Jak przygotować boczniaki, żeby były najsmaczniejsze?
Jak przygotować boczniaki – odpowiedź na to pytanie, zależy od tego, jakiej potrawy oczekujesz. Boczniaki sprawdzą się w formie przystawki, dania głównego a nawet… zupy! Tak: flaki z boczniaków to wegetariański odpowiednik popularnej w Polsce zupy mięsnej. Inne sposoby na przyrządzenie boczniaków to choćby burgery z boczniakami (po uprzednim zamarynowaniu grzybów), można nadziewać nimi naleśniki czy przygotować risotto z boczniakami. Pomysłów jest nieskończona ilość. Poniżej znajdziesz nasze ulubione przepisy.
Zobacz też: Boczniaki na sześć zaskakujących sposobów. Tak ich jeszcze nie jadłeś!
Boczniaki z grilla – przepis, którym zaskoczysz swoich gości
Boczniaki z grilla to sposób na urozmaicenie typowych, mięsnych pozycji na naszych rusztach. Boczniaki z grilla będą też doskonale komponować się z mięsami, ale równie dobrze same w sobie mogą być gwiazdami wieczoru. Jak przygotować najlepsze boczniaki z grilla?
Boczniaki z grilla – przepis
Składniki:
Marynata:
- 6 łyżek oliwy z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia)
- 4 łyżki natki pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- Pół łyżeczki papryki wędzonej lub papryki ostrej (w zależności od upodobań)
- sól
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
Akcesoria:
- Grill lub patelnia grillowa
- Łopatka do przewracania grzybów
- Praska do czosnku
- Deska do krojenia
- Nóż
- Miska
- Boczniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Pokrój grzyby na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj składniki marynaty (natkę z pietruszki wcześniej drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno).
- Obtocz boczniaki w gotowej marynacie – możesz je wstawić do lodówki na min.15 min, aby przeszły smakiem lub grillować od razu. Jeśli używasz patelni grillowej rozgrzej ją i wyłóż grzyby, grilluj do miękkości i zarumienienia. Jeśli używasz tradycyjnego grilla podobnie - czekaj aż boczniaki zmiękną i nabiorą rumieńców.
- Boczniaki możesz podawać z mięsami lub w towarzystwie prostych sałatek na bazie rukoli czy szpinaku. Dobrze smakują zagryzane bagietką lub chrupkim pieczywem oraz z sosem typu tzatziki.
Zobacz też: Souvlaki z sosem tzatziki
Flaki z boczniaków, które zasmakują również mięsożerco
Flaki z boczniaków to bardzo smaczna i zdrowa zupa. Jak się ją przygotowuje? Oto nasz przepis:
Flaki z boczniaków – przepis
Składniki:
- 1 kg boczniaków
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, odrobina gałki muszkatołowej i imbiru
- posiekana natki pietruszki do smaku
Akcesoria:
- Deska do krojenia
- Nóż
- Łyżka
- Spory garnek o grubym dnie
- Boczniaki umyj dokładnie pod bieżącą wodą i pokrój na małe, podłużne kawałki.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce lub posiekaj bardzo drobno, posiekaj także cebulę i czosnek, rozgrzej garnek o grubym dnie, włóż do niego warzywa i podsmażaj przez chwilę na oliwie z oliwek.
- Do warzyw dodaj boczniaki oraz przyprawy (poza majerankiem i natką pietruszki), wymieszaj wszystko i podsmażaj jeszcze 2-3 minuty.
- Do warzyw dodaj bulion, majeranek i koncentrat pomidorowy, wymieszaj wszystko.
- Zagotuj całość i zostaw na małym ogniu jeszcze 5-10 minut.
- Podawaj gorącą zupę posypaną natką pietruszki.
Zobacz wideo
Zobacz inny przepis na flaczki z boczniaków
Boczniaki – przepis na zdrowie
Boczniaki to przepis na zdrowe życie! Warto uwzględnić je na stałe w swojej diecie. Te grzyby zawierają białko, nienasycone kwasy tłuszczowe a także sporo witamin z grupy B, witaminę C, magnez, wapń, fosfor, selen, potas i cynk. Boczniaki mogą obniżyć poziom cholesterolu, cukru (u osób cierpiących na cukrzycę) i poprawić kondycję naczyń krwionośnych u osób skarżących się na miażdżycę. Zawierają także działające korzystnie przeciw procesom starzenia antyoksydanty. Jedzmy boczniaki w każdej postaci!
Zobacz też: Jak zrobić zupę grzybową? Przepis na pyszną zupę z grzybów nie tylko na Wigilię