Ciasto z rabarbarem to doskonały dodatek do niedzielnej kawy oraz herbaty. Wiele osób zastanawia się nad tym w jaki sposób możemy przygotować rabarbar do ciasta kruchego.
Jak przygotować rabarbar do ciasta kruchego? Receptura na ciasto z kruszonką
Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Wszystko uzależnione jest od świeżości danego rabarbaru. W przypadku młodych warzyw, możemy pozostać przy samym myciu. Jeżeli natomiast chodzi o starsze łodygi - warto jest obrać je na końcach liści. Poniżej przepis:
Składniki na ciasto rabarbarowe:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 185 g masła, zimnego;
- 3 duże żółtka;
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany;
- 1 kg rabarbaru;
- 6 łyżek cukru;
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego.
Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej;
- 100 g cukru;
- 125 g masła;
- cukier wanilinowy (1 opakowanie 16 g).
Wykonanie:
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Następnie przesiewamy przez sitko. W kolejnym kroku dodajemy pokrojone, zimne masło. Całość dokładnie siekamy. Potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę. W dalszym etapie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy je na tarce z grubymi oczkami. Wykładamy "wiórki" na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy dokładnie wyłożyć dno blaszki ciastem. Podpiekamy je w piekarniku przez około 20 minut. Następnie studzimy.
- Myjemy rabarbar. Osuszamy i kroimy. Następnie rozgrzewamy suchą, dużą patelnię. Potem wrzucamy do niej rabarbar i zasypujemy cukrem. Następnie dusimy go na małym ogniu. Odsączamy sok.
- W kolejnym kroku przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem pudrem. Dalej roztapiamy masło w małym rondelku. Płynne masło dolewamy do suchych produktów i dobrze zagniatamy.
- Ostudzone ciasto smarujemy cienko dżemem. Następnie wykładamy na nie rabarbar. Na koniec posypujemy kruszonką. Całość pieczemy około 40 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Na koniec możemy posypać cukrem pudrem.
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?
Czy rabarbar rabarbar trzeba obrać? Przepis na ciasto z rabarbarem i bezową pianką
Czy rabarbar trzeba obrać? W przypadku poniższego przepisu możemy jedynie ograniczyć się do umycia łodyg rabarbaru.
Ciasto:
- mąka pszenna - 2 szklanki;
- żółtko 5 sztuk;
- masło - 200 gram;
- cukier 3 łyżki;
- łyżka proszku do pieczenia.
Nadzienie:
- 5 lasek nieobranego rabarbaru;
Beza piankowa:
- białko - 5 sztuk;
- cukier - 1 szklanka;
- szczypta soli.
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy przez sitko. Następnie dodajemy żółtka, posiekane masło, cukier oraz proszek do pieczenia. Potem ugniatamy ciasto.
- Dalej wylepiamy blachę ciastem (wcześniej układamy na blasze papier do pieczenia).
- Kroimy rabarbar w kostkę i posypujemy wierzch ciasta.
- Następnie białka ubijamy na sztywno z solą. W trakcie dosypujemy stopniowo cukier.
- Ubijamy.
- Wykładamy na rabarbar i na koniec zapiekamy około 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z rabarbarem to istne niebo w gębie! Może posłużyć nam jako deser albo podwieczorek. Receptura poniżej:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej;
- 1 szklanka cukru;
- 3 duże jajka, lekko roztrzepane;
- 250 ml letniego mleka;
- szczypta soli;
- pół szklanki oleju (lub zastąpcie go roztopionym i przestudzonym masłem, jak ja to zrobiłam);
- 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suchych (3 opakowania);
- 500 g rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki (łodyg nie obieramy).
Kruszonka:
- 180 g mąki pszennej;
- 100 g cukru;
- 16 g cukru wanilinowego (lub cukru z prawdziwą wanilią);
- 120 g masła, roztopionego.
Wykonanie kruszonki:
- Do naczynia wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy.
- Dodać ciepłe masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę.
Wykonanie ciasta:
- Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną. Robimy "dołek" i wsypujemy tam drożdże. Zasypujemy następnie cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do "urośnięcia". Jest to około 30 minut.
- Po tym czasie dodajemy sól i ubite jajko oraz przestudzone masło. Całość miksujemy. Potem odstawiamy na około 1,5 godziny. Dalej, po tym czasie lekko mieszamy.
- Wykładamy formę papierem do pieczenia i przekładamy masę.
- Wykładamy pokrojony rabarbar. Posypujemy kruszonką.
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
- Ciasto wkładamy i rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza.
- Pieczemy 40 minut.
Ciasto z rabarbarem to najlepszy sposób na przyjęcie gości. Ciasto będzie pożywnym, ale i zdrowym deserem. Zachęcamy do wypróbowania powyższych przepisów.