Młoda kapusta ze śmietaną. Jak zrobić?

Młoda kapusta ze śmietaną to symbol wiosny i obowiązkowe danie w wielu polskich domach. Podajemy sprawdzony i prosty przepis na kapustę ze śmietaną.

Młoda kapusta ze śmietaną - wiosna na talerzu

Młoda kapusta ze śmietaną to pyszna, wiosenne potrawa. Kapusta to sezonowe warzywo, które ma szereg korzystnych dla nas właściwości. Jako składnik naszej diety podnosi odporność, wpływa na dobrą kondycję włosów, paznokci i skóry. Niestety, na zły obraz kapusty składają się dodatki takie jak duże ilości boczku czy kiełbasy oraz zasmażki, które wpływają na wysoką kaloryczność dań. Samo warzywo jest bardzo dobre dla całego organizmu: zawiera dużo witaminy C, a także witaminy z grupy B, A, E i K oraz rutynę. To nie koniec: młoda kapusta to także potas, wapń, magnes oraz kwas foliowy.

A co ze śmietaną w tym przepisie? Można ją zamienić na jogurt naturalny, by otrzymać mniej kaloryczną wersję. 

Kapusta ze śmietaną do ziemniaków – składniki

Kapusta ze śmietaną do ziemniaków – czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 biała cebula
  • 3 łyżki masła dobrej jakości
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 1 spory pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz

Akcesoria:

  • Duża deska do krojenia
  • Ostry n
  • Garnek z grubym dnem
  • Patelnia
  • Drewniana łyżka do mieszania
  • Opcjonalnie: szatkownica

Jak zrobić młodą kapustę ze śmietaną? Przepis krok po kroku

  1. Zacznij od przygotowania stanowiska pracy. Naszykuj wszystkie składniki i akcesoria: to umożliwi Ci sprawne i szybkie przygotowanie dania. Najlepiej załóż także fartuszek, żeby niepotrzebnie nie brudzić ubrania.
  2. Umyj dokładnie kapustę pod bieżącą wodą i pokrój nożem na małe kawałki. Możesz też użyć do tego szatkownicy, jeśli taką posiadasz (to dużo szybszy sposób siekania).
  3. Obierz cebulę, umyj ją i pokrój ją w drobną kostkę.
  4. Weź garnek z grubym dnem, rozpuść w nim łyżkę masła i podsmażaj cebulę na wolnym ogniu do momentu, kiedy się zeszkli.
  5. Do garnka dodaj poszatkowaną kapustę, pomieszaj dokładnie i podsmażaj jeszcze kilka chwil.
  6. Do kapusty dodaj bulion, całość wymieszaj.
  7. Dopraw wszystko solą i pieprzem do smaku i zagotuj.
  8. Przykryj garnek pokrywką i gotuj kapustę około 10 minut na wolnym ogniu aż do miękkości kapusty.
  9. Jeśli chcesz robić zasmażkę to na patelnię włóż dwie łyżki masła, dodaj do nich mąkę i podsmaż. Zalej wszystko wodą z kapusty i dodaj śmietanę. Mieszaj, dopóki zasmażka nie zgęstnieje, a kiedy już będzie gotowa dolej ją do garnka z kapustą.
  10. Do całości dodaj koperek.
  11. Jedz ze smakiem!
Zobacz wideo A może gołąbki?

Sposób na młodą kapustę – pro tipy od szefa kuchni!

Sposób na młodą kapustę – co zrobić, żeby była jeszcze smaczniejsza?

  • Wybieraj kapustę ze straganów, od sprawdzonych dostawców lub wersję eko ze sklepu. Im lepszej jakości składniki, tym lepsza będzie cała potrawa.
  • Jeśli liczysz kalorie i zależy Ci na fit wersji możesz pominąć zasmażkę. Sama kapusta w 100g ma tylko 40 kcal.
  • Jeśli jesteś fanem mięsnych smaków dodaj do kapusty podsmażony boczek lub kiełbasę dobrej jakości. Nie przesadzaj jednak z ilością, ponieważ znacznie zwiększysz kaloryczność potrawy i może stać się ona ciężkostrawna.
  • Przeszkadza Ci zapach gotowanej kapusty? Do jego neutralizacji możesz użyć skórki chleba lub orzechów włoskich – po prostu dołóż je do garnka.
  • Nie wyrzucaj zielonych, zewnętrznych liści kapusty! Posiekaj je i dodaj do surówki lub zupy - to znakomite źródło żelaza i kwasu foliowego!