Zabrakło jajek, a masz ochotę na naleśniki? Przygotuj je w wersji biszkoptowej [PRZEPIS]

Przepis na naleśniki zna każdy - mąka, mleko, jajka. A co, jeśli akurat właśnie jajek zabrakło? Oczywiście można iść do sklepu, pukać do drzwi sąsiadki albo po prostu obejść się smakiem. My jednak zalecamy sprawdzić, czy w szafce nie ma jednego ważnego składnika. Jakiego? Sprawdźcie recepturę na naleśniki biszkoptowe i do dzieła.

Ciasto na naleśniki bez jajek

Jak zrobić naleśniki bez użycia jajek? Jeśli myślicie, że jest to niemożliwe, z przyjemnością wyprowadzimy was z błędu i pokażemy, jak zrobić naleśniki biszkoptowe z dodatkiem budyniu. Dzięki niemu naleśniki będą nie tylko bardzo smaczne, lecz także ich ciasto nabierze puszystości i delikatności. Sprawdźcie przepis na naleśniki biszkoptowe bez użycia jajek.

Przepis na naleśniki bez jajek

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka wody gazowanej,
  • szklanka mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru),
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki cukru

Opcjonalnie: szczypta cynamonu, cukier wanilinowy, łyżka kakao lub ulubiony aromat

Naleśniki biszkoptowe – sposób przygotowania:

Do dużej miski wsyp mąkę oraz budyń, dodaj także cukier i ewentualne dodatki. Następnie wlej mleko i zacznij mieszać mikserem bądź trzepaczką. Powoli wlewaj wodę gazowaną, aż ciasto osiągnie konsystencję śmietany. Na koniec wmieszaj olej.

Patelnię rozgrzej i smaż na niej naleśniki po obu stronach. Gdy będą gotowe, podawaj je z ulubionym nadzieniem na słodko.

Zobacz wideo Chcecie zaimponować komuś pięknymi naleśnikami? Zobaczcie, jak zrobić je w wersji ażurowej.

Naleśniki biszkoptowe bez jajek – z czym podawać?

Najprostszym sposobem na podanie naleśników jest posmarowanie ich ulubionym dżemem. Możesz wykorzystać do nich także prażone jabłka z cynamonem, krem czekoladowy i pokrojone w plastry banany czy twarożek na słodko. Całości doskonale dopełni bita śmietana, płatki migdałów lub czekoladowe wiórki. Polecamy także wyjątkowy cytrynowy curd (więcej o tym: Lemon curd - krem cytrynowy do ciast, deserów i naleśników. Jak go zrobić? Podajemy prosty przepis).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.