Ciastka gęsie łapki - przepis na prostą i pyszną przekąskę do kawy

Ciastka gęsie łapki to proste ciastka, które możesz przygotować, gdy najdzie cię ochota na coś pysznego. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i doskonale pasują do popołudniowej kawy czy jako słodka przekąska do chrupania podczas oglądania ulubionego serialu. Jak zrobić ciastka gęsie łapki? Sprawdź.

Nie przepadasz za słodyczami, które są bardzo słodkie i ciężkie? Nie lubisz długo stać w kuchni i godzinami przygotowywać jedzenia? Mamy dla ciebie przepis idealny – ciastka gęsie łapki. Wypróbuj go i przygotuj pyszną przekąskę!

Ciastka gęsie łapki – przepis

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g zimnego twarogu półtłustego w kostce,
  • kostka zimnego masła lub margaryny,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki gruboziarnistego cukru

Ciastka gęsie łapki – sposób przygotowania

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj pokrojone na kawałki masło, pokruszony twaróg i wbij jedno jajko. Wszystko dobrze połącz i zagnieć w kulkę. Owiń ją folią spożywczą lub czystą bawełnianą ściereczką i staw do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je cienko i szklanką wykrawaj z ciasta kółka. Każde kółko złóż na pół i jeszcze raz na pół – na kształt gęsiej lub kaczej łapki. W misce rozkłóć jajko, a na talerz wysyp gruboziarnisty cukier. Każde ciasteczko posmaruj jakiem przy pomocy pędzelka, a potem obtocz w cukrze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz przez 25 minut, aż ciasteczka się przyrumienią.

Zobacz wideo A może masz ochotę na powrót do słynnej przekąski sprzed lat? Oto ciastka baletki.

Wskazówki:

- smak ciasteczek możesz urozmaicić, dodając do posypki cukier wanilinowy lub cynamon. Ciasto możesz także wzbogacić o ulubiony aromat, sok wyciśnięty z cytryny lub pomarańczy itd.;

- wolisz słodsze ciasteczka? Obtaczaj je w cukrze kilkakrotnie – przed kolejnymi etapami nadawania kształtu ciasteczkom. Jeżeli ciasto jest miękkie i lekko lepkie, możesz pominąć obtaczanie ciastek w roztrzepanym jajku;

- ciekawą propozycją jest przygotowanie tych ciastek z innymi dodatkami. Zamiast obtaczać je w cukrze, osłódź masę, a wycięte ciasteczka obtocz w pokruszonych orzeszkach ziemnych lub w wiórkach kokosowych.