Kluseczki z kaszy manny - idealne do zupy i na lekki obiad. Podpowiadamy, jak je zrobić
Uniwersalna kasza manna
Kasza manna wielu osobom kojarzy się z przedszkolnym deserem z dodatkiem syropu owocowego. Można jednak przygotować ją także na inne sposoby. Jeden z nich to delikatne kluseczki kładzione, które doskonale uzupełnią rosół bądź zupy warzywne. Podane z dodatkiem ulubionego dżemu lub ze świeżymi owocami i jogurtem będą stanowiły lekkie danie obiadowe. Jak przygotować kluseczki z kaszy manny? Sprawdźcie.
Kluseczki z kaszy manny – przepis podstawowy
Składniki (na 4 porcje):
- szklanka suchej kaszy manny,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- sól lub cukier do smaku
Kluseczki z kaszy manny – sposób przygotowania
Do miski wbijamy jajka, dodajemy masło i ucieramy na gładką masę trzepaczką lub mikserem. Cały czas mieszając, dodajemy śmietanę lub jogurt, trochę soli lub cukru i wsypujemy kaszę mannę. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, aby kasza spęczniała. Po tym czasie do garnka wlewamy wodę, dodajemy odrobinę soli bądź cukru i gotujemy. Łyżką nakładamy porcje kaszy i gotujemy kluseczki przez 4-5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Kluseczki z kaszy manny – do rosołu i do innych zup
Kluseczki z kaszy manny mogą posłużyć jako dodatek do rosołu, zupy pomidorowej czy innych dość rzadkich zup. Świetnie zastępują makaron i ziemniaki. Dodane bezpośrednio do zupy nieco zaburzą jej klarowność oraz nadadzą gęstości, ale danie dzięki temu będzie bardziej sycące. Takie kluseczki przygotowujemy oczywiście z dodatkiem soli, jako dodatek doskonale sprawdzi się także natka pietruszki bądź koperek. Siekamy je drobno i mieszamy z innymi składnikami przed odstawieniem masy do napęcznienia. Kluseczki z kaszy manny na słono można także podawać z podsmażoną cebulą, skwarkami lub ulubionym sosem – będą wtedy ciekawą, chociaż już o wiele mniej dietetyczną propozycją na sycące danie obiadowe. Kluski najlepsze są oczywiście na gorąco, tuż po ugotowaniu, ale na drugi dzień też mogą być smaczne. Jeżeli odsmażymy je na patelni (podobnie jak pierogi czy kluski ziemniaczane), wystarczy dodać do nich twaróg lub zioła. Należy jednak pamiętać, że odsmażone kluseczki nie będą już lekkostrawne i lepiej nie podawać ich małym dzieciom czy osobom cierpiącym na problemy trawienne.
Kluseczki z kaszy manny na słodko
Kluseczki z kaszy manny są również bardzo smaczne na słodko – wtedy zamiast soli dodajemy oczywiście porcję cukru. To danie dobre nie tylko dla dzieci. Jeżeli mamy dostęp do świeżych sezonowych owoców, na przykład truskawek czy jagód, wystarczy polać kluseczki śmietaną albo jogurtem, dodać owoce i podawać jako lekki obiad czy kolacja. Kluski będą dobrze smakować również z dżemem lub polane jogurtem owocowym.
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Co na obiad w piątek? Przepisy na kotlety bez mięsa
-
Desery jak za dawnych lat. Przypominamy receptury z babcinej kuchni
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku