Jak ugotować zupę z botwiny? To prostsze niż myślisz! Poniżej prezentujemy proste przepisy, na które potrzebujesz od 9 do 14 składników.
Zobacz wideo Tarta podwójnie buraczana z serem feta
Jak ugotować zupę z botwiny? Szybki pomysł na obiad
Zupa z botwiny jest niezwykle wartościowym pożywieniem dla naszego organizmu. Botwinka bowiem dostarcza nam mnóstwa wartości odżywczych oraz wpływa znacząco na poprawę naszego zdrowia. To idealny sposób na lekki, szybki, ale i bardzo wartościowy, letni obiad. Botwina zawiera między innymi witaminę A, K, D, E, C. Są w niej, także witaminy z grupy B. Obfituje ona także w żelazo, magnez, potas. Ma też sód oraz fosfor. Wpływa korzystnie na pracę naszej wątroby. Z przeprowadzonych badań wynika, że botwina działa kojąco na nasz układ nerwowy i wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry. Poniżej kilka prostych przepisów na wiosenną zupę z młodych buraków.
Botwina przepis po staropolsku
Botwina przepis po staropolsku - to zupa, obok której nie da się przejść obojętnie. Jest niezwykle smaczna, pożywna i do tego bardzo łatwa w wykonaniu.
Składniki
- 30 dkg cielęciny z kością;
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- 5 dkg selera;
- 4 dkg pora;
- 2 pęczki botwinki;
- 1 szklanka kwasu z buraków (gotowy lub zrobiony własnoręcznie);
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1,5 łyżki soku z cytryny;
- śmietana 18-procentowa;
- 7 ziaren pieprzu;
- 1,5 łyżki posiekanego koperku;
- szczypta cukru;
- sól do smaku.
Wykonanie:
- Mięso wkładamy do garnka. Zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Solimy i zagotowujemy. Wkładamy do wrzącego bulionu warzywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 45 minutach dodajemy pieprz i chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy.
- Całą botwinkę starannie myjemy i kroimy na małe kawałki wraz z liśćmi i łodyżkami. Wrzucamy do gotującego bulionu i gotujemy przez 10 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny, wlewamy kwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę soli, dolewamy trochę zimnej wody, mieszamy tak, by powstała papka. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy.
- Rozlewamy na talerze, dodajemy śmietanę według uznania, posypujemy posiekanym koperkiem.
Dietetyczna zupa z botwiny - danie idealne dla dbających o linię
Dietetyczna zupa z botwiny to jedno z najlepszych dań dla osób, które są na diecie. Należy dodać, że liście młodego buraka wpływają pozytywnie na pracę naszej wątroby - zwalczają one poziom złego cholesterolu, ale i wspomagają proces odchudzania. Oto przepis na zupę fit, która ma poniżej 100 kcal:
Składniki:
- pęczek botwinki;
- pół marchewki;
- pół pietruszki;
- kawałek selera;
- 2 ziemniaki;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- 2-3 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina;
- szczypta ksylitolu;
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Kroimy marchewkę i pietruszkę w talarki, seler w paski, a ziemniaki w kostkę.
- Siekamy botwinkę. Wrzucamy warzywa do garnka i zalewamy je około 1,5 litrami wody.
- Następnie gotujemy przez 30 minut.
- Na koniec dodajemy ocet i ewentualnie doprawiamy przyprawami oraz cukrem.
- Opcjonalnie dodajemy dwie łyżki jogurtu wymieszanego wcześniej z wywarem. W taki sposób, aby wyrównać temperaturę.
- Zupa gotowa.
Botwina zupa kcal - wartości odżywcze:
Botwina zupa kcal w 100 gramach:
- Kaloryczność - 20 kcal;
- Białko - 3 g;
- Węglowodany - 6 g;
- Tłuszcze - 1 g.
Zupa z botwiny jest kwintesencją polskiej kuchni. Nic więc dziwnego, że tak często gości ona na polskich stołach. Aromatyczna, zdrowa i banalna w wykonaniu. To doskonały przepis na rodzinny obiad. Życzymy smacznego!