Szparagi - jak przechowywać w domu? Czy można mrozić szparagi na zimę?

Jak przechowywać szparagi, aby jak najdłużej zachowłąy wratości odżywcze i wyśmienity smak lata? Czy można mrozić szparagi? Sprawdzamy.

Zimowe zapasy to polska tradycja narodowa, a weki w piwnicy przechowujemy od pokoleń. Bardzo popularne są ogórki kiszone oraz grzyby w marynacie. Miłośnicy spaghetti oraz zupy pomidorowej przechowują też przecier pomidorowy lub sos słodko kwaśny własnej roboty. Co z innymi smakami lata? Poniżej znajdziesz wszystkie potrzebne informacje na temat tego, jak się przechowywać szparagi.

Zobacz wideo Jak mrozić i przechowywać owoce i warzywa?

Jak przechowywać szparagi zielone w lodówce? Sprawdzony patent

Udane zapasy zaczynają się już na etapie zakupów - im bardziej świeże warzywa uda nam się kupić, tym dłużej będzie można je bezpiecznie przechowywać. Na targach warzywnych oraz w sklepie w dziale zielonych warzyw warto dokładnie przyjrzeć się pędom. Zielone szparagi powinny mieć jasne główki a łodyga zdrowy połysk. Ta wyjątkowa roślina musi być też sprężysta, a po złamaniu szparaga na pół z młodego pędu wypłynie trochę soku. Najlepszym miejscem na krótkoterminowe przechowywanie szparagów będzie lodówka. Jednak nie można ich tak po prostu położyć na półce. Na dobry początek odcinamy twarde końce i wstawiamy łodygi do wysokiej szklanki z wodą. Temperatura w lodówce powinna wynosić od 1 do 2 stopni. W takich warunkach można przechowywać szparagi od trzech do pięciu dni.

Sezon na szparagi tuż tuż!Sezon na szparagi 2021. Kiedy pojawią się szparagi? Kiedy będą najtańsze?

Jak przechowywać szparagi białe? Alternatywne rozwiązanie

Dokładnie tak samo, jak w przypadku szparagów zielonych. Ewentualnie, zamiast szklanki z wodą można posłużyć się wilgotną ściereczką. W metodzie ze szklanką pomóc może też foliowa torebka założona na wierzch. Na ogół jak zawsze dużo zależy od tego, na jakie okazy natrafiamy w sklepie. Łykowaty, suchy szparag to duże rozczarowanie. Aby uniknąć takiej sytuacji, lepiej kupować szparagi w sezonie, czyli wiosną oraz latem.

Jak przechowywać szparagi na zimę? Czy powinno się je trzymać w zamrażarce?

Najlepszym rozwiązaniem jest marynata. Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na szparagową marynatę w occie. W przypadku marynaty lepszym wyborem będą szparagi białe - są bardziej zwarte, co chroni je przed rozgotowaniem podczas pasteryzacji.

  • Szparagi obieramy i przycinamy zgodnie z wysokością przygotowanego słoika.
  • Następnie myjemy zarówno łodygi, jak i słoik. Układamy je w jego wnętrzu pionowo.
  • W międzyczasie podgrzewamy w garnku ok. 500 ml wody, do której wsypujemy: 10 g soli morskiej, 70 ml octu jabłkowego (do kupienia niemal w każdym sklepie spożywczym oraz w dużej sieci kosmetycznej), 10 g cukru i małą łyżeczkę gorczycy
  • Wodę ze składnikami doprowadzamy do wrzenia, aż powstaje jednolity napar, którym później zalewamy szparagi w słoikach. Należy "zalać" całą łodygę razem z główką.
  • Proces pasteryzacji powinien trwać ok. pół godziny w temperaturze około 80 stopni.
  • Finalnie otrzymujemy marynatę ze szparagami, które będą nadawały się do spożycia przez dłuższy okres - tak mniej więcej kilka miesięcy.

Sos berneńskiSos berneński? Przepis na obowiązkowy dodatek w sezonie szparagowym

Jak mrozić szparagi? Czy warto? 

Na ten temat głosy są podzielone. Istnieje duża grupa osób, według której nie powinno się tego robić, ponieważ w procesie mrożenia szparagi tracą dużo wody i po odmrożeniu nie będą dobrze smakować.

Po przeciwnej stronie są zwolennicy mrożenia szparagów, którzy do tego celu używają opakowań próżniowych. Dużo łatwiej mrozi się zielone szparagi ze względu na mniejszą ilość wody. Przed mrożeniem łodygi myjemy, obieramy i odcinamy im twarde końce. Po przełożeniu warzyw do folii próżniowej należy je dokładnie osuszyć. Sam proces mrożenia powinien być poprzedzony dłuższym pobytem warzyw w lodówce, aby były maksymalne schłodzone.

Więcej o: