Główkę czosnku można przechowywać nawet przez pół roku. Jak poznać, że się zepsuł? Sprawdzamy
Na pewno spotkaliście się z tradycyjnymi "warkoczami" z czosnku lub chociaż dużymi siatkami z czosnkiem w supermarketach. Może mieliście obawy, by kupić tak duży zapas czosnku – w końcu on też się kiedyś psuje. Uprzedzamy: główkę czosnku można przechowywać przez bardzo długi czas. Rozpoznanie czosnku, który nie nadaje się do spożycia, też nie jest trudne. Wyjaśniamy, kiedy najlepiej wrzucić go do kompostownika.
Jak długo można przechowywać czosnek?
Wierzcie lub nie, ale w dosyć chłodnym pomieszczeniu z dobrą wentylacją główkę czosnku można przechowywać nawet przez pół roku. Kiedy już podzielicie ją na ząbki, czas przechowywania mocno się skraca. Pojedyncze ząbki można przechowywać około trzech tygodni, jeśli tylko ich skórka – przypominająca papier – jest nienaruszona. Po obraniu ząbki czosnku można przechowywać około tygodnia, ale należy wstawić je do lodówki. Czas ten można trochę wydłużyć, smarując czosnek odrobiną oleju lub gotując go. Jeśli zmielicie lub posiekacie czosnek, spożyjcie go tego samego dnia.
Jak poznać, że czosnek się zepsuł?
Weźcie główkę czosnku do ręki i ściśnijcie ją. Świeży, dobry do spożycia czosnek jest twardy i jędrny. Starsze główki są zaś miękkie i giętkie. Czosnek robi się żółty lub kiełkuje? To również oznaka tego, że nie jest już najświeższy. Wciąż jednak możecie go spożyć.
Czy jedzenie nieświeżego czosnku jest bezpieczne?
Nieświeży czosnek nie powinien nam zaszkodzić. Oczywiście nie mówimy tu o jedzeniu spleśniałego lub gnijącego warzywa, tylko o główkach, które zaczęły kiełkować lub przybrały żółtawą bądź brązowawą barwę. Trzeba jednak pamiętać, że jego smak będzie gorszy. Usunięcie kiełków lub zbrązowiałych kawałków – jeśli tylko pozostała część główki jest zdrowa - pozwoli ocalić czosnek przed marnym końcem w kompostowniku.
-
Rozbijacie jajko o brzeg miski? Błąd. Sprawdźcie, jak robić to poprawnie
-
Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy
-
Racuchy lubią prawie wszyscy. Mamy wspaniały przepis na wersję budyniową
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Kultowe żelki HARIBO w opakowaniach z dedykacjami - podaruj je z radością!
- Ptasie Mleczko w formie batonika - nowość!