Pizza z grilla - bo czy zawsze musi być karkówka? Mamy prosty przepis

Pizza z grilla to doskonały pomysł dla osób, które szukają smacznego zamiennika dla karkówek, kiełbasek i szaszłyków. Kochasz pizzę? Nie wyobrażasz sobie wiosny i lata bez grilla? Nie wahaj się połączyć tych dwóch rzeczy, sprawdź przepis i przygotuj pyszną pizzę z grilla.

Pizza z grilla - jak ją przygotować?

Pieczenie pizzy na grillu wymaga pewnych przygotowań. Należy oczywiście kupić dobre jakościowo składniki, ale potrzebny będzie także sprzęt. Do przyrządzenia pizzy przyda się także grill z pokrywą oraz kamień lub blacha, na której potrawa będzie pieczona. Właściciele kamienia do pizzy powinni sprawdzić, czy ich produkt może być używany również na grillu. Pizzę można również upiec na specjalnej blasze do tego przeznaczonej. Jeśli jednak nie masz żadnej z tych rzeczy, zaopatrz się w rolkę folii aluminiowej. Jak upiec pizzę na grillu? Wszystko wyjaśniamy.

Pizza z grilla – przepis

Składniki:

Na ciasto (2-3 pizze):

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 g suchych drożdży (1/4 opakowania),
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 250-300 ml wody

Na sos:

  • 2 pomidory lub 300 ml passaty pomidorowej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 niewielka cebula,
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • Ulubione składniki, na przykład: ser mozzarella, pieczarki, salami, szynka parmeńska, rukola, ser pleśniowy itd.

Pizza z grilla – przygotowanie

Zrób spód do pizzy: Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszaj. Następnie dodaj 2 łyżki oliwy oraz powoli wlewaj wodę, jednocześnie mieszając ciasto palcami. Wyrabiaj je przez kilka minut, aż stanie się elastyczne i gładkie. Wtedy uformuj z niego kulę, przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Zrób sos pomidorowy: Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a czosnek wyciśnij w wyciskarce.

Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, sparz je i obierz ze skóry, a następnie pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulkę, dodaj czosnek i posiekane pomidory. Wszystko wymieszaj i duś przez kilka minut na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Jeżeli korzystasz z passaty pomidorowej, to na odrobinie oleju zeszklij cebulę z czosnkiem i wlej passatę. Wszystko wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, duś przez kilka minut.

Przygotuj ulubione dodatki: ser pokrój w grube plastry lub na kawałki, pieczarki drobno posiekaj itd.

Jak przygotować pizzę z grilla?

Jeśli przygotowujesz pizzę na kamieniu lub blasze, pamiętaj, aby rozgrzewać go razem z grillem. W tym czasie rozciągnij ciasto w dłoniach (lub rozwałkuj) i uformuj z niego spody do pizzy. Będą najsmaczniejsze, jeśli pośrodku będą nieco cieńsze niż na boku. Spody posmaruj sosem pomidorowym i połóż na nich dodatki. Pizzę zsuń na rozgrzany kamień i piecz przez chwilę, aż ciasto się zrumieni.

Jeżeli nie masz tego typu sprzętów, zrób podstawkę z folii aluminiowej – nie musisz jej rozgrzewać przed położeniem pizzy. Spód można położyć też bezpośrednio na ruszcie. Wtedy najlepiej przypiec go z jednej strony, odwrócić i dopiero wtedy położyć składniki.

Zobacz wideo Kochasz pizzę w każdej postaci? Koniecznie spróbuj naszych pizz na spodzie z tortilli!
Więcej o:
Copyright © Agora SA