Balladyna - ciasto (nie)skomplikowane. Jak je zrobić? Mamy przepis

Ciasto balladyna to propozycja na deser nie tylko dla uczniów i wielbicieli literatury, lecz także dla każdego, kto lubi bogactwo smaków słodkich wypieków. Choć balladyna wydaje się dość skomplikowanym ciastem, wcale nie jest strasznie trudna. Sprawdź, jak zrobić to ciasto i delektuj się smacznym deserem.

Pamiętasz ze szkoły "Balladynę" Juliusza Słowackiego? Siostry zbierały maliny, a ta, która zbierze więcej miała…? Nasza propozycja jest taka: przygotuj ciasto balladyna i oddaj się lekturze dramatu. Taki deser na pewno sprawi, że zapamiętasz dobrze tę historię!  

Balladyna – ciasto (nie)skomplikowane

Ciasto balladyna to prawdziwe bogactwo smaków. Składa się z puszystego biszkoptu, masy kajmakowej, delikatnego twarożku i kwaśnych malin, które swoją cierpkością doskonale przełamują słodycz wypieku. Chociaż przygotowanie ciasta jest wieloelementowe, każdy, kto całkiem nieźle radzi sobie w kuchni, na pewno podoła temu zadaniu.

Ciasto balladyna - składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 3 duże jajka,
  • 2 łyżki kakao,
  • szczypta soli

Warstwa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego (lub zwykłego twarogu, trzykrotnie zmielonego w maszynce do mięsa),
  • 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki 36 proc.,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/3 szklanki wody

Dodatkowo:

  • 2 galaretki malinowe,
  • 700 ml wody,
  • 400 g masy kajmakowej (kakaowej lub zwykłej),
  • 100 g herbatników,
  • 700 g malin

Ciasto balladyna – sposób przygotowania:

Przygotuj biszkopt: Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do nich odrobinę soli, a potem porcjami dodawaj cukier. Mieszaj, aż się rozpuści. Cały czas mieszając, dodawaj po kolei żółtka. Następnie wsyp kakao, mąkę ziemniaczaną i przesiej mąkę pszenną. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką i wylej do kwadratowej formy (24 x 24 lub do niewielkiej tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia bądź nasmarowanej odrobiną tłuszczu. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około pół godziny (do suchego patyczka). Gdy nieco przestygnie, przekrój go na dwa blaty.

Przygotuj galaretkę: do sporej miski wsyp zawartość obu galaretek i zalej je 700 ml wrzątku. Odstaw je do przestudzenia.

Przygotuj masę serową: żelatynę zalej 1/3 szklanki chłodnej wody. Dobrze rozmieszaj i odstaw ją do napęcznienia. Następnie podgrzej (w mikrofalówce lub na kuchence) żelatynę, aby się dobrze rozpuściła (nie gotuj jej!). Odstaw do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywną pianę. Wmieszaj do niej cukier puder, a potem niewielkimi porcjami, cały czas miksując powoli, dodawaj zmielony twaróg. Gdy te składniki będą dobrze połączone, wlej dobrze wystudzoną żelatynę i jeszcze raz wszystko wymieszaj.

Ciasto balladyna - składanie: Na pierwszym blacie biszkoptu kakaowego rozsmaruj połowę masy serowej. Na nią wyłóż równomiernie herbatniki i rozsmaruj na nich kajmak. Połóż drugą warstwę ciasta, a na nim rozsmaruj pozostałą masę serową. Poukładaj na niej maliny i zalej je tężejącą galaretką. Potem wstaw ciasto do piekarnika na całą noc, a przynajmniej na pięć godzin. 

Zobacz wideo Zobacz także: wegetariańskie klopsy z ciecierzycy. Piękne i pyszne!