Właściwości i wartości odżywcze rabarbaru oraz ich znaczenie dla zdrowia człowieka nie zawsze są doceniane. Częściej skupiamy się na charakterystycznym kwaśnym smaku. Rabarbar ogrodowy lub rzewień, jak inaczej nazywa się tę chętnie rosnącą w naszym klimacie roślinę, pochodzi prawdopodobnie z Azji Środkowej i jest odporny na niesprzyjające warunki atmosferyczne i glebowe. Tylko łodygi są wartościowe pod względem kulinarnym, w tej dorastającej do półtorej metra bylinie. Rabarbar znalazł zastosowanie i został doceniony także w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Współcześnie doceniamy jego zalety, ale też to, że posiada nieliczne przeciwwskazania do spożycia. Roślinę cenimy za:
Roślina posiada też przeciwwskazania do spożycia. Nie powinny jej jeść osoby zagrożone kamicą nerkową. Zawiera ona bowiem duże ilości kwasu szczawiowego. Rabarbar źle wpływa też na poziom testosteronu u mężczyzn. Także kobiety karmiące piersią raczej nie powinny jeść rabarbaru, aby nie zaszkodzić dziecku.
Przepisy z rabarbarem to nie tylko kompot i wspaniałe ciasta. Z łodyg tej popularnej rośliny można też zrobić dżem, zupę krem, farsz do naleśników lub nawet sałatkę. W celu wykonania tej ostatniej trzeba do dwóch łodyg rabarbaru dołączyć także:
Całość należy drobno pokroić i wymieszać z sosem powstałym z miodu, oliwy, cytryny i przypraw.
Inne przepisy z rabarbarem w roli głównej, to:
Dużą zaletą rabarbaru jest to, że pomimo relatywnie krótkiego czasu jego przydatności w wersji świeżej, bardzo dobrze znosi mrożenie. Należy go jedynie umyć i odkroić niejadalne części. Potem trzeba go pokroić, sparzyć gorącą i zahartować zimną wodą. Później zaś zamrozić w porcjach podzielonych na torebki.
Ciasto rabarbarowe to zarówno proste wypieki składające się z biszkoptowego ciasta z wrzuconymi do niego kawałkami rabarbaru, oprószone cukrem pudrem, jak też i te nieco bardziej pracochłonne na kruchym cieście i z kruszonką. Proste ciasto z rabarbarem wymaga przygotowania:
Najpierw trzeba przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie łączymy jogurt z mąką. Później dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, olej i proszek do pieczenia. Całość wylewamy na blachę i wrzucamy pokrojony w kostkę rabarbar. Pieczemy przez ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz też: Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Doskonały deser o wyjątkowym smaku