Pieczenie kruchych ciastek to umiejętność, którą powinien posiąść każdy kucharz i cukiernik. Takie ciasteczka są naprawdę proste. Doskonale się sprawdzą, gdy nie zdążymy podjechać do sklepu przed wizytą gości, czy gdy mamy ochotę na proste, tradycyjne słodkie przekąski. Kruche ciastka – jak je upiec? Wszystko wyjaśniamy.
Składniki:
Do miski lub na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, wsypujemy cukier i dodajemy żółtka. Składniki łączymy dłońmi i zagniatamy z nich ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je na płaski placek i foremkami wycinamy ciasteczka. Kładziemy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez około 20 minut, aż lekko się przyrumienią. Po upieczeniu studzimy na blasze.
Kruche ciasteczka można jeść bez żadnych dodatków – masło sprawia, że ciastka smakują prosto, ale wyjątkowo i są rewelacyjnym dodatkiem do lodów lub kawy. Kruche ciastka można jednak urozmaicić. Jak to zrobić?
Przygotuj ciastka z gruboziarnistym cukrem: Zmniejsz ilość cukru dodawanego do ciasta. Gdy wykroisz kształty, obtocz każdy z nich w cukrze o grubych ziarnach.
Zrób kruche ciastka z czekoladą: Tabliczkę mlecznej lub deserowej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Upieczone ciasteczka maczaj w czekoladzie i odkładaj na talerzyk. Wstaw do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła.
Upiecz ciasteczka kakaowe bądź cytrynowe: Aby zrobić ciasteczka kakaowe, dodaj do suchych składników 2-3 łyżki niesłodzonego kakao. Jeśli chcesz zrobić ciastka cytrynowe, dodaj 2-3 łyżki soku z cytryny i trochę startej skórki cytrynowej.
Przygotuj pyszne rogaliki: Z kruchego ciasta wykrawaj trójkąty. U podstawy połóż łyżeczkę ulubionej konfitury (najlepiej sprawdzi się twarda marmolada lub gęste powidła). Wierzchołek trójkąta przełóż tak, aby powstał zamknięty rogalik. W ten sposób możesz też zrobić rogaliki z innymi dodatkami, na przykład z kremem czekoladowym i bananami lub malinami i białą czekoladą.
Upiecz składane ciasteczka z dżemem: Wytnij z ciasta dwa rodzaje ciasteczek: kółka oraz kółka ze sporą dziurką w środku. Kółka posmaruj ulubionym dżemem, a na nich połóż ciastko z dziurką. Piecz jak w podstawowym przepisie.
Przyozdób ciastka ulubionymi dodatkami: Kto powiedział, że tylko pierniczki można ozdabiać? Upieczone ciasteczka oblej ulubioną polewą, posyp bakaliami lub kolorową posypką. Niech będzie smacznie i wesoło!