Właściwości i wartości odżywcze bobu były znane prawdopodobnie już w neolicie. W starożytnym Egipcie, uchodził za pokarm związany z kultem, nierzadko przeznaczony zmarłym. Rzymianie z kolei cenili sobie bób, ze względu na wartości odżywcze, łatwość w transporcie i przechowywaniu. Informacje o jego spożywaniu znajdziemy też na kartach Biblii. W Polsce ceniony jest, jako roślina powszechna i dość łatwa w uprawie, która w dodatku ma bardzo pozytywne skutki dla gleby obciążonej wcześniejszym wysiewem innych roślin. Jakie właściwości i wartości odżywcze posiada więc bób?
Warto spożywać bób, ponieważ posiada właściwości pomocne w zwalczaniu lub opóźnianiu rozwoju chorób takich, jak:
Przeciwwskazaniem do spożywania jest zachorowanie na dnę moczanową, ale również posiadanie alergii na rośliny strączkowe. Także w przypadku cukrzycy i chorób układu pokarmowego, nie należy jeść go zbyt dużo - zasadne jest w takim przypadku skonsultowanie się z dietetykiem.
Ile gotować bób, żeby osiągnąć optymalny rezultat, jeśli chodzi o smak i właściwości odżywcze? Młody bób nie powinien się gotować dłużej, niż 15 minut. Jak przygotować go do obróbki termicznej? Najlepiej wybierać nasiona pozbawione plamek, o jasnym kolorze i bez wyrazistego zapachu. Najpierw trzeba je dobrze opłukać. Jeśli zależy nam na tym, aby nie powodowały wzdęć, dobrze namoczyć je przez godzinę, potem wymieniamy wodę i rozpoczynamy gotowanie. Cały proces powinien przebiegać w nieosolonej wodzie - sól dodajemy dopiero pod koniec. Opcjonalnie w trakcie gotowania można dodać takie przyprawy, jak koper, czosnek lub liść laurowy.
Przepisów na bób jest wiele, bywa on dodatkiem do past, zup i sałatek. Niekiedy podaje się go również na zapiekankach. Z bobu można przygotować zblendowaną papkę, dobrze pasującą do sosu. Puree z bobu to również dobry dodatek do różnych mięs - w konsystencji przypomina to zrobione z zielonego groszku, ale smakuje już zdecydowanie inaczej.
Dobrze ugotowany bób można też świetnie wkomponować do sałatki. Przykładem może być kompozycja z:
Akurat w tym przypadku panuje duża dowolność - kolejną zaletą bobu, poza prostotą przyrządzania, jest jego uniwersalność. Dobrze wkomponuje się w różne przepisy, które nierzadko sprawią wrażenie całkiem wyszukanych.
Zobacz przepisy na potrawy z bobem: