Papierówki to dla wielu wspomnienie dzieciństwa. Dlaczego warto do nich wracać?

Papierówki to odmiana jabłek, która kojarzy się nam z beztroskimi wakacjami na wsi przed laty. Warto przypomnieć sobie o tym smaku dzieciństwa, ponieważ papierówki są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Jakich? Sprawdźcie.

Papierówki smakowały najlepiej prosto z drzewa, a o szabrowaniu ich w sadzie sąsiada ciągle krąży wiele anegdot. Jeżeli macie ochotę na przywołanie wspomnień z dzieciństwa, sięgnijcie po te zielone, kwaskowate jabłuszka. Niech zachęci was informacja, że są bardzo zdrowe i pełne witamin.

Kilka słów o papierówkach

Papierówka, inaczej oliwka inflancka lub oliwka żółta to jedna z najpopularniejszych w Polsce odmian jabłoni. Hodowana jest nie tylko w sadach, lecz także w wielu ogrodach przydomowych. Pochodzi z rejonu nadbałtyckiego, najpewniej z okolic Łotwy i Estonii. Jabłonka ta owocuje stosunkowo wcześnie (pierwsze owoce pojawiają się na niej już w czerwcu, ale najsmaczniejsze jabłka można zbierać w lipcu) i bardzo obficie, a jej owoce to znane nam dobrze papierówki. Jabłka są niewielkie, jasnozielone (im bardziej są dojrzałe, przybierają jasnożółty, niemal biały kolor i stają się mączyste, tracąc swoją pierwotną jędrność i chrupkość), bardzo aromatyczne i lekko kwaskowe. Owoce są zwykle sprzedawane przez lokalnych sadowników, ponieważ papierówki łatwo uszkadzają się podczas transportu, zwłaszcza na duże odległości.

Jabłka papierówki – właściwości

Papierówki to nie tylko smak wspomnień z dzieciństwa, ale też mnóstwo witamin. Są bogatym źródłem tych z grupy B, witaminy C, E i K. Zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego i antyoksydantów, a także beta-karotenu. Jabłka te są niskokaloryczne i sycące, dlatego polecane są w diecie odchudzającej. Duża zawartość błonnika wskazana jest, aby usprawnić pracę jelit, a beta-karoten ma ogromny wpływ na skórę, włosy, paznokcie, a także na wzrok. Jedzenie papierówek to nie tylko przyjemność, lecz także prawdziwy zastrzyk wartościowych składników.

Papierówki – co z nich zrobić? Pomysły na dania i przetwory z papierówek

Wszyscy wiemy, że najsmaczniejsze papierówki miał w sadzie wujek lub sąsiad, a owoce najlepiej zbierało się po kryjomu i zjadało prosto z drzewa lub w tajnej kryjówce czy bazie w krzakach. Oczywiście papierówki można jeść świeże i surowe, ale warto też przygotować z nich pyszne przetwory lub wykorzystać je w innych daniach. Kwaskowość jabłek sprawia, że nadają się doskonale również jako dodatek do słonych potraw.

Zobacz wideo Ryż z jabłkami zdecydowanie cofnie was do czasów dzieciństwa. ZObaczcie, jak go przygotować.

Będą świetnie smakować z wątróbką drobiową i cebulką (polecamy nasz przepis), nadadzą się do nadziewania pieczonej kaczki oraz innych mięs. Konfitura z jabłek może stanowić dodatek do naleśników i kanapek, ale pieczone mięsa i pasztety również będą z nią pyszne! Rzecz jasna warto je wykorzystać także do ciast (szarlotka z papierówek to prawdziwy przysmak sezonowej kuchni) czy ugotować z nich kompot. Ponadto można z nich przygotować także zdrowy ocet jabłkowy (wykorzystywany zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce), a pektyny wykorzystać do produkcji dżemów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.