Koniec maja to ostatni dzwonek na przygotowanie herbaty z kwiatów bzu. Jeśli jeszcze nie znasz jej smaku, spróbuj jej koniecznie. To prawdziwa królowa wśród sezonowych herbat, a do tego wykazuje działania prozdrowotne. Jakie? Wyjaśniamy pod przepisem. Sprawdźcie, jak przygotować kwiaty i jak zrobić herbatę z bzu. Wszystko dokładnie opisaliśmy.
Kwiaty, które wykorzystamy do przygotowania herbaty, powinny być zbierane z dala od ruchliwych ulic, aby nie były zanieczyszczone metalami ciężkimi. Najlepiej wykorzystać te z własnego ogródka. Jeżeli nie jesteśmy szczęśliwymi właścicielami drzewka, zastanówmy się, czy ktoś z bliskiego otoczenia nie podzieli się z nami bzem – może krzew rośnie u cioci na działce albo u tej miłej sąsiadki babci? Lilaki ozdabiające przyblokowe skwery i miejskie parki zostawmy w spokoju! Nie uszkadzajmy drzewek, pozwólmy im kwitnąć do końca sezonu i zdobić miejsca publiczne.
Zbieramy kwiaty bzu (można wykorzystać zarówno fioletową, jak i białą odmianę bzu lilaka) bez liści, gałązek i uszkodzonych kwiatów, przygotowujemy także czyste, wyparzone słoiki. Kwiaty ugniatamy ciasno w słoikach i zakręcamy szczelnie. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny (powinno to być naprawdę ciepłe miejsce, gdzie temperatura sięga nawet 30-40 st. C). Słoik z kwiatami można także wstawić do piekarnika – na przykład po upieczeniu ciasta, gdy temperatura w piecu nieco się obniży (Uwaga! Piekarnik nie powinien być bardzo gorący, słoik też nie może być zimny, ponieważ na skutek różnicy temperatur szkło może pęknąć). Kwiaty w tym czasie powinny ściemnieć i zwiędnąć, będą także wilgotne. Wyjmujemy je i rozkładamy na pergaminie lub ręczniku papierowym do wysuszenia. Kwiaty lilaka można także suszyć przez kilka godzin na blasze w piekarniku rozgrzanym do 40 st. C – wtedy należy pilnować temperatury i sprawdzać co jakiś czas naszą herbatę. Po wysuszeniu przekładamy susz do czystego i wyparzonego słoika, szczelnie zamykamy i przechowujemy w zacienionym miejscu.
Herbata z kwiatów bzu ma piękny bursztynowy kolor, miły zapach, a w smaku wyczuwalna jest delikatna nuta karmelu. Dobrze smakuje osłodzona odrobiną miodu. Ciekawym wariantem jest też przygotowanie herbatki z lilaka i suszonych płatków róży.
Napar z lilaka nie tylko dobrze smakuje, lecz także ma właściwości lecznicze. Wykazuje działanie uspokajające, wspiera regenerację wątroby i pomaga ją chronić (polecana jest więc przy jej schorzeniach, a także osobom po długotrwałych kuracjach antybiotykowych) oraz wspomaga trawienie.
Może cię także zainteresować: Trwa sezon na syrop z mniszka lekarskiego. Jak go zrobić? Katarzyna Dowbor podzieliła się swoim przepisem.