można było pozbyć się wróżek oraz uchronić przed złymi mocami.

Irlandzki chleb na sodzie i maślance - przepis

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej + mąka do podsypania,
  • 400 ml maślanki,
  • dwie łyżeczki soli*,
  • czubata łyżeczka sody oczyszczonej.

* Jeżeli preferujesz kanapki na słodko, możesz zmniejszyć ilość soli dodawanej do ciasta.

Irlandzki chleb sodowy: sposób przygotowania

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i sodę, następnie je mieszamy. Robimy w mące dołek i wlewamy maślankę. Dłonią mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż połączą się w luźne, miękkie ciasto. Irlandzkiego chleba nie należy długo wyrabiać. Ciasto formujemy w kulę (w razie potrzeby dodajemy odrobinę mąki) i układamy w formie lub na papierze do pieczenia. Robimy nacięcie obejmujące brzegi chleba i oprószamy go mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 15 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze przez 25 minut. Po wyjęciu należy sprawdzić, czy chleb uderzony w spodnią część wydaje głuchy dźwięk. Jeśli tak - studzimy go, a potem kroimy na kromki.

Zobacz wideo Zobacz także inny przepis na prosty chleb bez drożdży.

Irlandzki chleb sodowy - wskazówki

  • Tradycyjny chleb irlandzki nie jest niestety zbyt trwałym produktem i na następny dzień będzie już czerstwy, niesmaczny. Można go jednak wykorzystać do przygotowania grzanek i tostów. Jeśli wiemy, że porcja upieczonego chleba będzie za duża, możemy po ostudzeniu przekroić go na pół i część zamrozić na później.
  • Chleb irlandzki można przygotować również z mąki pełnoziarnistej. Najlepiej wymieszać ją z mąką pszenną w proporcji pół na pół.
  • Zamiast maślanki do ciasta można dodać kefir lub zsiadłe mleko w takiej samej ilości jak w przepisie.
  • Chleb irlandzki jest bardzo smaczny z dodatkiem ziaren (na przykład z pestkami dyni lub słonecznika) bądź z suszoną żurawiną.
  • Jeśli ciasto na chlebek ma luźniejszą konsystencję i nie trzyma kształtu, można go upiec w keksówce. Najlepiej wysmarować ją olejem i wysypać odrobiną bułki tartej bądź płatków owsianych przed pieczeniem.
Więcej o:
Copyright © Agora SA