Co na obiad? Faszerowana pierś z kurczaka. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić
Faszerowana pierś z kurczaka to danie, które zasmakuje wielbicielom mięsnych obiadów. Nadzienie można dostosować do własnych upodobań kulinarnych – do piersi z kurczaka pasuje wiele różnych składników. Mamy dla Was trzy przepisy na faszerowaną pierś z kurczaka. Smacznego!
Faszerowana pierś z kurczaka z serem i szynką smażona w panierce – przepis
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 200 g sera żółtego w kawałku,
- kilka plastrów wędliny (lub 4 bardzo duże plastry),
- 2 łyżki zimnego masła,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżka tymianku,
- 1 duże jajko,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy po obu stronach solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, dodajemy tymianek i słodką paprykę, mieszamy. Do drugiego wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na piersi z kurczaka układamy plastry szynki, na nich pokrojony na mniejsze kawałki ser żółty oraz niewielką porcję masła. Mięso zwijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczką. Obtaczamy w rozkłóconym jajku, potem w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu, obracając roladki co trochę, aż się ładnie przyrumienią.
Faszerowana pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami – przepis
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 2 kulki mozzarelli (2 razy po 125 g),
- 8 suszonych pomidory z zalewy,
- kilka liści świeżej bazylii,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 duży ząbek czosnku,
- 2 łyżeczki oregano,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Ser mozzarella kroimy na kawałki. Na każdej piersi układamy po dwa suszone pomidory, trochę sera oraz liście świeżej bazylii. Mięso zawijamy w rolady i spinamy małymi wykałaczkami. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy taką mieszanką, układamy w nim mięso, po wierzchu smarujemy pozostałą oliwą i posypujemy oregano. Przykrywamy i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 st. C.
Faszerowana pierś z kurczaka ze szpinakiem – przepis
Składniki:
- 2 podwójne piersi z kurczaka,
- 200 g szpinaku w liściach (świeżego lub rozmrożonego),
- 100 g sera feta,
- 4 plastry żółtego sera,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina oleju,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy szpinak, rozdrobniony czosnek i dusimy przez 10 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy na kilka minut i odlewamy nadmiar wody, dodajemy także pokruszony ser feta. Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster sera żółtego, a na nim szpinak z fetą. Mięso zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony, aż mięso się ładnie przyrumieni.
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
- Śródziemnomorskie inspiracje na talerzu - smaczne pomysły na dania z makaronem 100% durum Podravka!
- Trzepaczka z popularnej sieciówki wycofana ze sprzedaży. Masz ją w domu? Lepiej się jej pozbądź
- 5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
- Planujemy święta. Inspiracje wielkanocne na dania z jajkami [PRZEPISY]
- Rząd nagrał spot o tarczy antykryzysowej w restauracji. Właściciele: "Kompletna fikcja". Teraz się tłumaczą