Botwinka - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować pyszną i zdrową botwinkę?

Botwinka w garnku to znak, że mamy już prawdziwą wiosnę. Jakie są właściwości i wartości odżywcze botwinki? Czy warto ją jeść w dużych ilościach?

Botwinka: właściwości i wartości odżywcze

Właściwości i wartości odżywcze botwinki w formie zupy, nie zawsze są doceniane. Częściej mówimy przecież o jej walorach smakowych. W gruncie rzeczy trzeba jednak pamiętać, że to właśnie ta potrawa występuje pod dwiema postaciami:

Tutaj zajmiemy się klasyczną i najbardziej rozpowszechnioną odmianą tej zupy gotowaną z młodych buraków. Kolejnym zagadnienie jest jednak równie istotne - czy botwina i boćwina to to samo? 

  • botwina to młody korzeń, łodygi i liście buraka ćwikłowego;
  • boćwina to z kolei młody korzeń, łodygi i liście buraka naciowego, który w zależności od odmiany ma odpowiednie części (liście lub łodygi) zdecydowanie większe.

Przydatność na zupę wykazują oba rodzaje tego bogatego we właściwości odżywcze warzywa. Przede wszystkim trzeba podkreślić, że botwinka to:

  • duża zawartość żelaza bardzo cenna w przypadku wystąpienia anemii; mówi się wręcz, że ''posiada właściwości krwiotwórcze'';
  • warzywo mające właściwości przeciwnowotworowe - wszystko to dzięki zawartości przeciwutleniaczy; zwalcza też szkodliwe dla naszego zdrowia wolne rodniki;
  • działanie odkwaszające i odtruwające organizmu; ważny jest w tym przypadku błonnik, który pobudza pracę jelit i ogranicza ilość niekorzystnego cholesterolu w organizmie;
  • roślina pozytywnie działająca na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, dzięki czemu wątroba jest mniej obciążona;
  • kwas foliowy i witaminy B: pomagają w trakcie stresu i koją nerwy;
  • zawartość substancji pozytywnie działających na skórę.

Botwinka: jakie buraki warto wybierać?

Botwinka to przede wszystkim zupa z młodych buraków, która nieodłącznie kojarzy się z wiosennym jadłospisem. Czy jest jednak szansa, aby zachować jej smak na dłużej, choćby latem? Wszystko zależy od wybranego przez nas na taką zupę buraka. Liście i łodygi buraka ćwikłowego będą się nadawały tylko wiosną - później twardnieją i stają się łykowate. Burak naciowy (boćwina) zachowa odpowiednią miękkość i konsystencję dłużej. 

Botwinka: przepisy na zupę

Przepisy na botwinkę to pewne zróżnicowane wersje zupy, gdzie zawsze podstawowym składnikiem jest czerwony burak. Wyróżnia się odmiany z jajkiem, ale też z ziemniakami i dodatkiem innych warzyw. W bardziej nowoczesnej, orientalnej wręcz botwince możemy znaleźć imbir lub mleko kokosowe. Ponadto dodatkiem stać się może w zasadzie dowolny rodzaj mięsa. Przygotowanie klasycznej botwinki wymaga od nas zgromadzenia:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 pęczków botwinki
  • pietruszki, selera
  • 3 niewielkich buraków
  • łyżki masła
  • koperku, soli i pieprzu do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany
  • kilka jajek na twardo (w zależności od upodobań - może być ich 5)

Botwinka musi być przygotowana z dużą starannością - najpierw dokładnie umyj więc wszystkie warzywa. Buraki, seler i marchewkę trzeba zalać gorącym bulionem i doprowadzić do wrzenia, później gotować jeszcze przez 30 minut. Botwinę trzeba dusić na niewielkim ogniu na maśle i odrobinie bulionu. Później trzeba zalać botwinę wcześniej przygotowanym wywarem z buraków, warzyw i bulionu. Dodać przyprawy i śmietanę. 

Zobacz też: Lekkie spring rollsy - chrupiące warzywa w papierze ryżowym

Zobacz wideo Przepis na buraczaną tartę