To, że ograniczamy spotkania w gronie znajomych, nie oznacza, że musimy rezygnować ze smacznych dań, które kojarzą się nam z różnymi letnimi imprezami. Smak ziemniaków pieczonych na ognisku możemy przywołać, przygotowując ziemniaki z grilla w sreberku. Zrobimy je bez problemu na sprzęcie elektrycznym. Jak przyrządzić ziemniaki z grilla w sreberku? Podajemy przepis.
Składniki:
Oraz folia aluminiowa do pieczenia.
Ziemniaki dobrze umyj i wyszoruj szczoteczką. Podgotuj je przez 10 minut i osusz. Ząbki czosnku wyciśnij w wyciskarce, dodaj je do miękkiego masła i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przygotuj 10 kawałków folii aluminiowej i połóż na niej przekrojone na pół ziemniaki. Posmaruj je masłem czosnkowym, oprósz rozmarynem i zawiń w folię. Ułóż ziemniaki na ruszcie grillowym i piecz przez 20 minut. Podawaj od razu.
Wskazówka: Jeśli nie masz grilla elektrycznego, możesz zrobić je również w piekarniku.
Jeśli nie przepadasz za masłem czosnkowym lub chcesz spróbować czegoś nowego, pomiń w przepisie czosnek oraz rozmaryn. Nie rezygnuj jednak z posmarowania ziemniaków masłem – ich konsystencja będzie delikatniejsza i bardziej kremowa.
Z czym podawać ziemniaki pieczone w sreberku? Wybór nadzienia zależy od twojej fantazji i gustu! Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu będą pieczone ziemniaki z dodatkiem twarożku i świeżego szczypiorku, czyli wielkopolskie pyry z gzikiem. Ziemniaki możesz podać również z domowym hummusem i pieczonymi warzywami lub z podsmażoną cebulką i pieczarkami. Jako dodatek doskonale sprawdzi się też śledź w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Potrawa będzie bardzo smaczna także z gęstym sosem szpinakowym, kurczakiem podsmażonym w przyprawach, twarożkiem i łososiem wędzonym oraz z serami – na przykład bryndzą czy bundzem i odrobiną czosnku.
Ziemniaki z upieczone na grillu mogą też zastąpić tradycyjne ziemniaki z wody do obiadu – będą doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa, szaszłyków czy ryb. Wtedy najlepiej podać je bez wyrazistego dodatku, jedynie z odrobiną masła i ulubionymi przyprawami.
Do pieczenia najlepiej wybrać tzw. ziemniaki ogólnoużytkowe, czyli typ B. Należą do nich odmiany: Irga, Irys, Flaming, Orlik, Sante. Są to ziemniaki średniej twardości, nie mają tendencji do rozsypywania się, ale po upieczeniu są kruche i wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu. Można je bez obaw piec i zjadać razem ze skórką.