Słodkie czereśnie – odmiany. Lista TOP 10
Odmiany słodkich czereśni, których należy szukać na straganach, ponieważ charakteryzują się wyjątkowymi walorami smakowymi i soczystością, to:
- Czereśnia Vega
- Czereśnia Summit
- Czereśnia Buttnera Czerwona
- Czereśnia Regina
- Czereśnia Hedelfińska
- Czereśnia kolumnowa Sylvia
- Czereśnia Burlat
- Czereśnia Kordia
- Czereśnia ptasia Lapins
- Czereśnia Rivan
Dlaczego warto jeść czereśnie? Są bogatym źródłem witamin (A, wit. z grupy B, C, K oraz P), potasu, który pomaga usuwać nadmiar soli z naszego organizmu, co z kolei ma doskonały wpływ na funkcjonowanie nerek, serca a nawet stawów. Dzięki witaminom B1, B2, B3, B5, B6, B12 czereśnie łagodzą artretyzm, a witaminy A i C działają na ciało oczyszczająco i antyoksydacyjnie. Czereśnie zawierają też cenne jod, wapń i żelazo oraz wspomagają metabolizm, są niskokaloryczne więc nie musimy obawiać się o ich wpływ na naszą dietę. Te pyszne, letnie owoce wpływają korzystnie na wygląd naszej skóry i włosów. Zdecydowanie warto je jeść – trzeba się spieszyć, bo sezon, w którym są powszechnie dostępne jest dość krótki.
Zobacz też: Ogonki z czereśni są zdrowsze niż same owoce i pomagają schudnąć? Dietetyk: ja bym nie ryzykowała
Ciasto z czereśniami – nasz prosty przepis na sukces w kuchni
Ciasto z czereśniami to znakomite i proste letnie danie, którym zaskoczysz znajomych przy minimalnym wysiłku.
Potrzebne składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):
- 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 3 szklanki mąki
- duży pojemnik jogurtu naturalnego (ok 400 g)
- pół szklanki cukru (można zamienić na inny słodzik typu erytrol)
- 400 g słodkich czereśni od sprawdzonego sprzedawcy
- pół szklanki oleju roślinnego lub rozpuszczonego oleju kokosowego (jeśli lubimy ten smak)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- niewielka szczypta soli
- ewentualnie: cukier puder do posypania
Potrzebna akcesoria:
- tortownica o średnicy 25 cm
- papier do pieczenia
- duża miska
- łyżka
Przepis w kilku krokach:
- Przygotuj wszystkie potrzebne składniki, by mieć je pod ręką – proces będzie wtedy przebiegał szybko i sprawnie. Jajka i jogurt dobrze jest wyjąć z lodówki na tyle wcześnie, żeby osiągnęły pokojową temperaturę.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, ciasto robi się błyskawicznie, więc jeśli nie chcesz czekać zrób to na samym początku.
- Do dużej miski wbij jajka, dodaj jogurt, olej i wymieszaj wszystko porządnie łyżką.
- Do masy dodaj suche składniki: mąkę przesianą przez sitko, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli.
- Wymieszaj ponownie wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej masy, która będzie bardzo gęsta i zwarta.
- Foremkę wyłóż papierem do pieczenia (o ile nie jest teflonowa – wtedy nie ma takiej potrzeby).
- Na cieście ułóż dokładnie umyte pod bieżącą wodą i wydrylowane czereśnie.
- Wstaw foremkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzanie w opcji góra-dół) na mniej więcej 50 minut. Po tym czasie – sprawdź, patyczkiem czy jest w środku dopieczone.
Pro wskazówki:
- Aby owoce dobrze się trzymały, zanurz je lekko w cieście.
- Aby ciasto nie opadło, po zakończeniu pieczenia otwórz lekko piekarnik na 15 minut i dopiero po tym czasie wyjmij ciasto do ostygnięcia.
- Zawsze wybieraj dobre czereśnie od sprawdzonego sprzedawcy – bez ich wyjątkowego smaku ciasto nie będzie pyszne.
- Poza sezonem czereśnie możesz zastąpić wiśniami lub śliwkami.
Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy?
Czereśnie 2020 – cena za kilogram owoców
Ceny czereśni w 2020 roku są rekordowo wysokie. Do takiej sytuacji przyczyniły się marcowe przymrozki oraz to, że w tym sezonie brakowało pracowników, zajmujących się zbiorem owoców. Druga przyczyna jest bezpośrednio związana z pandemią koronawirusa i spowodowanym przez nią zamknięciem granic.
Zobacz też: Ceny owoców skoczyły w górę, czereśnie to towar luksusowy. Dlaczego jest tak drogo? Sprawdzamy