Popękane ciasteczka wyglądają obłędnie i jeszcze lepiej smakują. Jak je zrobić? [PRZEPIS]

Popękane ciasteczka są prawdziwą ozdobą stołu, ale niestety krótkotrwałą. Znikają bowiem w okamgnieniu. Jeśli chcesz przygotować przekąskę, która ucieszy zarówno oczy, jak i kubki smakowe, zrób popękane ciasteczka. Mamy przepis i wszystko wyjaśniamy.

Popękane ciasteczka mogą na pierwszy rzut oka wydawać się trudne do przygotowania. Na szczęście przepis na nie jest dość prosty. Trzeba jednak uzbroić się w cierpliwość. Jak uzyskać efekt spękania na ciasteczkach? Jak je upiec? Zapraszamy!

Popękane ciasteczka czekoladowe – przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g kakao bez cukru,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g czekolady (gorzkiej lub deserowej),
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • cukier puder do obtoczenia

Popękane ciasteczka czekoladowe – sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem, aż będzie białe i puszyste. Wsyp cukier wanilinowy, a następnie pojedynczo dodawaj jajka, całość dobrze wymieszaj. Do masy przesiej mąkę, dodaj kakao, sól oraz proszek do pieczenia, a także czekoladę posiekaną w drobne kawałki. Wszystko dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia odrywaj z ciasta kawałki i formuj je w kuleczki. Ułóż je na talerzu i wstaw do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki od razu obtocz je w cukrze pudrze, przełóż na blachę i piecz przez 15 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem ciasteczka należy wystudzić.

Zobacz wideo Zobacz również, jak zrobić ciasteczka brownie. Równie piękne, a jakie pyszne!

Popękane ciasteczka cytrynowe – przepis

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • skórka starta z 1 cytryny*,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder do obtoczenia

* Do przygotowania ciasteczek oraz innych wypieków ze skórką cytryny wybierz owoce ekologiczne – ich skórka nie jest pokryta środkiem grzybobójczym, którego nie należy spożywać.

Popękane ciasteczka cytrynowe – sposób przygotowania

Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Pojedynczo dodawaj do niej jajka, wlej także sok z cytryny i wszystkie składniki dobrze połącz. Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do masy, wsyp także proszek do pieczenia, sól oraz startą skórkę z cytryny i posiekaną drobno białą czekoladę. Wymieszaj drewnianą łyżką i ciasto wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia podziel je na kawałki i uformuj kuleczki. Ułóż je na talerzu i wstaw do lodówki jeszcze na dwie godziny. Od razu po wyjęciu obtocz je w cukrze pudrze. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez 15 minut, przed podaniem dobrze je wystudź.

Wskazówka: Popękane ciasteczka możesz także zrobić w wersji orzechowej. Wykorzystaj do nich zmielone orzechy laskowe bądź włoskie – dodaj 150 g mielonych orzechów i 150 g mąki pszennej. Ciasteczka będą smaczne zarówno w wersji z dodatkiem kakao (ich smak będzie trochę przypominał krem czekoladowy), jak i na bazie ciasta z białą czekoladą (wtedy smak orzechów będzie dominujący). Jeżeli chcesz bardziej urozmaicić strukturę ciasteczek w wersji czekoladowej, dodaj do masy pokruszone (a nie zmielone) orzechy bądź wiórki kokosowe.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.