Co na obiad? Faszerowana pierś z kurczaka. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić

Pierś z kurczaka na obiad? To zawsze dobry pomysł! Podana z ulubionymi dodatkami będzie smakować dobrze zarówno na co dzień, jak i od święta. Nasza dzisiejsza propozycja obiadowa to faszerowana pierś z kurczaka. Czym ją nadziewać? Jak przygotować? Sprawdźcie przepis.

Faszerowana pierś z kurczaka to danie, które zasmakuje wielbicielom mięsnych obiadów. Nadzienie można dostosować do własnych upodobań kulinarnych – do piersi z kurczaka pasuje wiele różnych składników. Mamy dla Was trzy przepisy na faszerowaną pierś z kurczaka. Smacznego!

Faszerowana pierś z kurczaka z serem i szynką smażona w panierce – przepis

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 200 g sera żółtego w kawałku,
  • kilka plastrów wędliny (lub 4 bardzo duże plastry),
  • 2 łyżki zimnego masła,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżka tymianku,
  • 1 duże jajko,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy po obu stronach solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, dodajemy tymianek i słodką paprykę, mieszamy. Do drugiego wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na piersi z kurczaka układamy plastry szynki, na nich pokrojony na mniejsze kawałki ser żółty oraz niewielką porcję masła. Mięso zwijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczką. Obtaczamy w rozkłóconym jajku, potem w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu, obracając roladki co trochę, aż się ładnie przyrumienią.

Zobacz wideo Zobacz także: kurczak w parmezanie, czyli włosko-amerykański klasyk

Faszerowana pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami – przepis

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 2 kulki mozzarelli (2 razy po 125 g),
  • 8 suszonych pomidory z zalewy,
  • kilka liści świeżej bazylii,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki oregano,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Ser mozzarella kroimy na kawałki. Na każdej piersi układamy po dwa suszone pomidory, trochę sera oraz liście świeżej bazylii. Mięso zawijamy w rolady i spinamy małymi wykałaczkami. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy taką mieszanką, układamy w nim mięso, po wierzchu smarujemy pozostałą oliwą i posypujemy oregano. Przykrywamy i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Faszerowana pierś z kurczaka ze szpinakiem – przepis

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 200 g szpinaku w liściach (świeżego lub rozmrożonego),
  • 100 g sera feta,
  • 4 plastry żółtego sera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina oleju,
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy szpinak, rozdrobniony czosnek i dusimy przez 10 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy na kilka minut i odlewamy nadmiar wody, dodajemy także pokruszony ser feta. Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster sera żółtego, a na nim szpinak z fetą. Mięso zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony, aż mięso się ładnie przyrumieni.