Lody z białej czekolady - obłędny deser na ciepłe dni [PRZEPIS]

Lody są jednym z naszych ulubionych deserów na ciepłe dni. Popołudniowy spacer do najbliższej lodziarni to zawsze doskonały pomysł. My dziś jednak proponujemy własnoręczne przygotowanie lodów - i to lodów z białej czekolady. Jak je zrobić? Sprawdźcie.

Jak zrobić lody z białej czekolady?

Lody z białej czekolady nie są co prawda aż tak popularne jak tradycyjne lody czekoladowe, ale przysięgamy – są co najmniej tak samo smaczne. Zwłaszcza te przyrządzone samodzielnie. Takie lody będą również stanowiły świetną bazę do deserów lodowych. Jak przygotować lody z białej czekolady? Mamy przepis.

Lody z białej czekolady – przepis

  • 200 g białej czekolady*,
  • 200 g zimnej śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 200 g zimnej śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 250 ml tłustego mleka,
  • 3-4 łyżki cukru pudru

* wybierz czekoladę dobrej jakości, ponieważ kiepski produkt może zepsuć konsystencję lodów lub je zwarzyć podczas przygotowania. Unikaj tych z olejem palmowym, syropem glukozowo-fruktozowym i dużą liczbą emulgatorów w składzie.

Lody z białej czekolady – sposób przygotowania

Białą czekoladę połam na kawałki i umieść w rondelku. Rozpuszczaj ją powoli, jednocześnie dolewając mleko, uważaj, by nie przypalić masy. Gdy czekolada dobrze się rozpuści, zdejmij ją z palnika i odstaw do wystudzenia.

Do dużej miski wlej obie śmietanki i ubij je na sztywno, na koniec dodaj cukier i rozmieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodawaj kolejne porcje wystudzonej białej czekolady i mieszaj. Obie masy nie muszą się idealnie połączyć – im lody będą gładsze, tym mniej puszyste. Przełóż je do pudełka i wstaw do zamrażalnika na 5-6 godzin. Po tym czasie wyjmij je i podziel na porcje. Jeśli będą zbyt twarde, zostaw je na kilka minut, by lekko się rozmroziły.

Uwaga! Rozmrożonych lodów nie należy ponownie wstawiać do zamrażalnika. Jeśli przygotowujesz większą porcję, niż jesteś w stanie zjeść, rozważ mrożenie lodów w mniejszych kubeczkach. Wtedy łatwo rozmrozisz odpowiednią ilość przysmaku. Jeśli w masę wbijesz patyczki, po zamrożeniu otrzymasz lody na patyku.

Zobacz wideo

Pomysł na deser z lodami z białej czekolady

Jak zrobić deser z lodami z białej czekolady? To bardzo proste. Samodzielnie przygotowane lody będą świetnie smakować z kwaśnymi owocami i chrupiącymi ciasteczkami. Nasza propozycja to deser z lodów z białej czekolady z malinami.

Deser z lodów z białej czekolady z malinami – przepis

Będziesz potrzebować (na każdą porcję):

  • 4-5 herbatników (zamiast nich możesz także użyć kruchych ciasteczek maślanych lub biszkoptów),
  • porcję lodów z białej czekolady przygotowanych według powyższego przepisu,
  • około 20 malin

Deser z lodami z białej czekolady i malinami – sposób przygotowania

Herbatniki dosyć drobno pokrusz i połowę wsyp na dno pucharka. Na nich połóż połowę porcji lodów, a na niej 12-15 malin. Warstwę owoców przykryj kolejną porcją kruszonych ciasteczek, na nie połóż lody, a na wierzch ostatnie maliny. Po wierzchu posyp płatkami migdałów. Podawaj od razu.

Wskazówka: Do takiego deseru doskonale będą także pasować wiórki kokosowe, jagody, brzoskwinie oraz listki mięty bądź melisy. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA