Pomysły na szparagi z grilla oraz z piekarnika. Szykuj się na zieloną ucztę

Przepisy na szparagi z grilla oraz z piekarnika, które przygotujesz w mgnieniu oka.

Wraz z weekendem majowym większość Polaków rozpoczyna sezon na grilla, to prawie nasz sport narodowy. Począwszy od kiełbasek i karkówki, przez eksperymenty z innymi mięsami, zaczynamy też eksperymentować z grillowaniem warzyw i serów. Coraz częściej sięgamy też po grilla w wersji wege. I tu otwiera się przed nami skarbnica warzyw, które świetnie sprawdzą się na grillu (a przy brzydkiej pogodzie także w piekarniku). Zacznijmy od szparagów. 

Szparagi z grilla. Jak je przygotować?

Szparagi przed sezonem są dość drogie (nawet kilkanaście złotych za pęczek), ale cenę wynagradzają łatwy sposób przygotowania i niesamowite doznania smakowe. Szparagi z grilla można łączyć z innymi warzywami, serami (np. fetą) i mięsami (np. szynką parmeńską). O czym trzeba pamietać?

  • Przed grillowaniem należy dokładnie umyć szparagi i odciąć twarde końce
  • Następnie wkładamy je do wrzątku na kilka minut, do momentu aż staną się miękkie. Tych delikatnych warzyw nie można trzymać jednak w gorącej wodzie zbyt długo
  • W następnym kroku wystarczy szparagi ułożyć na tacce do grilla lub zawinąć w folię z pakietem ulubionych dodatków takich jak: feta, ser żółty, pomidory, oliwki czy kapary. Szparagi z grilla to świetna przystawka zarówno do mięsa, jak i ryby.

Z czym jeszcze musicie sprobować szparagów z grilla?

  • z tartym parmezanem
  • z boczkiem
  • z piersią kurczaka

Ta ostatnia opcja ma zadatki na pełnoprawne danie. Jak przygotować szparagi z grilla z kurczakiem? Będziemy potrzebować:

  • 6 szparagów zielonych
  • 3 plastry boczku wędzonego
  • 1/3 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz, paprykę wędzonę
  • oliwę z oliwek

Piersi z kurczaka kroimy w długie i cienkie paski, solimy, pieprzymy a nastepnie owijamy nimi szparagi na zmianę z plastrami boczku. Całość smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy papryką wędzoną, a następnie grillujemy z obu stron. Taki zestaw świetnie sprawdzi się z sosem czosnkowym. 

Zobacz wideo A może naleśnik ze szparagami?

Szparagi z piekarnika - przepisy

A co zrobić, gdy pogoda nie sprzyja? Poniżej znajdziesz pyszny przepis na szparagi z piekarnika.

Szparagi z boczkiem z piekarnika krok po kroku:

Początek wygląda dokładnie tak samo, jak w przypadku szparagów, które przygotowujemy na grillu, czyli od dokładnego mycia. Następnie należy je trochę pogotować do momentu, gdy staną się miękkie. Powinny być też trochę chrupiące. Kolejny krok- zawijamy szparagi w pokrojone wcześniej plastry boczku, dla osób, które nie lubią tłustego mięsa, sprawdzi się też szynka parmeńska. Tak przygotowane pakunki kładziemy na blasze wyłożonej folią do pieczenia i polewamy oliwą z oliwek. Szparagi z boczkiem z piekarnika idealnie smakują z jajkiem - to akurat przewaga opcji z piekarnika nad grillową - możliwość dodania jajka, które świetnie pasuje do szparagów. 

Z czym jeszcze można upiec szparagi?

  • z pomidorkami i serem feta (po prostu do pieczenia wrzucamy pokrojone pomidorki i pokruszony ser feta, całość skrapiamy oliwą)
  • z masłem czosnkowym (smarujemy je masłem, posypujemy przeciśniętymi przez praskę czosnkiem i skrapiamy białym winem)
  • w cieście francuskim z szynką parmeńską 

Szparagi to bardzo wdzięczne warzywo, można je przygotować w błyskawicznie, w bardzo prosty sposób a smakuje nieziemsko. Poza sezonem grillowym może być doskonałą alternatywą dla sałatki na przykład zimą. Taka ciepła przekąska z boczkiem to dobry pomysł na to, aby przekonać małego smakosza do warzyw. Szparagi z boczkiem lub szynką to ciekawy pomysł na lunchbox do pracy. W weekend można przygotować większą ilość tak, aby wystarczyło na kilka dni z rzędu, a przynajmniej do środy. Szparagi z boczkiem to także ratunek dla tych, którzy w kuchni bywają tylko od czasu do czasu, całkiem przypadkiem na przykład po herbatę - bardzo trudno je zepsuć, a nawet z prostymi dodatkami będą świetnym daniem. 

Zobacz też: Młoda kapusta z koperkiem. Lepsza z boczkiem czy z kiełbasą? 

Więcej o: