Szparagi to pyszne warzywo, które można przygotować na wiele różnych sposobów:
Gotowanie szparagów jest dziecinnie proste, jednak nie wszyscy muszą wiedzieć, jak się to robi. Dlatego poniżej znajdziesz odpowiedzi na popularne pytania internautów odnośnie do szparagów. Być może w tym artykule znajdziesz skuteczne rozwiązanie także na swój szparagowy problem.
Rozwiązanie jest bardzo proste, wystarczy do wody w garnku dodać małą łyżeczkę soli oraz małą łyżeczkę cukru w towarzystwie odrobiny masła. Ten mini przepis to skuteczne antidotum na gorzki smak.
Nie należy tego warzywa podgrzewać razem z wodą - szparagi zdecydowanie wrzucamy na wrzątek. Aby były miękkie i bez gorzkiego posmaku, najważniejszy jest czas gotowania i odpowiednia pozycja warzyw. Szparagi należy gotować w wysokim garnku, ustawione pionowo, by ich główki wystawały nad powierzchnię wody. Co do czasu - to ta kwestia zależy od ich rodzaju.
Aby szparagi w kolorze białym nie straciły ładnego koloru, wystarczy do wody dodać sok z cytryny i kawałek masła. Białe szparagi gotujemy na średnim ogniu około 12-15 kwadransa. Najpierw należy oczywiście umyć łodygi i odciąć im twarde końce. Szparagi gotujemy główką do góry, ale też nic się im nie stanie, jeśli będą swobodnie pływać w garnku.
Idealny czas gotowania zielonych szparagów waha się w granicach od 8 do 10 minut. Przygotowanie łodyg wygląda dokładnie tak samo, jak w przypadku jasnych okazów. Zaczynamy zawsze od dokładnego mycia oraz odcięcia twardych końców.