Pomysł na rabarbar - koktajl, kompot czy biszkopt? Trzy wypróbowane przepisy na rabarbar

Pomysłów na rabarbar jest naprawdę dużo - można zrobić koktajl, kompot lub biszkopt. Prezentujemy pyszne i zdrowe przepisy z rabarbarem.

Rabarbar wprost z babcinego ogródka, podany z cukrem, to był wakacyjny hit w latach dziewięćdziesiątych, gdy słodycze były rzadkością i takich smaków poszukiwało się wśród owoców. Rabarbar triumfalnie powraca tego lata - jako super zdrowa przekąska oraz składnik przepysznych dań, w sam raz na przyjęcie w ogrodzie. Jak przygotować smakołyki na bazie rabarbaru? Poniżej znajdziesz sprawdzone sposoby.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Rabarbar przepisy - pyszny i zdrowy koktajl rabarbarowo-truskawkowy

Truskawki plus rabarbar to pyszne połączenie oraz przykład napoju z kategorii superfood. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników

Składniki:

  • Duża garść truskawek;
  • 10 łodyg rabarbaru;
  • Szklanka wody gazowanej.

Wykonanie:

  • Truskawki należy dokładnie umyć.
  • Łodygi rabarbaru myjemy i odcinamy końce.
  • Następnie tak przygotowany rabarbar przekładamy do garnka z gotująca wodą.
  • Miękki rabarbar miksujemy razem z truskawkami oraz wodą
  • Zamiast wody można też użyć mleka kokosowego.

Kompot z rabarbarem - ukłon w stronę tradycji

To zdrowa alternatywa dla lemoniady - zwłaszcza tej  gotowej, do której dodawane są sztuczne składniki. W dawnych czasach kompoty królowały na polskich stołach, aktualnie zostały zamienione na napoje gazowane - warto powrócić do tej tradycji. 

Składniki:

  • 30 dag rabarbaru;
  • Pół szklanki cukru (lub mniej w zależności od preferowanego smaku);
  • 2 litry wody.

Wykonanie:

  • Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.
  • Tak przygotowaną roślinę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
  • Następnie dodajemy wybraną ilość cukru - można dodać pół szklanki lub tylko kilka łyżek.
  • Po zagotowaniu składników gotujemy dalej przez około kwadrans.
  • Całość studzimy. W upalny dzień można dodać kilka kostek lodu.

Biszkopt z rabarbarem -  propozycja na podwieczorek

Rodzice małych dzieci często słyszą od swoich pociech, że mają ochotę na "coś słodkiego". Biszkopt z rabarbarem to domowa alternatywa dla zakupionych w sklepie batonów czy ciastek. Domowe wypieki gwarantują naturalne składniki i rewelacyjny skład.

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g zimnego masła,
  • 180 g cukru plus 3 łyżki na później,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 500 g rabarbaru,
  • 3 łyżki proszku budyniu waniliowego,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • cukier puder.

Wykonanie:

  • Dokładnie myjemy i kroimy rabarbar na kawałki.
  • Tak przygotowaną roślinę zasypujemy trzema łyżeczkami cukru i odstawiamy na kwadrans.
  • Kolejny krok to odcedzanie, potem dodajemy budyniowy proszek.
  • Jajka wraz z cukrem ubijamy na zwartą masę.
  • Następnie do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, łączymy składniki.
  • Tak powstałe ciasto wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
  • Na ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy całość masłem oraz cukrem.
  • Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
  • Do dekoracji można użyć cukru pudru, a wersja dla łasuchów to posypka z białej czekolady.
Więcej o:
Copyright © Agora SA