Botwinka do słoików na zimę – prosty sposób na zdrwe przetwory
Botwinka do słoików na zimę to idealny pomysł na przetwory. Botwinka, czyli popularna wiosenna zupa z młodych buraków to bardzo zdrowe i bogate w witaminy (A, K, D, witaminy z grupy B i ważny szczególnie dla kobiet w ciąży kwas foliowy), żelazo i wapń danie. Botwinka znana jest ze swoich właściwości oczyszczających organizm. Jeśli wiec chcesz mieć możliwość cieszenia się jej smakiem i prozdrowotnymi wartościami także poza sezonem, najwyższy czas wyciągnąć słoiki i zabrać się do pracy. Podajemy bezkonkurencyjny przepis na botwinkę do słoików na zimę.
Botwinka na zimę – lista niezbędnych składników
Botwinka na zimę – czego będziesz potrzebować do przygotowania?
Składniki:
- 4 pęczki botwinki z małymi, młodymi buraczkami
- 4 duże młode buraki
- 2 duże pęczki koperku
- 8 ząbków czosnku
- Dwa małe kawałki korzenia chrzanu
- 6 łyżek soli
- 2 łyżki cukru
- 10 łyżek octu jabłkowego
- Szklanka przegotowanej wody
Botwinka w słoikach – przygotowanie krok po kroku
Botwinka w słoikach – to dziecinnie proste danie. Nawet jeśli robisz ją pierwszy raz, dasz sobie radę:
- Zacznij od przygotowania wszystkich niezbędnych składników i akcesoriów – jeśli będziesz je mieć gotowe pod ręką, cały proces przebiegnie szybko i sprawnie.
- Przygotuj słoiki: powinnaś wyparzyć je wrzątkiem razem z zakrętkami!
- Botwinkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj na małe kawałki.
- Buraki porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą, obierz ze skóry i bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce (w zależności od upodobań co do konsystencji zupy).
- Obierz czosnek i posiekaj go dość drobno albo wyciśnij wyciskarką.
- Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach a następnie skrop odrobiną octu.
- Umyj dokładnie koperek po bieżącą wodą, osusz go i posiekaj dość drobno.
- Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
- Dodaj cukier, sól i resztę octu jabłkowego.
- Wymieszaj wszystko jeszcze raz.
- Nałóż gotową mieszankę do słoików.
- Pasteryzuj przez około 20 minut - słoiki włóż do garnka i ułóż tak, żeby się nie dotykały. Postaw je w normalny sposób: dnem od spodu, nie do góry nogami. Następnie do garnka wlewaj gorącą wodę do momentu aż jej poziom sięgnie zakrętek. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 20 minut.
Jak zrobić botwinkę do słoików? Nasze pro tipy!
Jak zrobić botwinkę do słoików? Oto nasze dodatkowe wskazówki, by twoja botwinka cieszyła podniebienie w zimie:
- Pamiętaj o dokładnym umyciu składników – nikt nie lubi jeść botwinki z chrzęszczącą w zębach ziemią
- Wybierz buraki i botwinkę dobrej jakości: kup na lokalnym, sprawdzonym straganie albo zamów ze sklepu produkty BIO. Będziesz mieć pewność, że jesz witaminy, a nie metale ciężkie
- Po dodaniu do buraczków cukru i soli możesz je zostawić w misce na 10 dodatkowych minut, aby smaki się przegryzły.
- Przy wkładaniu botwinki do słoików zadbaj, by wypełnić je szczelnie i ciasno.
Botwinka: jakie buraki warto wybierać?
Botwinka nieodłącznie kojarzy się z wiosennym jadłospisem. Jak wybrać najlepszą do słoika? Liście i łodygi buraka ćwikłowego będą się nadawały tylko wiosną nie bez powodu - później twardnieją i stają się łykowate. Wybieraj więc botwinkę jak najmniejszą, większe buraki w tym przypadku nie zapewnią najlepszego smaku. Zwracaj też uwagę, czy liście nie są zwiędnięte, bo botwina może sie zepsuć, zanim zdążysz ją przyrządzić.
Zobacz wideo A może naleśniki buraczane?