Kulinarne triki mogą ułatwić życie wszystkim, którzy zajmują się przygotowywaniem posiłków. Niektóre sztuczki są pilnie strzeżone przez szefów kuchni, inne krążą w internecie lub przekazywane są pocztą pantoflową i prędzej czy później trafiają do każdego. Kuchenne sztuczki są nie tylko dla tych, którzy nie potrafią wykonać niektórych zadań, lecz także dla osób mających ochotę na eksperymenty i usprawnienie swoich technik. Jakich sztuczek nie zdradzają szefowie kuchni i zawodowi kucharze?
Takie przyprawy jak kmin rzymski, kolendrę, cynamon czy gorczycę można kupić w całości, a nie rozdrobnione. Aby wydobyć jak najwięcej aromatu, upraż je na patelni, a potem rozgnieć w moździerzu. Praż przyprawy na suchej patelni, aż ich zapach będzie dobrze wyczuwalny. Pilnuj, aby się nie spaliły!
Pieczesz samodzielnie chleb? Na pewno więc wiesz, że najlepiej smakuje ten z pyszną, chrupiącą skórką. Jak taką zrobić w domowych warunkach? Na dnie piekarnika ustaw naczynie żaroodporne wypełnione szklanką wody. Parująca woda sprawi, że skórka będzie idealna.
Chcesz podać danie, do którego dodatkiem będzie puree? Pamiętaj, aby ziemniaki (lub inne warzywo) dobrze odsączyć i osuszyć przed rozdrobnieniem. Dopiero wtedy przeciśnij je przez praskę, dodaj masło, mleko i przyprawy.
Masz ochotę na pankejki, ale zabrakło proszku do pieczenia? Może w twojej lodówce znajdzie się kefir lub zsiadłe mleko? Użyj go zamiast tradycyjnego mleka - ciasto będzie gęstsze i lekko wyrośnie tak, jak przy użyciu proszku.
Pieczesz ciasta, ale często wychodzą zbite, tłuste i ciężkie? Zastąp jedną trzecią ilości mąki pszennej mąką ziemniaczaną. Będą bardziej puszyste i kruche.
I sposób: Chcesz przygotować soczyste mięso o idealnej konsystencji? Wymieszaj odrobinę skrobi kukurydzianej i białko jajka, dodaj przyprawy i marynuj mięso w takiej mieszance przez godzinę. Wtedy nie tylko nabierze smaku, lecz także zachowa odpowiednią ilość wody.
II sposób: Zamarynuj mięso w solance. Do dużej misy wlej dwie-trzy szklanki wody i dodaj po jednej trzeciej szklanki cukru i soli. Wszystko dobrze wymieszaj, włóż mięso i wstaw naczynie do lodówki. Stosuj zasadę jeden kilogram mięsa na jedną godzinę marynowania
Chcesz upiec ciasto, ale przepis gdzieś się zawieruszył? Zachowaj odpowiednie proporcje składników. Ciasto będzie idealne, gdy dodasz do niego taką samą ilość mąki i cukru, natomiast masa użytych jajek będzie równa masie tłuszczu.
Chcesz podać schłodzone drinki, napój lub sok, ale obawiasz się, że kostki lodu je rozwodnią? Miej w zamrażalniku zamrożone winogrona. Sprawdzą się doskonale jako zamiennik kostek lodu do drinków i innych napojów.
Przed smażeniem lub grillowaniem ryby posmaruj ją cienką warstwą majonezu. Następnie oprósz ją solą oraz ulubionymi przyprawami i przyrządź. Dzięki temu będzie wyjątkowo delikatna i smaczna.