Przepis na fit zupę z botwiny - prosty i smaczny. Składniki, wykonanie i kaloryczność

Przepis na fit zupę z botwiny to prosty i smaczny sposób na utrzymanie zdrowia i pięknej sylwetki. To też najlepszy wybór na wiosenny obiad. Botwinka, czyli młode liście buraka, to doskonałe źródło witamin i minerałów, które dodadzą nam mnóstwa energii.

Jak ugotować zupę z botwiny? To prostsze niż myślisz! Poniżej prezentujemy proste przepisy, na które potrzebujesz od 9 do 14 składników. 

Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta

Jak ugotować zupę z botwiny? Szybki pomysł na obiad

Zupa z botwiny jest niezwykle wartościowym pożywieniem dla naszego organizmu. Botwinka bowiem dostarcza nam mnóstwa wartości odżywczych oraz wpływa znacząco na poprawę naszego zdrowia. To idealny sposób na lekki, szybki, ale i bardzo wartościowy, letni obiad. Botwina zawiera między innymi witaminę A, K, D, E, C. Są w niej, także witaminy z grupy B. Obfituje ona także w żelazo, magnez, potas. Ma też sód oraz fosfor. Wpływa korzystnie na pracę naszej wątroby. Z przeprowadzonych badań wynika, że botwina działa kojąco na nasz układ nerwowy i wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry. Poniżej kilka prostych przepisów na wiosenną zupę z młodych buraków.

Botwinka do słoików. Jak przygotować botwinkę na zimę?Botwinka do słoików. Jak przygotować botwinkę na zimę?

Botwina przepis po staropolsku

Botwina przepis po staropolsku - to zupa, obok której nie da się przejść obojętnie. Jest niezwykle smaczna, pożywna i do tego bardzo łatwa w wykonaniu.

Składniki

  • 30 dkg cielęciny z kością;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • 5 dkg selera;
  • 4 dkg pora;
  • 2 pęczki botwinki;
  • 1 szklanka kwasu z buraków (gotowy lub zrobiony własnoręcznie);
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1,5 łyżki soku z cytryny;
  • śmietana 18-procentowa;
  • 7 ziaren pieprzu;
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku;
  • szczypta cukru;
  • sól do smaku.

Wykonanie:

  1. Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Solimy i zagotowujemy. Wkładamy do wrzącego bulionu warzywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 45 minutach dodajemy pieprz i chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy.
  2. Całą botwinkę starannie myjemy i kroimy na małe kawałki wraz z liśćmi i łodyżkami. Wrzucamy do gotującego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny, wlewamy kwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę soli, dolewamy trochę zimnej wody, mieszamy tak, by powstała papka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy.
  4. Rozlewamy na talerze, dodajemy śmietanę według uznania, posypujemy posiekanym koperkiem.

Botwinka to smaczny i zdrowy wiosenny przysmakBotwinka - właściwości i wartości odżywcze. Jak ugotować pyszną i zdrową botwinkę?

Dietetyczna zupa z botwiny - danie idealne dla dbających o linię

Dietetyczna zupa z botwiny to jedno z najlepszych dań dla osób, które są na diecie. Należy dodać, że liście młodego buraka wpływają pozytywnie na pracę naszej wątroby - zwalczają one poziom złego cholesterolu, ale i wspomagają proces odchudzania. Oto przepis na zupę fit, która ma poniżej 100 kcal:

Składniki:

  • pęczek botwinki;
  • pół marchewki;
  • pół pietruszki;
  • kawałek selera;
  • 2 ziemniaki;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego;
  • 2-3 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina;
  • szczypta ksylitolu;
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Kroimy marchewkę i pietruszkę w talarki, seler w paski, a ziemniaki w kostkę.
  2. Siekamy botwinkę. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy je około 1,5 litrami wody.
  3. Następnie gotujemy przez 30 minut.
  4. Na koniec dodajemy ocet i ewentualnie doprawiamy przyprawami oraz cukrem.
  5. Opcjonalnie dodajemy dwie łyżki jogurtu wymieszanego wcześniej z wywarem. W taki sposób, aby wyrównać temperaturę.
  6. Zupa gotowa.

Botwina zupa kcal - wartości odżywcze:

Botwina zupa kcal w 100 gramach:

  • Kaloryczność - 20 kcal;
  • Białko - 3 g;
  • Węglowodany - 6 g;
  • Tłuszcze - 1 g.

Zupa z botwiny jest kwintesencją polskiej kuchni. Nic więc dziwnego, że tak często gości ona na polskich stołach. Aromatyczna, zdrowa i banalna w wykonaniu. To doskonały przepis na rodzinny obiad. Życzymy smacznego!

Więcej o: