Szparagi zielone - przepisy na pyszne dania z ich dodatkiem

Na szparagi zielone czeka się cały rok. Gdy pojawiają się na straganach i w sklepach, trudno się im oprzeć. Nic dziwnego - szparagi zielone są pyszne i bardzo zdrowe. Co zrobić z dodatkiem tych warzyw? Sprawdźcie nasze przepisy.

Maj to czas na dania z dodatkiem szparagów. Szczególnie te zielone robią się coraz bardziej popularne na naszych stołach, a sposobów na ich przygotowanie jest tyle, że każdy znajdzie coś dla siebie. Mamy kilka pomysłów na pyszne dania z zielonymi szparagami. Sprawdźcie, co polecamy i przy okazji dowiedzcie się, jakie witaminy i wartości odżywcze kryją te pyszne warzywa.

Szparagi – wartości odżywcze

Tabela wartości odżywczych i witamin, które znajdują się w zielonych szparagach, jest długa i bogata. Należą do nich: witamina A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawierają także żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, selen, miedź oraz cynk. Mają dużo białka, a jednocześnie nie są bardzo kaloryczne – to tylko 18 kcal w 100 g. Szparagi wykazują także działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Poprawiają perystaltykę jelit, są lekkostrawne oraz wykazują działanie moczopędne. Mają także dobry wpływ na rozwój płodu. Czy szparagi polecane są każdemu? Niestety nie. Osoby, które cierpią na choroby układu moczowego, m.in. dnę moczanową i kamienie nerkowe, powinny unikać szparagów w swojej diecie.

Szparagi zielone – przepisy

Makaron z sosem serowym i szparagami – przepis

Składniki (na 3 porcje):

  • 200 g makaronu (np. penne, kokardki, świderki),
  • pęczek szparagów zielonych (500 g),
  • 150 g serka mascarpone,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 150 ml wody
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju rzepakowego
  • Opcjonalnie: parmezan do posypania

Makaron z sosem serowym i szparagami – sposób przygotowania

Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu, ostudź i odstaw do przestudzenia. Szparagi dokładnie umyj i poodłamuj zdrewniałe końcówki. Pozostałe szparagi pokrój na dwucentymetrowe kawałki, osobno odetnij główki. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego i wrzuć pokrojone łodygi szparagów (główek na razie nie dodawaj). Duś je na niewielkim ogniu, pod przykrywką, przez 5 minut (możesz dodać odrobinę wody). Następnie dodaj do nich serek mascarpone, wodę, rozdrobniony czosnek, gałkę muszkatołową i pokrojone suszone pomidory oraz główki szparagów. Zamieszaj i duś sos jeszcze przez 8-10 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wymieszaj z ugotowanym makaronem.

Zobacz wideo Sprawdź także, jak zrobić efektowne szparagowe gniazdka z jajkiem.

Szparagi zielone zapiekane w boczku – przepis

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • boczek wędzony lub parzony w plasterkach (tyle plastrów, ile jest szparagów),
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • odrobina oliwy,
  • sól i pieprz do smaku

Szparagi zielone zapiekane w boczku - sposób przygotowania

Szparagi dokładnie umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj cienką warstwą oliwy. Każdy szparag owiń w plasterek boczku i ułóż w naczyniu. Dodaj pomidorki koktajlowe, odrobinę soli i pieprzu. Piecz przez 10 minut w temperaturze 200*C. Szparagi możesz także grillować na grillu lub ruszcie w piekarniku.

Omlet z zielonymi szparagami – przepis

Składniki (na 1 porcję):

  • 2 jajka,
  • 6-7 cienkich zielonych szparagów,
  • 3 pieczarki,
  • 1/4 czerwonej papryki,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól i pieprz,
  • masło + olej do smażenia

Omlet z zielonymi szparagami – sposób przygotowania

Szparagi dokładnie umyj i odłam ich zdrewniałe końcówki. Pokrój warzywa na 1-2 cm kawałki. Pieczarki zetrzyj na tarce, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Jajka rozkłóć trzepaczką do jajek lub ubij mikserem. Dodaj do nich mleko, a także pieczarki, paprykę oraz szparagi. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju rzepakowego i wylej przygotowaną masę jajeczną. Smaż po obu stronach do zrumienienia. Podawaj od razu.

Więcej o: