Rabarbar - właściwości, wartości odżywcze. Przepisy na ciasto z rabarbarem

Rabarbar to prawdziwy wiosenny skarb. Popularna roślina, której łodygi wykorzystuje się w polskiej kuchni jest nie tylko bardzo smaczna, ale ma też pozytywny wpływ na organizm. Dodatkowo kwaśny smak dobrze kontrastuje ze słodkim ciastem. Za co jeszcze cenimy rabarbar?

Rabarbar - właściwości i wartości odżywcze

Właściwości i wartości odżywcze rabarbaru oraz ich znaczenie dla zdrowia człowieka nie zawsze są doceniane. Częściej skupiamy się na charakterystycznym kwaśnym smaku. Rabarbar ogrodowy lub rzewień, jak inaczej nazywa się tę chętnie rosnącą w naszym klimacie roślinę, pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej i jest odporny na niesprzyjające warunki atmosferyczne i glebowe. Tylko łodygi są wartościowe pod względem kulinarnym, w tej dorastającej do półtorej metra bylinie. Rabarbar znalazł zastosowanie i został doceniony także w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Współcześnie doceniamy jego zalety, ale też to, że posiada nieliczne przeciwwskazania do spożycia. Roślinę cenimy za:

  • wysoką zawartość żelaza;
  • duże ilości fosforu i wapnia;
  • zawartość witamin C, E i A;
  • właściwości przeciwzapalne;
  • właściwości przeciwutleniające;
  • pomoc w kłopotach ze wzdęciami;
  • właściwości estrogenne, pomocne dla kobiet zmagających się np. z cerą trądzikową;
  • właściwości antyalergiczne;
  • dobroczynny wpływ na układ krwionośny;
  • niską kaloryczność.

Roślina posiada też przeciwwskazania do spożycia. Nie powinny jej jeść osoby zagrożone kamicą nerkową. Zawiera ona bowiem duże ilości kwasu szczawiowego. Rabarbar źle wpływa też na poziom testosteronu u mężczyzn. Także kobiety karmiące piersią raczej nie powinny jeść rabarbaru, aby nie zaszkodzić dziecku. 

Zobacz wideo Właściwości rabarbaru

Rabarbar: przepisy. Do jakich potraw można wykorzystać rabarbar?

Przepisy z rabarbarem to nie tylko kompot i wspaniałe ciasta. Z łodyg tej popularnej rośliny można też zrobić dżem, zupę krem, farsz do naleśników lub nawet sałatkę. W celu wykonania tej ostatniej trzeba do dwóch łodyg rabarbaru dołączyć także:

  • pęczek rzodkiewek,
  • dwa lub trzy pomidory,
  • łyżeczkę miodu,
  • nieco oliwy,
  • sok z cytryny,
  • przyprawy do smaku.

Całość należy drobno pokroić i wymieszać z sosem powstałym z miodu, oliwy, cytryny i przypraw. 

Inne przepisy z rabarbarem w roli głównej, to:

Dużą zaletą rabarbaru jest to, że pomimo relatywnie krótkiego czasu jego przydatności w wersji świeżej, bardzo dobrze znosi mrożenie. Należy go jedynie umyć i odkroić niejadalne części. Potem trzeba go pokroić, sparzyć gorącą i zahartować zimną wodą. Później zaś zamrozić w porcjach podzielonych na torebki.

Rabarbar - ciasto. Prosty przepis na pyszny deser

Ciasto rabarbarowe to zarówno proste wypieki składające się z biszkoptowego ciasta z wrzuconymi do niego kawałkami rabarbaru, oprószone cukrem pudrem, jak też i te nieco bardziej pracochłonne na kruchym cieście i z kruszonką. Proste ciasto z rabarbarem wymaga przygotowania:

  • szklanki jogurtu naturalnego
  • trzech szklanek mąki pszennej
  • kubeczek cukru
  • cukru waniliowego
  • 4 jajek
  • 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • szklanki oleju
  • pół kilograma rabarbaru

Najpierw trzeba przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie łączymy jogurt z mąką. Później dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i proszek do pieczenia. Całość wylewamy na blachę i wrzucamy pokrojony w kostkę rabarbar. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz też: Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Doskonały deser o wyjątkowym smaku

Więcej o: