Lody z białej czekolady nie są co prawda aż tak popularne jak tradycyjne lody czekoladowe, ale przysięgamy – są co najmniej tak samo smaczne. Zwłaszcza te przyrządzone samodzielnie. Takie lody będą również stanowiły świetną bazę do deserów lodowych. Jak przygotować lody z białej czekolady? Mamy przepis.
* wybierz czekoladę dobrej jakości, ponieważ kiepski produkt może zepsuć konsystencję lodów lub je zwarzyć podczas przygotowania. Unikaj tych z olejem palmowym, syropem glukozowo-fruktozowym i dużą liczbą emulgatorów w składzie.
Białą czekoladę połam na kawałki i umieść w rondelku. Rozpuszczaj ją powoli, jednocześnie dolewając mleko, uważaj, by nie przypalić masy. Gdy czekolada dobrze się rozpuści, zdejmij ją z palnika i odstaw do wystudzenia.
Do dużej miski wlej obie śmietanki i ubij je na sztywno, na koniec dodaj cukier i rozmieszaj drewnianą łyżką. Następnie dodawaj kolejne porcje wystudzonej białej czekolady i mieszaj. Obie masy nie muszą się idealnie połączyć – im lody będą gładsze, tym mniej puszyste. Przełóż je do pudełka i wstaw do zamrażalnika na 5-6 godzin. Po tym czasie wyjmij je i podziel na porcje. Jeśli będą zbyt twarde, zostaw je na kilka minut, by lekko się rozmroziły.
Uwaga! Rozmrożonych lodów nie należy ponownie wstawiać do zamrażalnika. Jeśli przygotowujesz większą porcję, niż jesteś w stanie zjeść, rozważ mrożenie lodów w mniejszych kubeczkach. Wtedy łatwo rozmrozisz odpowiednią ilość przysmaku. Jeśli w masę wbijesz patyczki, po zamrożeniu otrzymasz lody na patyku.
Jak zrobić deser z lodami z białej czekolady? To bardzo proste. Samodzielnie przygotowane lody będą świetnie smakować z kwaśnymi owocami i chrupiącymi ciasteczkami. Nasza propozycja to deser z lodów z białej czekolady z malinami.
Będziesz potrzebować (na każdą porcję):
Herbatniki dosyć drobno pokrusz i połowę wsyp na dno pucharka. Na nich połóż połowę porcji lodów, a na niej 12-15 malin. Warstwę owoców przykryj kolejną porcją kruszonych ciasteczek, na nie połóż lody, a na wierzch ostatnie maliny. Po wierzchu posyp płatkami migdałów. Podawaj od razu.
Wskazówka: Do takiego deseru doskonale będą także pasować wiórki kokosowe, jagody, brzoskwinie oraz listki mięty bądź melisy.