Zimowe zapasy to polska tradycja narodowa, a weki w piwnicy przechowujemy od pokoleń. Bardzo popularne są ogórki kiszone oraz grzyby w marynacie. Miłośnicy spaghetti oraz zupy pomidorowej przechowują też przecier pomidorowy lub sos słodko kwaśny własnej roboty. Co z innymi smakami lata? Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne informacje na temat tego, jak się przechowywać szparagi.
Udane zapasy zaczynają się już na etapie zakupów - im bardziej świeże warzywa uda nam się kupić, tym dłużej będzie można je bezpiecznie przechowywać. Na targach warzywnych oraz w sklepie w dziale zielonych warzyw warto dokładnie przyjrzeć się pędom. Zielone szparagi powinny mieć jasne główki a łodyga zdrowy połysk. Ta wyjątkowa roślina musi być też sprężysta, a po złamaniu szparaga na pół z młodego pędu wypłynie trochę soku. Najlepszym miejscem na krótkoterminowe przechowywanie szparagów będzie lodówka. Jednak nie można ich tak po prostu położyć na półce. Na dobry początek odcinamy twarde końce i wstawiamy łodygi do wysokiej szklanki z wodą. Temperatura w lodówce powinna wynosić od 1 do 2 stopni. W takich warunkach można przechowywać szparagi od trzech do pięciu dni.
Dokładnie tak samo, jak w przypadku szparagów zielonych. Ewentualnie, zamiast szklanki z wodą można posłużyć się wilgotną ściereczką. W metodzie ze szklanką pomóc może też foliowa torebka założona na wierzch. Na ogół jak zawsze dużo zależy od tego, na jakie okazy natrafiamy w sklepie. Łykowaty, suchy szparag to duże rozczarowanie. Aby uniknąć takiej sytuacji, lepiej kupować szparagi w sezonie, czyli wiosną oraz latem.
Najlepszym rozwiązaniem jest marynata. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na szparagową marynatę w occie. W przypadku marynaty lepszym wyborem będą szparagi białe - są bardziej zwarte, co chroni je przed rozgotowaniem podczas pasteryzacji.
Na ten temat głosy są podzielone. Istnieje duża grupa osób, według której nie powinno się tego robić, ponieważ w procesie mrożenia szparagi tracą dużo wody i po odmrożeniu nie będą dobrze smakować.
Po przeciwnej stronie są zwolennicy mrożenia szparagów, którzy do tego celu używają opakowań próżniowych. Dużo łatwiej mrozi się zielone szparagi ze względu na mniejszą ilość wody. Przed mrożeniem łodygi myjemy, obieramy i odcinamy im twarde końce. Po przełożeniu warzyw do folii próżniowej należy je dokładnie osuszyć. Sam proces mrożenia powinien być poprzedzony dłuższym pobytem warzyw w lodówce, aby były maksymalne schłodzone.