Rabarbar wprost z babcinego ogródka, podany z cukrem, to był wakacyjny hit w latach dziewięćdziesiątych, gdy słodycze były rzadkością i takich smaków poszukiwało się wśród owoców. Rabarbar triumfalnie powraca tego lata - jako super zdrowa przekąska oraz składnik przepysznych dań, w sam raz na przyjęcie w ogrodzie. Jak przygotować smakołyki na bazie rabarbaru? Poniżej znajdziesz sprawdzone sposoby.
Zobacz wideo
Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?
Rabarbar przepisy - pyszny i zdrowy koktajl rabarbarowo-truskawkowy
Truskawki plus rabarbar to pyszne połączenie oraz przykład napoju z kategorii superfood. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko trzech składników
Składniki:
- Duża garść truskawek;
- 10 łodyg rabarbaru;
- Szklanka wody gazowanej.
Wykonanie:
- Truskawki należy dokładnie umyć.
- Łodygi rabarbaru myjemy i odcinamy końce.
- Następnie tak przygotowany rabarbar przekładamy do garnka z gotująca wodą.
- Miękki rabarbar miksujemy razem z truskawkami oraz wodą
- Zamiast wody można też użyć mleka kokosowego.
Kompot z rabarbarem - ukłon w stronę tradycji
To zdrowa alternatywa dla lemoniady - zwłaszcza tej gotowej, do której dodawane są sztuczne składniki. W dawnych czasach kompoty królowały na polskich stołach, aktualnie zostały zamienione na napoje gazowane - warto powrócić do tej tradycji.
Składniki:
- 30 dag rabarbaru;
- Pół szklanki cukru (lub mniej w zależności od preferowanego smaku);
- 2 litry wody.
Wykonanie:
- Łodygi rabarbaru dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.
- Tak przygotowaną roślinę wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
- Następnie dodajemy wybraną ilość cukru - można dodać pół szklanki lub tylko kilka łyżek.
- Po zagotowaniu składników gotujemy dalej przez około kwadrans.
- Całość studzimy. W upalny dzień można dodać kilka kostek lodu.
Biszkopt z rabarbarem - propozycja na podwieczorek
Rodzice małych dzieci często słyszą od swoich pociech, że mają ochotę na "coś słodkiego". Biszkopt z rabarbarem to domowa alternatywa dla zakupionych w sklepie batonów czy ciastek. Domowe wypieki gwarantują naturalne składniki i rewelacyjny skład.
Składniki:
- 4 duże jajka,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g zimnego masła,
- 180 g cukru plus 3 łyżki na później,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 500 g rabarbaru,
- 3 łyżki proszku budyniu waniliowego,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- cukier puder.
Wykonanie:
- Dokładnie myjemy i kroimy rabarbar na kawałki.
- Tak przygotowaną roślinę zasypujemy trzema łyżeczkami cukru i odstawiamy na kwadrans.
- Kolejny krok to odcedzanie, potem dodajemy budyniowy proszek.
- Jajka wraz z cukrem ubijamy na zwartą masę.
- Następnie do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, łączymy składniki.
- Tak powstałe ciasto wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
- Na ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy całość masłem oraz cukrem.
- Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.
- Do dekoracji można użyć cukru pudru, a wersja dla łasuchów to posypka z białej czekolady.