Serowe oponki cytrynowe przygotujecie szybko i prosto. To przepis idealny, gdy nagle najdzie was ochota na zjedzenie czegoś słodkiego. I… żeby nie było, że nie ostrzegaliśmy: najlepiej od razu zróbcie dwie porcje, bo na pewno nie skończy się na jednej oponce! Jak je przygotować? Sprawdźcie.
Serowe oponki cytrynowe – przepis
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 130 g serka ricotta,
- 100 g cukru,
- 5 łyżek soku z cytryny,
- łyżeczka startej skórki cytrynowej,
- olej rzepakowy do smażenia
Serowe oponki cytrynowe – sposób przygotowania
Na stolnicę wysypujemy mąkę pszenną w taki sposób, aby powstała górka. Robimy w niej wgłębienie i wbijamy w nie jajko. Dodajemy cukier, serek ricotta, sok oraz skórkę z cytryny. Ręką mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy, aż powstanie dosyć elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Następnie zagniatamy kulę z ciasta i rozwałkowujemy je na placek o grubości około pół centymetra. Używając dość dużej szklanki, wycinamy duże kółka, a w ich środku – mniejsze. W rondelku lub na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim oponki. Gdy wyrosną i ładnie zbrązowieją, odkładamy je na papierowy ręcznik do odsączenia. Oponki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz wideo Zobacz także: wegetariańskie klopsy z ciecierzycy. Piękne i pyszne!
Serowe oponki cytrynowe – wskazówki
- Jeżeli nie masz serka ricotta, możesz wykorzystać zwykły twaróg lub twaróg sernikowy. Nada on oponkom delikatności i serowego posmaku;
- Unikasz smażonych rzeczy? Dodaj do ciasta 2 łyżki oleju i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, a następnie piecz je w piekarniku, aż się zrumienią;
- Aby zapobiec nadmiernemu wchłanianiu się tłuszczu, dodaj do ciasta łyżkę wódki lub spirytusu;
- Do przygotowania oponek najlepiej kupić cytryny ekologiczne, których skórka nie jest zabezpieczana imazalilem, środkiem grzybobójczym, którego nie należy spożywać ze względu na potencjalną szkodliwość. Jeśli nie masz dostępu do takich cytryn, pamiętaj, by skórkę bardzo dokładnie wyszorować, a dopiero potem zetrzeć;
- Zamiast skórki cytrynowej możesz także wykorzystać aromat cytrynowy.