Bób - właściwości i wartości odżywcze. Jak przyrządzić bób?
Bób: właściwości, wartości odżywcze. Czy warto spożywać duże ilości bobu?
Właściwości i wartości odżywcze bobu były znane prawdopodobnie już w neolicie. W starożytnym Egipcie, uchodził za pokarm związany z kultem, nierzadko przeznaczony zmarłym. Rzymianie z kolei cenili sobie bób, ze względu na wartości odżywcze, łatwość w transporcie i przechowywaniu. Informacje o jego spożywaniu znajdziemy też na kartach Biblii. W Polsce ceniony jest, jako roślina powszechna i dość łatwa w uprawie, która w dodatku ma bardzo pozytywne skutki dla gleby obciążonej wcześniejszym wysiewem innych roślin. Jakie właściwości i wartości odżywcze posiada więc bób?
- posiada dużą zawartość białka - można go polecić szczególnie osobom, które przestrzegają diety wegańskiej lub wegetariańskiej, jako źródło białka niezwierzęcego;
- jest źródłem kwasu foliowego, bardzo cennego zwłaszcza dla kobiet w ciąży;
- obniża stężenie cholesterolu we krwi;
- jest bogaty w potas;
- zawiera nieduże ilości sodu;
- zawiera błonnik;
- zawiera żelazo i witaminę B12, polecane w przypadku wystąpienia anemii;
- jest źródłem lewodopy (formy dopaminy), stymulującej organizm do walki z chorobą Parkinsona;
- zawiera żelazo, magnez i miedź;
- jest także źródłem tiaminy i ryboflawiny.
Warto spożywać bób, ponieważ posiada właściwości pomocne w zwalczaniu lub opóźnianiu rozwoju chorób takich, jak:
- choroba Parkinsona,
- anemia,
- rak jelita grubego,
- otyłość.
Przeciwwskazaniem do spożywania jest zachorowanie na dnę moczanową, ale również posiadanie alergii na rośliny strączkowe. Także w przypadku cukrzycy i chorób układu pokarmowego, nie należy jeść go zbyt dużo - zasadne jest w takim przypadku skonsultowanie się z dietetykiem.
Bób: ile gotować, aby miał optymalną konsystencję i smak?
Ile gotować bób, żeby osiągnąć optymalny rezultat, jeśli chodzi o smak i właściwości odżywcze? Młody bób nie powinien się gotować dłużej, niż 15 minut. Jak przygotować go do obróbki termicznej? Najlepiej wybierać nasiona pozbawione plamek, o jasnym kolorze i bez wyrazistego zapachu. Najpierw trzeba je dobrze opłukać. Jeśli zależy nam na tym, aby nie powodowały wzdęć, dobrze namoczyć je przez godzinę, potem wymieniamy wodę i rozpoczynamy gotowanie. Cały proces powinien przebiegać w nieosolonej wodzie - sól dodajemy dopiero pod koniec. Opcjonalnie w trakcie gotowania można dodać takie przyprawy, jak koper, czosnek lub liść laurowy.
Bób - przepis nieco mniej typowy
Przepisów na bób jest wiele, bywa on dodatkiem do past, zup i sałatek. Niekiedy podaje się go również na zapiekankach. Z bobu można przygotować zblendowaną papkę, dobrze pasującą do sosu. Puree z bobu to również dobry dodatek do różnych mięs - w konsystencji przypomina to zrobione z zielonego groszku, ale smakuje już zdecydowanie inaczej.
Dobrze ugotowany bób można też świetnie wkomponować do sałatki. Przykładem może być kompozycja z:
- bobu,
- oliwy,
- smażonego boczku,
- pomidorków koktajlowych,
- czosnku,
- koperku,
- soku z cytryny,
- grzanek,
- parmezanu.
Akurat w tym przypadku panuje duża dowolność - kolejną zaletą bobu, poza prostotą przyrządzania, jest jego uniwersalność. Dobrze wkomponuje się w różne przepisy, które nierzadko sprawią wrażenie całkiem wyszukanych.
Zobacz przepisy na potrawy z bobem:
-
Kwiat w galaretce wygląda wprost olśniewająco. A jak go zrobić? To nie takie trudne, ale trzeba trochę cierpliwości
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
Lody o smaku Majonezu Kieleckiego to hit internetu. Lodziarnia prowadzi sprzedaż na wynos
-
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Jak kupić taką dobrej jakości? Co z parówkami? Są warte złej sławy? Sprawdzamy
- Kuchnia polska nie ma przed tobą tajemnic? Zaraz to sprawdzimy
- Domowy kompostownik z dżdżownicami i zmywaki robione na drutach - nietypowe pomysły na typowe problemy ekologiczne
- Złota Wiśnia i Śliwka Nałęczowska - dla najbliższych sercu
- Śniadanie musi być - o tym, dlaczego śniadanie to podstawa
- Zacznij zdrowo Nowy Rok z pomysłami od Vegeta Natur