Seler naciowy to warzywo, które bardzo często pojawia się w przepisach dla osób na dietach odchudzających lub pragnących odżywiać się zdrowo. W sklepach zazwyczaj seler naciowy dostępny jest w plastikowym worku, ale po zakupach warto zapakować go inaczej. Jak? Wszystko wyjaśniamy!
Niestety plastikowa torebka, w której sprzedawany jest seler, sprzyja produkcji etylenu, przez co przyspiesza proces psucia się warzywa. Lepiej przełożyć go do folii aluminiowej – pozwala na uciekanie gazu, dzięki czemu seler naciowy dłużej będzie świeży.
Przede wszystkim nie rozdzielaj łodyg selera naciowego – gdy odkroisz dolną część, szybciej straci świeżość i chrupkość. Następnie zawiń ciasno warzywo w folię aluminiową i włóż do lodówki. Tak przechowywany seler naciowy zachowa świeżość nawet przez 2-3 tygodnie.
Folia aluminiowa nie jest najbardziej ekologicznym tworzywem do przechowywania żywności, ale może pomóc ograniczyć marnowanie jedzenia. Poza tym możesz używać jej wielokrotnie, jeśli tylko robisz to uważnie i ostrożnie.
Jeżeli masz w zwyczaju kroić seler naciowy na kawałki, aby jeść go jako przekąskę w ciągu dnia, mogło ci się obić o uszy, że taki seler (a także kawałki marchewki czy kalarepy) najlepiej przechowywać w wodzie. Otóż nie – taką przekąskę najlepiej przygotować maksymalnie 2 dni wcześniej. Po tym czasie, niezależnie od metody przechowywania, warzywo zacznie tracić swoje właściwości.
Najprostszy sposób to podanie go z innymi świeżymi warzywami (marchewką, papryką, kalarepką, ogórkiem) oraz paluszkami chlebowymi do hummusu. Na bazie selera naciowego przygotujesz także zdrowe zielone koktajle. Może też być smacznym dodatkiem do sałatki z wędzonym kurczakiem, kukurydzą i papryką. Więcej pomysłów znajdziecie tu: Co zrobić z selera naciowego? Kilka propozycji na wykorzystanie tego wszechstronnego warzywa.