Czy można mrozić rabarbar? W jakim celu warto jest przeprowadzić proces mrożenia? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Po pierwsze mrożenie przedłuża termin ważności. W tym i owoców. Jednak to nie jedyna z zalet. Należy zaznaczyć, że poprzez niskie temperatury "zamykamy właściwości odżywcze i witaminy w obrębie owocu". Dlatego też jego właściwościami będziemy mogli cieszyć się nawet po sezonie. Wiele osób ma jednak głębokie przekonanie, że nie jest to dobra alternatywa. Jest to błędne. Mrożone warzywa i owoce to zdecydowanie dobre rozwiązania poza sezonem. Rabarbar świetnie nadaje się do soków i przetworów. Możemy z pełnym powodzeniem wykonać z niego zapasy na zimę. Kiedy za oknem będzie szalała śnieżna burza - my będziemy mogli zajadać się przepysznymi dżemami o smaku lata.
Jak zamrozić rabarbar? To prostsze niż możemy przypuszczać. Poniżej krótki poradnik jak zrobić to sprawnie i właściwie:
Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem, które przygotujesz w 10 minut. Prosty przepis dla każdego
Mrożony rabarbar jest zdrowy i tu nie ma żadnych wątpliwości. Co więcej, jeżeli poddamy nasz rabarbar obróbce - wówczas pozbędziemy się z niego kwasu szczawiowego, który nie jest przyswajalny dla ludzkiego organizmu. Ponadto wpływa on negatywnie na stan naszych zębów.
Mrożenie rabarbaru jest dziecinnie proste, a jednocześnie niesie za sobą wiele pozytywnych aspektów. Mimo, że sezon na rabarbar dobiega już końca, warto jest skorzystać z ostatniego momentu i zaopatrzyć się w niego na zimę.
Rabarbaru nie powinniśmy trzymać w nasłonecznionym miejscu, najlepiej owinać jego łodygi wilgotną ściereczkę i schować do lodówki. Trzeba jednak pamiętać, że szybko zwiędnie, więc warto go czym prędzej zjeść lub zamrozić.
Zobacz też: Muffinki z jagodami. Jak przygotować puszyste muffiny z owocami? Mamy boski przepis