Szparagi - jak ugotować, żeby nie były gorzkie? Jak gotować zielone, a jak białe?

Szparagi to popularne warzywa sezonowe. Niestety sezon na te warzywa jest krótki i trwa tylko kilka tygodni. Warto zatem w porę po nie sięgnąć i przygotować z nich obiad. Jak poprawnie ugotować szparagi, by były najsmaczniejsze? Odpowiadamy.

Szparagi to pyszne warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów:

  • z makaronem,
  • w postaci gęstej zupy,
  • jako przekąskę z boczkiem,
  • lub na grillu,
  • szparagi to także ciekawa alternatywa dla tradycyjnej sałatki.

Gotowanie szparagów jest dziecinnie proste, jednak nie wszyscy muszą wiedzieć, jak się to robi. Dlatego poniżej znajdziesz odpowiedzi na popularne pytania internautów odnośnie do szparagów. Być może w tym artykule znajdziesz skuteczne rozwiązanie także na swój szparagowy problem.

Szparagi jak gotować, żeby nie były gorzkie? Sprawdzony trik 

Rozwiązanie jest bardzo proste, wystarczy do wody w garnku dodać małą łyżeczkę soli oraz małą łyżeczkę cukru w towarzystwie odrobiny masła. Ten mini przepis to skuteczne antidotum na gorzki smak.

Czy szparagi wrzucamy do gorącej wody?  

Nie należy tego warzywa podgrzewać razem z wodą - szparagi zdecydowanie wrzucamy na wrzątek. Aby były miękkie i bez gorzkiego posmaku, najważniejszy jest czas gotowania i odpowiednia pozycja warzyw. Szparagi należy gotować w wysokim garnku, ustawione pionowo, by ich główki wystawały nad powierzchnię wody. Co do czasu - to ta kwestia zależy od ich rodzaju. 

Zobacz wideo Są niskokaloryczne, smaczne i... leczą kaca! Sezon na szparagi trwa

Szparagi - jak gotować białe? Dłużej niż zielone 

Aby szparagi w kolorze białym nie straciły ładnego koloru, wystarczy do wody dodać sok z cytryny i kawałek masła. Białe szparagi gotujemy na średnim ogniu około 12-15 kwadransa. Najpierw należy oczywiście umyć łodygi i odciąć im twarde końce. Szparagi gotujemy główką do góry, ale też nic się im nie stanie, jeśli będą swobodnie pływać w garnku.

Szparagi - jak gotować zielone?

Idealny czas gotowania zielonych szparagów waha się w granicach od 8 do 10 minut. Przygotowanie łodyg wygląda dokładnie tak samo, jak w przypadku jasnych okazów. Zaczynamy zawsze od dokładnego mycia oraz odcięcia twardych końców.

  • W sezonie grillowym szparagi to doskonały pomysł. Można je grillować same lub w towarzystwie ulubionych dodatków takich jak na przykład: ser cheddar, ser feta, pomidorki koktajlowe, oliwki, oliwa z oliwek czy kukurydza.
  • Szparagów, podobnie jak innych warzyw, nie można kłaść na tej samej tacy co mięso. Z pewnością puszczą soki co może negatywnie wpłynąć na smak kurczaka, karkówki czy kiełbaski. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku boczku lub szynki. To idealna otulina dla tego warzywa, można je w nie zawinąć, skropić oliwą z oliwek i posypać tartym serem. Będą idealnie smakować w upalny dzień do zimnego piwa. I chociaż to warzywo do najtańszych nie należy, to krótki czas przygotowania, smak oraz brak skomplikowanych zasad pieczenia sprawia, że jest to jedno z najlepszych warzyw do zapiekania w piekarniku lub na grillu.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.