Kurczak w płatkach owsianych to danie, które można przyrządzić zarówno w wersji fast-foodowej, jak i jako zdrową potrawę doskonałą dla osób na diecie. Płatki owsiane, których używa się w nim zamiast tradycyjnej panierki, chłoną zdecydowanie mniej tłuszczu niż bułka tarta, a poza tym same są źródłem wielu cennych składników. Mamy dla was dwie propozycje na kurczaka w płatkach owsianych.
Udka z kurczaka usmażone w płatkach owsianych to propozycja dla tych, którzy nie lubią kalorii. Sprawdzi się jako danie obiadowe, ale będzie też doskonałą przekąską na spotkanie lub kolację przy ulubionym filmie.
Składniki:
Będziemy potrzebować trzech głębokich talerzy. W pierwszym mieszamy mąkę, granulowany czosnek, paprykę, kurkumę, sól i pieprz. W drugim rozkłócamy jajka. Do trzeciego zaś wsypujemy płatki owsiane. Każdą pałkę z kurczaka obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w płatkach. Mięso powinno być dobrze pokryte panierką. W głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, smażymy pałki z kurczaka przez kilka minut, aż się ładnie przyrumienią. W garnku umieszczamy jednocześnie maksymalnie 2-3 kawałki mięsa. Następnie odkładamy je na ręcznik kuchenny, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy na gorąco do ryżu i surówki lub do sosów, np. barbecue i czosnkowego.
Pierś z kurczaka pieczona w płatkach owsianych spodoba się każdemu, kto dba o linię. Przygotowanie mięsa w piekarniku sprawi, że nie trzeba martwić się o dodatkowe kalorie.
Składniki:
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki. Do jogurtu wsypujemy słodką paprykę, granulowany czosnek, chilli, rozmaryn, sól i pieprz. Taką mieszanką pokrywamy kawałki mięsa i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Otręby i płatki owsiane mieszamy w głębokim talerzu. Zamarynowane mięso obtaczamy w takiej panierce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy z lekką sałatką lub z ulubionymi warzywami.