Popękane ciasteczka mogą na pierwszy rzut oka wydawać się trudne do przygotowania. Na szczęście przepis na nie jest dość prosty. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość. Jak uzyskać efekt spękania na ciasteczkach? Jak je upiec? Zapraszamy!
Składniki:
Masło utrzyj z cukrem, aż będzie białe i puszyste. Wsyp cukier wanilinowy, a następnie pojedynczo dodawaj jajka, całość dobrze wymieszaj. Do masy przesiej mąkę, dodaj kakao, sól oraz proszek do pieczenia, a także czekoladę posiekaną w drobne kawałki. Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia odrywaj z ciasta kawałki i formuj je w kuleczki. Ułóż je na talerzu i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki od razu obtocz je w cukrze pudrze, przełóż na blachę i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem ciasteczka należy wystudzić.
Składniki:
* Do przygotowania ciasteczek oraz innych wypieków ze skórką cytryny wybierz owoce ekologiczne – ich skórka nie jest pokryta środkiem grzybobójczym, którego nie należy spożywać.
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Pojedynczo dodawaj do niej jajka, wlej także sok z cytryny i wszystkie składniki dobrze połącz. Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do masy, wsyp także proszek do pieczenia, sól oraz startą skórkę z cytryny i posiekaną drobno białą czekoladę. Wymieszaj drewnianą łyżką i ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia podziel je na kawałki i uformuj kuleczki. Ułóż je na talerzu i wstaw do lodówki jeszcze na dwie godziny. Od razu po wyjęciu obtocz je w cukrze pudrze. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez 15 minut, przed podaniem dobrze je wystudź.
Wskazówka: Popękane ciasteczka możesz także zrobić w wersji orzechowej. Wykorzystaj do nich zmielone orzechy laskowe bądź włoskie – dodaj 150 g mielonych orzechów i 150 g mąki pszennej. Ciasteczka będą smaczne zarówno w wersji z dodatkiem kakao (ich smak będzie trochę przypominał krem czekoladowy), jak i na bazie ciasta z białą czekoladą (wtedy smak orzechów będzie dominujący). Jeżeli chcesz bardziej urozmaicić strukturę ciasteczek w wersji czekoladowej, dodaj do masy pokruszone (a nie zmielone) orzechy bądź wiórki kokosowe.