Czekoladowa chmura z truskawkami- czas na chwilę zapomnienia [składniki, przygotowanie]

Ciasto czekoladowe lekkie jak chmurka to prawdziwy hit na wiosenne i letnie przyjęcia. Sprawdź całkiem nowe oblicze ciasta z owocami.

Czekoladowe zachcianki często sprawiają, że nawet po małej porcji czujemy się ociężałe. Po mocnym postanowieniu poprawy wracamy do starych nawyków. Tymczasem ciasto czekoladowe może być lekkie jak chmurka. Poniżej znajdziesz słodką instrukcję do krainy zapomnienia. 

Malinowa chmurkaCiasto malinowa chmurka to hit na przyjęcia i na co dzień. Jak je zrobić?

Czekoladowa chmura z truskawkami - składniki, przygotowanie

Do przygotowania ciasta czekoladowego będziesz potrzebować: 

  • czekolada deserowa- 300 gram 
  • masło- 150 gram 
  • jajka- 6 sztuk 
  • cukier- 100 g

Lista składników do wykonania słodkiego środka:  

  • świeże truskawki- 1 kg
  • zimna śmietanka 30%-250 ml 
  • zimny serek mascarpone-250 g
  • cukier waniliowy- 2 opakowania 
  • mięta do dekoracji 

Zobacz też: Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka

Ciasto czekoladowe krok po kroku 

  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni
  • Czekoladę rozpuszczamy z masłem w rondelku lub w kąpieli wodnej, a potem dodajemy do niej masło
  • Do miski wbijamy 2 całe jajka oraz 4 żółtka 
  • Żółtka mieszamy, następnie dodajemy masę czekoladową
  • Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier, cały czas ubijając pianę, aż stanie się bardzo gęsta i sztywna. Można wykonać test odwróconej miski.
  • Pianę dodajemy do masy na dwa razy i mieszamy delikatnie łyżka. 
  • Przekładamy masę do okrągłej formy (o średnicy 25 cm) i pieczemy przez  około 0,5h. Test patyczka pomoże jednoznacznie stwierdzić czy ciasto jest gotowe. Jeśli włożony do ciasta patyczek będzie oblepiony ciastem to znaczy, że jeszcze nie jest gotowe
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie środek się zapadnie i powstanie miejsce na bitą śmietanę i owoce. 

 Przygotowanie słodkiego środka: 

  • Wlewamy do miski zimną śmietankę i ubijamy ją
  • Następnie dodajemy po łyżce mascarpone w duecie z cukrem waniliowym
  • Ubijamy mikserem na sztywną pianę 
  • Ubitą masę wykładamy na ciasto czekoladowe, dekorujemy je pokrojonymi owocami i miętą, wedle uznania. 

To propozycja dla tych, którzy mają chwilę wolnego czasu i lubią kuchenne eksperymenty. Przed podaniem warto włożyć ciasto do lodówki. Czekoladowa chmura z truskawkami to takie trochę dwa w jednym: ciasto czekoladowe oraz ciasto z owocami. Smak zachwyca, truskawki oraz czekoladę to przecież duet idealny. Nietypowa forma ciasta zaskoczy najbardziej wymagających gości. Czekoladową chmurę warto zarezerwować na specjalne okazje, romantyczna kolacja lub pierwsze spotkanie z przyszłymi teściami. Jest to też ciekawa alternatywa dla tradycyjnego tortu z okazji urodzin dziecka. Ta czekoladowa rozkosz to także prawdziwa uczta dla oka i będzie się pięknie prezentować na Instagramie. 

Zobacz wideo A może mus?
 
 
Więcej o: