Czy rabarbar można zamrozić? Jak przechowywać rabarbar w domu? Instrukcja krok po kroku

Czy rabarbar można zamrozić? Jak przechowywać rabarbar w domu? Rabarbar to warzywo o wielu właściwościach. Ma mnóstwo witamin i smakuje wyjątkowo. Co zrobić, żeby zachować ten smak na dłużej?

Czy można mrozić rabarbar? Dlaczego warto to zrobić?

Czy można mrozić rabarbar? W jakim celu warto jest przeprowadzić proces mrożenia? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Po pierwsze mrożenie przedłuża termin ważności. W tym i owoców. Jednak to nie jedyna z zalet. Należy zaznaczyć, że poprzez niskie temperatury "zamykamy właściwości odżywcze i witaminy w obrębie owocu". Dlatego też jego właściwościami będziemy mogli cieszyć się nawet po sezonie. Wiele osób ma jednak głębokie przekonanie, że nie jest to dobra alternatywa. Jest to błędne. Mrożone warzywa i owoce to zdecydowanie dobre rozwiązania poza sezonem. Rabarbar świetnie nadaje się do soków i przetworów. Możemy z pełnym powodzeniem wykonać z niego zapasy na zimę. Kiedy za oknem będzie szalała śnieżna burza - my będziemy mogli zajadać się przepysznymi dżemami o smaku lata. 

Jak zamrozić rabarbar? Prosta instrukcja w kilku punktach

Jak zamrozić rabarbar? To prostsze niż możemy przypuszczać. Poniżej krótki poradnik jak zrobić to sprawnie i właściwie:

  • Myjemy dokładnie łodygi rabarbaru - to bardzo ważny krok. Rabarbar jest warzywem, który ma dosyć skomplikowaną budowę. Łodygi znajdują się bardzo blisko siebie, jedna przy drugiej. Dlatego, też w powstałych szczelinach i zakamarkach może gromadzić się ziemia itd. Do umycia rabarbaru możemy użyć szczotki. Oczywiście wcześniej dzielimy go na łodygi oraz obrywamy zbędne liście;
  • W kolejnym kroku możemy zająć się pokrojeniem owocu. Forma jest tutaj dowolna i zależna od naszych preferencji, wygody, upodobań. Możemy podzielić go na drobniejsze kawałki lub skupić się na wykonaniu kostki czy czegoś na wzór "talarków";
  • Trzeci punkt to etap blanszowania. Bez obawy - to nic trudnego. To skomplikowane kulinarne słowo budzi w ludziach różne negatywne emocje, przez co nierzadko rezygnują z tego procesu. Jednak jest to banalnie proste. Blanszowanie możemy określić inaczej jako "hartowanie", zatem na początku wkładamy owoce do sitka i przelewamy je wrzątkiem. Następnie wyciągamy i zalewamy lodowatą wodą;
  • W czwartym kroku przechodzimy do głównego mrożenia. W tym celu umieszczamy owoce w woreczkach i wkładamy do zamrażalnika. 

Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem, które przygotujesz w 10 minut. Prosty przepis dla każdego

Zobacz wideo Prawdziwy smak lata!

Mrożony rabarbar - jest zdrowy czy nie?

Mrożony rabarbar jest zdrowy i tu nie ma żadnych wątpliwości. Co więcej, jeżeli poddamy nasz rabarbar obróbce - wówczas pozbędziemy się z niego kwasu szczawiowego, który nie jest przyswajalny dla ludzkiego organizmu. Ponadto wpływa on negatywnie na stan naszych zębów.

Mrożenie rabarbaru jest dziecinnie proste, a jednocześnie niesie za sobą wiele pozytywnych aspektów. Mimo, że sezon na rabarbar dobiega już końca, warto jest skorzystać z ostatniego momentu i zaopatrzyć się w niego na zimę.

Jak przechowywać rabarbar?

Rabarbaru nie powinniśmy trzymać w nasłonecznionym miejscu, najlepiej owinać jego łodygi wilgotną ściereczkę i schować do lodówki. Trzeba jednak pamiętać, że szybko zwiędnie, więc warto go czym prędzej zjeść lub zamrozić. 

Zobacz też: Muffinki z jagodami. Jak przygotować puszyste muffiny z owocami? Mamy boski przepis

Więcej o: