Nie przepadasz za słodyczami, które są bardzo słodkie i ciężkie? Nie lubisz długo stać w kuchni i godzinami przygotowywać jedzenia? Mamy dla ciebie przepis idealny – ciastka gęsie łapki. Wypróbuj go i przygotuj pyszną przekąskę!
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj pokrojone na kawałki masło, pokruszony twaróg i wbij jedno jajko. Wszystko dobrze połącz i zagnieć w kulkę. Owiń ją folią spożywczą lub czystą bawełnianą ściereczką i staw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je cienko i szklanką wykrawaj z ciasta kółka. Każde kółko złóż na pół i jeszcze raz na pół – na kształt gęsiej lub kaczej łapki. W misce rozkłóć jajko, a na talerz wysyp gruboziarnisty cukier. Każde ciasteczko posmaruj jakiem przy pomocy pędzelka, a potem obtocz w cukrze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz przez 25 minut, aż ciasteczka się przyrumienią.
Wskazówki:
- smak ciasteczek możesz urozmaicić, dodając do posypki cukier wanilinowy lub cynamon. Ciasto możesz także wzbogacić o ulubiony aromat, sok wyciśnięty z cytryny lub pomarańczy itd.;
- wolisz słodsze ciasteczka? Obtaczaj je w cukrze kilkakrotnie – przed kolejnymi etapami nadawania kształtu ciasteczkom. Jeżeli ciasto jest miękkie i lekko lepkie, możesz pominąć obtaczanie ciastek w roztrzepanym jajku;
- ciekawą propozycją jest przygotowanie tych ciastek z innymi dodatkami. Zamiast obtaczać je w cukrze, osłódź masę, a wycięte ciasteczka obtocz w pokruszonych orzeszkach ziemnych lub w wiórkach kokosowych.