Ziemniaki pieczone po szwedzku znane są również jako ziemniaki hasselback (od nazwy restauracji w Szwecji, gdzie po raz pierwszy je podano) lub ziemniaki harmonijkowe. Ta druga nazwa wyjaśnia nam, czym jest ten przysmak – to ziemniaki ponacinane w taki sposób, aby przypominały harmonijkę. Ziemniaki po szwedzku to potrawa doskonała dla wszystkich, którzy lubią proste smaki i klasyczne połączenia. Jak je zrobić? Wyjaśniamy.
Składniki:
Poza podanymi składnikami potrzebujemy także ostrego noża i silikonowego pędzelka kuchennego.
Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy i suszymy. Następnie układamy go na szerszym boku i bardzo ostrym nożem robimy gęste, głębokie nacięcia. Należy pamiętać, że nie można przeciąć ziemniaka do końca! Tak samo postępujemy z kolejnymi ziemniakami. Potem układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdy z nich odrobiną oleju rzepakowego bądź oliwy. Oprószamy odrobiną soli morskiej oraz pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Pieczemy około 45 minut i podajemy na gorąco.
Wskazówka: Ze starszych ziemniaków również można przygotować tę potrawę. Należy jednak wydłużyć czas pieczenia – te będą potrzebować około 70 minut. Warto sprawdzić ziemniaki przed wyjęciem z pieca – ponacinany wierzch powinien być ładnie przyrumieniony, a pozostawiony spód musi być miękki.
Ziemniaki harmonijkowe są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Najlepiej będą smakować zarówno z różnymi rodzajami mięs i ryb, jak i daniami wegetariańskimi. Jeśli pieczemy danie główne – na przykład kurczaka, łososia czy wegańskie burgery w piekarniku, nie wahajmy się dorzucić kilku ziemniaczków pokrojonych w harmonijki! Osoby, które szukają lżejszych wersji tego dania, mogą śmiało łączyć ziemniaki hasselback z lekką sałatką z pomidorów lub świeżych ogórków oraz wieloma innymi sałatkami.
Szwedzkie ziemniaki hasselback mogą także stanowić osobne danie – będą doskonałe na obiad lub na kolację. W najprostszej wersji podaje się je z dodatkiem czosnku, bądź rozmarynu (można rozmieszać je z oliwą, którą smarujemy ziemniaki przed pieczeniem). Kombinacji przypraw, która sprawdzi się w tym daniu jest wiele – to dobry moment, aby eksperymentować z ulubionymi smakami. Jeśli jednak szukamy bardziej sycących rozwiązań, doskonałym dodatkiem do tego dania będą różnego rodzaju sery. Zwykły ser żółty, twardą mozzarellę lub cheddar należy pokroić w cienkie kawałki i włożyć je w zrobione nacięcia. W taki sam sposób ziemniaki można "udekorować" plasterkami ulubionej szynki, wędzonego boczku lub pieczarek.