Boczniaki - czy wiedziałeś, że mogą być tak pyszne? Sprawdź nasze przepisy!

Boczniaki cieszą się coraz większą popularnością. Można przygotować je na wiele sposobów i zawsze smakują wspaniale. Mamy dla Ciebie najlepsze przepisy!

Jak przygotować boczniaki, żeby były najsmaczniejsze?

Jak przygotować boczniaki – odpowiedź na to pytanie, zależy od tego, jakiej potrawy oczekujesz. Boczniaki sprawdzą się w formie przystawki, dania głównego a nawet… zupy! Tak: flaki z boczniaków to wegetariański odpowiednik popularnej w Polsce zupy mięsnej. Inne sposoby na przyrządzenie boczniaków to choćby burgery z boczniakami (po uprzednim zamarynowaniu grzybów), można nadziewać nimi naleśniki czy przygotować risotto z boczniakami. Pomysłów jest nieskończona ilość. Poniżej znajdziesz nasze ulubione przepisy.

Zobacz też: Boczniaki na sześć zaskakujących sposobów. Tak ich jeszcze nie jadłeś!

Boczniaki z grilla – przepis, którym zaskoczysz swoich gości

Boczniaki z grilla to sposób na urozmaicenie typowych, mięsnych pozycji na naszych rusztach. Boczniaki z grilla będą też doskonale komponować się z mięsami, ale równie dobrze same w sobie mogą być gwiazdami wieczoru. Jak przygotować najlepsze boczniaki z grilla?

Boczniaki z grilla – przepis

Składniki:

  • 500 g boczniaków

Marynata:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia)
  • 4 łyżki natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • Pół łyżeczki papryki wędzonej lub papryki ostrej (w zależności od upodobań)
  • sól  
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

Akcesoria:

  • Grill lub patelnia grillowa
  • Łopatka do przewracania grzybów
  • Praska do czosnku
  • Deska do krojenia
  • Nóż
  • Miska
  1. Boczniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj składniki marynaty (natkę z pietruszki wcześniej drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno).
  4. Obtocz boczniaki w gotowej marynacie – możesz je wstawić do lodówki na min.15 min, aby przeszły smakiem lub grillować od razu. Jeśli używasz patelni grillowej rozgrzej ją i wyłóż grzyby, grilluj do miękkości i zarumienienia. Jeśli używasz tradycyjnego grilla podobnie - czekaj aż boczniaki zmiękną i nabiorą rumieńców.
  5. Boczniaki możesz podawać z mięsami lub w towarzystwie prostych sałatek na bazie rukoli czy szpinaku. Dobrze smakują zagryzane bagietką lub chrupkim pieczywem oraz z sosem typu tzatziki.

Zobacz też: Souvlaki z sosem tzatziki

Flaki z boczniaków, które zasmakują również mięsożerco

Flaki z boczniaków to bardzo smaczna i zdrowa zupa. Jak się ją przygotowuje? Oto nasz przepis:

Flaki z boczniaków – przepis

Składniki:

  • 1 kg boczniaków
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz kolorowy, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, odrobina gałki muszkatołowej i imbiru
  • posiekana natki pietruszki do smaku

Akcesoria:

  • Deska do krojenia
  • Nóż
  • Łyżka
  • Spory garnek o grubym dnie
  1. Boczniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój na małe, podłużne kawałki.
  2. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub posiekaj bardzo drobno, posiekaj także cebulę i czosnek, rozgrzej garnek o grubym dnie, włóż do niego warzywa i podsmażaj przez chwilę na oliwie z oliwek.
  3. Do warzyw dodaj boczniaki oraz przyprawy (poza majerankiem i natką pietruszki), wymieszaj wszystko i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.
  4. Do warzyw dodaj bulion, majeranek i koncentrat pomidorowy, wymieszaj wszystko.
  5. Zagotuj całość i zostaw na małym ogniu jeszcze 5-10 minut.
  6. Podawaj gorącą zupę posypaną natką pietruszki.
Zobacz wideo Zobacz inny przepis na flaczki z boczniaków

Boczniaki – przepis na zdrowie

Boczniaki to przepis na zdrowe życie! Warto uwzględnić je na stałe w swojej diecie. Te grzyby zawierają białko, nienasycone kwasy tłuszczowe a także sporo witamin z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, fosfor, selen, potas i cynk. Boczniaki mogą obniżyć poziom cholesterolu, cukru (u osób cierpiących na cukrzycę) i poprawić kondycję naczyń krwionośnych u osób skarżących się na miażdżycę. Zawierają także działające korzystnie przeciw procesom starzenia antyoksydanty. Jedzmy boczniaki w każdej postaci!

Zobacz też: Jak zrobić zupę grzybową? Przepis na pyszną zupę z grzybów nie tylko na Wigilię

Więcej o: