Kruche ciasteczka - przepis podstawowy na prostą i wyjątkową przekąskę

Ciastka kruche to wypiek, który każdemu się uda. To jeden z tych dziecinnie prostych przepisów doskonałych do wykorzystania wtedy, gdy nie mamy w domu wymyślnych składników, a chcemy zrobić coś słodkiego. Jak upiec kruche ciasteczka? Podpowiadamy.

Łatwy przepis na ciasteczka

Pieczenie kruchych ciastek to umiejętność, którą powinien posiąść każdy kucharz i cukiernik. Takie ciasteczka są naprawdę proste. Doskonale się sprawdzą, gdy nie zdążymy podjechać do sklepu przed wizytą gości, czy gdy mamy ochotę na proste, tradycyjne słodkie przekąski. Kruche ciastka – jak je upiec? Wszystko wyjaśniamy.

Kruche ciasteczka – przepis podstawowy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki),
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru
  • 2 żółtka

Kruche ciasteczka – sposób przygotowania

Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Składniki łączymy dłońmi i zagniatamy z nich ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je na płaski placek i foremkami wycinamy ciasteczka. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez około 20 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu studzimy na blasze.

Zobacz wideo Zobacz równiez, jak zrobić pyszne rogaliki serowe z lukrem cytrynowym. Łap przepis!

Kruche ciasteczka – w jaki sposób je przygotować?

Kruche ciasteczka można jeść bez żadnych dodatków – masło sprawia, że ciastka smakują prosto, ale wyjątkowo i są rewelacyjnym dodatkiem do lodów lub kawy. Kruche ciastka można jednak urozmaicić. Jak to zrobić?

Przygotuj ciastka z gruboziarnistym cukrem: Zmniejsz ilość cukru dodawanego do ciasta. Gdy wykroisz kształty, obtocz każdy z nich w cukrze o grubych ziarnach.

Zrób kruche ciastka z czekoladą: Tabliczkę mlecznej lub deserowej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Upieczone ciasteczka maczaj w czekoladzie i odkładaj na talerzyk. Wstaw do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła.

Upiecz ciasteczka kakaowe bądź cytrynowe: Aby zrobić ciasteczka kakaowe, dodaj do suchych składników 2-3 łyżki niesłodzonego kakao. Jeśli chcesz zrobić ciastka cytrynowe, dodaj 2-3 łyżki soku z cytryny i trochę startej skórki cytrynowej.

Przygotuj pyszne rogaliki: Z kruchego ciasta wykrawaj trójkąty. U podstawy połóż łyżeczkę ulubionej konfitury (najlepiej sprawdzi się twarda marmolada lub gęste powidła). Wierzchołek trójkąta przełóż tak, aby powstał zamknięty rogalik. W ten sposób możesz też zrobić rogaliki z innymi dodatkami, na przykład z kremem czekoladowym i bananami lub malinami i białą czekoladą.

Upiecz składane ciasteczka z dżemem: Wytnij z ciasta dwa rodzaje ciasteczek: kółka oraz kółka ze sporą dziurką w środku. Kółka posmaruj ulubionym dżemem, a na nich połóż ciastko z dziurką. Piecz jak w podstawowym przepisie.

Przyozdób ciastka ulubionymi dodatkami: Kto powiedział, że tylko pierniczki można ozdabiać? Upieczone ciasteczka oblej ulubioną polewą, posyp bakaliami lub kolorową posypką. Niech będzie smacznie i wesoło!