Ziemniaki pieczone po szwedzku - idealne na obiad czy kolację. Jak je zrobić? Wyjaśniamy

Ziemniaki pieczone po szwedzku to proste danie, które bez wątpienia pokochacie. Jedyne, czego potrzebujecie, to ziemniaki, odrobina oliwy lub oleju oraz przyprawy. Jak zrobić ziemniaki po szwedzku? Sprawdźcie przepis.

Ziemniaki hasselback

Ziemniaki pieczone po szwedzku znane są również jako ziemniaki hasselback (od nazwy restauracji w Szwecji, gdzie po raz pierwszy je podano) lub ziemniaki harmonijkowe. Ta druga nazwa wyjaśnia nam, czym jest ten przysmak – to ziemniaki ponacinane w taki sposób, aby przypominały harmonijkę. Ziemniaki po szwedzku to potrawa doskonała dla wszystkich, którzy lubią proste smaki i klasyczne połączenia. Jak je zrobić? Wyjaśniamy.

Ziemniaki pieczone po szwedzku – przepis

Składniki:

  • kilka młodych ziemniaków, najlepiej średniej wielkości, o lekko podłużnym kształcie,
  • oliwa lub olej rzepakowy,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz

Poza podanymi składnikami potrzebujemy także ostrego noża i silikonowego pędzelka kuchennego.

Ziemniaki pieczone po szwedzku – sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie myjemy, szorujemy i suszymy. Następnie układamy go na szerszym boku i bardzo ostrym nożem robimy gęste, głębokie nacięcia. Należy pamiętać, że nie można przeciąć ziemniaka do końca! Tak samo postępujemy z kolejnymi ziemniakami. Potem układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy każdy z nich odrobiną oleju rzepakowego bądź oliwy. Oprószamy odrobiną soli morskiej oraz pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C. Pieczemy około 45 minut i podajemy na gorąco.

Wskazówka: Ze starszych ziemniaków również można przygotować tę potrawę. Należy jednak wydłużyć czas pieczenia – te będą potrzebować około 70 minut. Warto sprawdzić ziemniaki przed wyjęciem z pieca – ponacinany wierzch powinien być ładnie przyrumieniony, a pozostawiony spód musi być miękki.

Zobacz wideo Zobacz także: Kuleczki ziemniaczane, czyli prawdziwe kulki mocy

Ziemniaki pieczone po szwedzku – jak je podawać?

Ziemniaki harmonijkowe są doskonałym dodatkiem do wielu dań. Najlepiej będą smakować zarówno z różnymi rodzajami mięs i ryb, jak i daniami wegetariańskimi. Jeśli pieczemy danie główne – na przykład kurczaka, łososia czy wegańskie burgery w piekarniku, nie wahajmy się dorzucić kilku ziemniaczków pokrojonych w harmonijki! Osoby, które szukają lżejszych wersji tego dania, mogą śmiało łączyć ziemniaki hasselback z lekką sałatką z pomidorów lub świeżych ogórków oraz wieloma innymi sałatkami.

Ziemniaki hasselback z dodatkami

Szwedzkie ziemniaki hasselback mogą także stanowić osobne danie – będą doskonałe na obiad lub na kolację. W najprostszej wersji podaje się je z dodatkiem czosnku, bądź rozmarynu (można rozmieszać je z oliwą, którą smarujemy ziemniaki przed pieczeniem). Kombinacji przypraw, która sprawdzi się w tym daniu jest wiele – to dobry moment, aby eksperymentować z ulubionymi smakami. Jeśli jednak szukamy bardziej sycących rozwiązań, doskonałym dodatkiem do tego dania będą różnego rodzaju sery. Zwykły ser żółty, twardą mozzarellę lub cheddar należy pokroić w cienkie kawałki i włożyć je w zrobione nacięcia. W taki sam sposób ziemniaki można "udekorować" plasterkami ulubionej szynki, wędzonego boczku lub pieczarek.