Faszerowana pierś z kurczaka to danie, które zasmakuje wielbicielom mięsnych obiadów. Nadzienie można dostosować do własnych upodobań kulinarnych – do piersi z kurczaka pasuje wiele różnych składników. Mamy dla Was trzy przepisy na faszerowaną pierś z kurczaka. Smacznego!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy po obu stronach solą i pieprzem. Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, dodajemy tymianek i słodką paprykę, mieszamy. Do drugiego wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na piersi z kurczaka układamy plastry szynki, na nich pokrojony na mniejsze kawałki ser żółty oraz niewielką porcję masła. Mięso zwijamy w roladki i zabezpieczamy wykałaczką. Obtaczamy w rozkłóconym jajku, potem w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu, obracając roladki co trochę, aż się ładnie przyrumienią.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Ser mozzarella kroimy na kawałki. Na każdej piersi układamy po dwa suszone pomidory, trochę sera oraz liście świeżej bazylii. Mięso zawijamy w rolady i spinamy małymi wykałaczkami. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy taką mieszanką, układamy w nim mięso, po wierzchu smarujemy pozostałą oliwą i posypujemy oregano. Przykrywamy i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 st. C.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy szpinak, rozdrobniony czosnek i dusimy przez 10 minut, cały czas mieszając. Odstawiamy na kilka minut i odlewamy nadmiar wody, dodajemy także pokruszony ser feta. Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster sera żółtego, a na nim szpinak z fetą. Mięso zwijamy w roladki i spinamy wykałaczką. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki z każdej strony, aż mięso się ładnie przyrumieni.