Żółciak siarkowy to grzyb, który można znaleźć na pniach drzew liściastych (niekiedy także na powalonych kłodach) w lasach, ale także w parkach, na łąkach czy osiedlach. Nie należy do najbardziej znanych grzybów w Polsce i niewiele osób go zbiera. Żółciaki, jak nazwa wskazuje, są koloru żółtobrązowego, ochrowego, wpadającego w pomarańcz, a nawet róż. Rosną w dużych grupach w taki sposób, że przypominają dachówki. Do zbierania nadają się tylko młode osobniki – ich miąższ jest jędrny i mięsisty. Uwaga! Żółciak siarkowy należy do grzybów ciężkostrawnych. Nie powinno się go podawać małym dzieciom oraz osobom, które borykają się z problemami trawiennymi. Więcej o tym grzybie: Pojawiły się żółciaki siarkowe zwane 'kurczakami z drzewa'. Jak się z nimi obchodzić? Podpowiadamy.
Żółciak siarkowy nadaje się do spożycia po obgotowaniu (około półgodzinnym), a w smaku przypomina nieco kurczaka lub tofu. Grzyb ten można wykorzystać do wielu dań – na pewno zachwyci wegetarian i wegan, bowiem świetnie zastąpi mięso. Można go dodać do sosów, zrobić z niego flaczki lub usmażyć kotlety. My dziś zachęcamy do zrobienia pysznych kotletów mielonych z żółciaka siarkowego.
Składniki:
Żółciaka siarkowego dokładnie umyj i gotuj przez pół godziny, aż zmięknie. Jeśli chcesz skrócić czas gotowania, możesz pokroić grzyb w plastry – wtedy powinno mu wystarczyć 15-20 minut.
Ugotowanego żółciaka siarkowego odsącz z wody i ostudź, a następnie zmiel go w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie masła (dodaj trochę oleju, aby masło nie przypaliło się podczas smażenia), również dodaj do masy grzybowej. Dodaj także bułkę tartą, posiekany szczypiorek i dopraw wszystko słodką papryką, wyciśniętym w wyciskarce czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
Całą masę dobrze wymieszaj ręką. Formuj z niej owalne, lekko spłaszczone kotlety, obtaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju po obu stronach, aż się ładnie zrumienią.
Kotlety mielone z żółciaka siarkowego mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjne kotlety z mięsa. W smaku najbardziej zbliżone będą oczywiście do mielonych z mięsa drobiowego. Podawaj je z młodymi ziemniakami lub puree ziemniaczanym, w towarzystwie duszonych szparagów, młodej kapusty albo surówki z młodej marchewki. Ciekawym daniem mogą też być domowe wegeburgery z kotletem z żółciaka siarkowego – usmaż je wtedy bardziej okrągłe i mocno spłaszczone, na kształt burgerów mięsnych. Podawaj w świeżej bułce z sałatą, pomidorem, białą cebulką i ulubionymi sosami.