Botwinka do słoików. Jak przygotować botwinkę na zimę?

Botwinka do słoików to świetny pomysł na zaopatrzenie się w masę witamin na zimowe miesiące, kiedy o wiosennych warzywach będziemy mogli tylko pomarzyć. Jak przygotować botwinkę na zimę? Podpowiadamy.

Botwinka do słoików na zimę – prosty sposób na zdrwe przetwory 

Botwinka do słoików na zimę to idealny pomysł na przetwory. Botwinka, czyli popularna wiosenna zupa z młodych buraków to bardzo zdrowe i bogate w witaminy (A, K, D, witaminy z grupy B i ważny szczególnie dla kobiet w ciąży kwas foliowy), żelazo i wapń danie. Botwinka znana jest ze swoich właściwości oczyszczających organizm. Jeśli wiec chcesz mieć możliwość cieszenia się jej smakiem i prozdrowotnymi wartościami także poza sezonem, najwyższy czas wyciągnąć słoiki i zabrać się do pracy. Podajemy bezkonkurencyjny przepis na botwinkę do słoików na zimę.

Botwinka na zimę – lista niezbędnych składników

Botwinka na zimę – czego będziesz potrzebować do przygotowania?

 Składniki:

  • 4 pęczki botwinki z małymi, młodymi buraczkami
  • 4 duże młode buraki
  • 2 duże pęczki koperku
  • 8 ząbków czosnku
  • Dwa małe kawałki korzenia chrzanu
  • 6 łyżek soli
  • 2 łyżki cukru
  • 10 łyżek octu jabłkowego
  • Szklanka przegotowanej wody

Botwinka w słoikach – przygotowanie krok po kroku

Botwinka w słoikach – to dziecinnie proste danie. Nawet jeśli robisz ją pierwszy raz, dasz sobie radę:

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich niezbędnych składników i akcesoriów – jeśli będziesz je mieć gotowe pod ręką, cały proces przebiegnie szybko i sprawnie.
  2. Przygotuj słoiki: powinnaś wyparzyć je wrzątkiem razem z zakrętkami!
  3. Botwinkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj na małe kawałki.
  4. Buraki porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą, obierz ze skóry i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce (w zależności od upodobań co do konsystencji zupy).
  5. Obierz czosnek i posiekaj go dość drobno albo wyciśnij wyciskarką.
  6. Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach a następnie skrop odrobiną octu.
  7. Umyj dokładnie koperek po bieżącą wodą, osusz go i posiekaj dość drobno.
  8. Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
  9. Dodaj cukier, sól i resztę octu jabłkowego.
  10. Wymieszaj wszystko jeszcze raz.
  11. Nałóż gotową mieszankę do słoików.
  12. Pasteryzuj przez około 20 minut - słoiki włóż do garnka i ułóż tak, żeby się nie dotykały. Postaw je w normalny sposób: dnem od spodu, nie do góry nogami. Następnie do garnka wlewaj gorącą wodę do momentu aż jej poziom sięgnie zakrętek. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 20 minut.

Jak zrobić botwinkę do słoików? Nasze pro tipy!

Jak zrobić botwinkę do słoików? Oto nasze dodatkowe wskazówki, by twoja botwinka cieszyła podniebienie w zimie:

  • Pamiętaj o dokładnym umyciu składników – nikt nie lubi jeść botwinki z chrzęszczącą w zębach ziemią
  • Wybierz buraki i botwinkę dobrej jakości: kup na lokalnym, sprawdzonym straganie albo zamów ze sklepu produkty BIO. Będziesz mieć pewność, że jesz witaminy, a nie metale ciężkie
  • Po dodaniu do buraczków cukru i soli możesz je zostawić w misce na 10 dodatkowych minut, aby smaki się przegryzły.
  • Przy wkładaniu botwinki do słoików zadbaj, by wypełnić je szczelnie i ciasno.

Botwinka: jakie buraki warto wybierać?

Botwinka nieodłącznie kojarzy się z wiosennym jadłospisem. Jak wybrać najlepszą do słoika?  Liście i łodygi buraka ćwikłowego będą się nadawały tylko wiosną nie bez powodu - później twardnieją i stają się łykowate. Wybieraj więc botwinkę jak najmniejszą, większe buraki w tym przypadku nie zapewnią najlepszego smaku. Zwracaj też uwagę, czy liście nie są zwiędnięte, bo botwina może sie zepsuć, zanim zdążysz ją przyrządzić. 

Zobacz wideo A może naleśniki buraczane?