Ciasto z rabarbarem. Czy trzeba obierać rabarbar do ciasta?

Ciasto z rabarbarem to najlepszy deser na letni dzień. Czy rabarbar obiera się do ciasta? Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów dla prawdziwych smakoszy.

Ciasto z rabarbarem to doskonały dodatek do niedzielnej kawy oraz herbaty. Wiele osób zastanawia się nad tym w jaki sposób możemy przygotować rabarbar do ciasta kruchego.

Jak przygotować rabarbar do ciasta kruchego? Receptura na ciasto z kruszonką

Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Wszystko uzależnione jest od świeżości danego rabarbaru. W przypadku młodych warzyw, możemy pozostać przy samym myciu. Jeżeli natomiast chodzi o starsze łodygi - warto jest obrać je na końcach liści. Poniżej przepis:

Składniki na ciasto rabarbarowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 185 g masła, zimnego;
  • 3 duże żółtka;
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany;
  • 1 kg rabarbaru;
  • 6 łyżek cukru;
  • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego.

Kruszonka:

  • 185 g mąki pszennej;
  • 100 g cukru;
  • 125 g masła;
  • cukier wanilinowy (1 opakowanie 16 g).

Wykonanie:

  1. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiewamy przez sitko. W kolejnym kroku dodajemy pokrojone, zimne masło. Całość dokładnie siekamy. Potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. W dalszym etapie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Wykładamy "wiórki" na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy dokładnie wyłożyć dno blaszki ciastem. Podpiekamy je w piekarniku przez około 20 minut. Następnie studzimy.
  3. Myjemy rabarbar. Osuszamy i kroimy. Następnie rozgrzewamy suchą, dużą patelnię. Potem wrzucamy do niej rabarbar i zasypujemy cukrem. Następnie dusimy go na małym ogniu. Odsączamy sok.
  4. W kolejnym kroku przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem pudrem. Dalej roztapiamy masło w małym rondelku. Płynne masło dolewamy do suchych produktów i dobrze zagniatamy.
  5. Ostudzone ciasto smarujemy cienko dżemem. Następnie wykładamy na nie rabarbar. Na koniec posypujemy kruszonką. Całość pieczemy około 40 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Czy rabarbar rabarbar trzeba obrać? Przepis na ciasto z rabarbarem i bezową pianką

Czy rabarbar trzeba obrać? W przypadku poniższego przepisu możemy jedynie ograniczyć się do umycia łodyg rabarbaru.

Ciasto:

  • mąka pszenna - 2 szklanki;
  • żółtko 5 sztuk;
  • masło - 200 gram;
  • cukier 3 łyżki;
  • łyżka proszku do pieczenia.

Nadzienie:

  • 5 lasek nieobranego rabarbaru;

Beza piankowa:

  • białko - 5 sztuk;
  • cukier - 1 szklanka;
  • szczypta soli.

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Potem ugniatamy ciasto.
  2. Dalej wylepiamy blachę ciastem (wcześniej układamy na blasze papier do pieczenia).
  3. Kroimy rabarbar w kostkę i posypujemy wierzch ciasta.
  4. Następnie białka ubijamy na sztywno z solą. W trakcie dosypujemy stopniowo cukier.
  5. Ubijamy.
  6. Wykładamy na rabarbar i na koniec zapiekamy około 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem to istne niebo w gębie! Może posłużyć nam jako deser albo podwieczorek. Receptura poniżej:

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej;
  • 1 szklanka cukru;
  • 3 duże jajka, lekko roztrzepane;
  • 250 ml letniego mleka;
  • szczypta soli;
  • pół szklanki oleju (lub zastąpcie go roztopionym i przestudzonym masłem, jak ja to zrobiłam);
  • 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych (3 opakowania);
  • 500 g rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki (łodyg nie obieramy).

Kruszonka:

  • 180 g mąki pszennej;
  • 100 g cukru;
  • 16 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią);
  • 120 g masła, roztopionego.

Wykonanie kruszonki:

  • Do naczynia wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy.
  • Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.

Wykonanie ciasta:

  1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną. Robimy "dołek" i wsypujemy tam drożdże. Zasypujemy następnie cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do "urośnięcia". Jest to około 30 minut.
  2. Po tym czasie dodajemy sól i ubite jajko oraz przestudzone masło. Całość miksujemy. Potem odstawiamy na około 1,5 godziny. Dalej, po tym czasie lekko mieszamy.
  3. Wykładamy formę papierem do pieczenia i przekładamy masę.
  4. Wykładamy pokrojony rabarbar. Posypujemy kruszonką.
  5. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
  6. Ciasto wkładamy i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza.
  7. Pieczemy 40 minut.

Ciasto z rabarbarem to najlepszy sposób na przyjęcie gości. Ciasto będzie pożywnym, ale i zdrowym deserem. Zachęcamy do wypróbowania powyższych przepisów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.